Ege Postası
Geri

Tugay’dan çarpıcı ‘kurultay’ mesajları: Özel İzmir’de 55 imzaya içerlendi

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nı değerlendirirken çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tugay açıklamasında, “Özgür Özel aynı zamanda İzmir çocuğudur. Manisa’dan sonra en fazla İzmir’de bulunmuş. Belki de bu yüzden içerlenmiş olabilir. İzmir’de 55 imza durumu onu üzmüş olabilir” dedi.
Tugay’dan çarpıcı ‘kurultay’ mesajları: Özel İzmir’de 55 imzaya içerlendi
Haberler / Yerel Politika
7 Kasım 2023 Salı 19:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, TR35 TV’de yayımlanan 8. Gün programında Gazeteci Mithat Umutoğulları’nın sorularını yanıtladı.

“CHP TAZELENDİ”

CHP 38. Olağan Kurultayı’nda yaşanan değişime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Cemil Tugay, “Değişimin insanlarda olumlu duygular uyuandırdığını gözlemledim. CHP bugün için bir tazelenme yaşadı. Bu süreç oldukça sıkıntılı, sancılı bir süreçti. Türkiye tariihinde bugüne kadar herhangi bir partinin genel başkanı kurultay deleghelerinin kararıyla değişmedi. İlk defa böyle bir şey yapıldı. Siyasi partiler kanunu öyle bir kanun ki Genel Merkeze çok fazla yetki veriyor. Genel merkez istediği örgütü görevden alıyor ve atama yapıyor ve atanan kişilerde delege yapısını şekillendiriyor. Bizim genel merkezimiz de bunu kullandı. Bir çok yerde il başkanları görevden aldı ve kendilerine yakın kişileri atadılar ve kendilerine göre delege yapısı oluşsun diye mücadele ettiler. Delegeleri genel merkez kendi taraftarı olarak seçerse kongrelerde değişim olmasını bekleyemezsiniz. Halkımızın da kanaati de bu yöndeydi. Bu delege yapıyıla genekl başkan değişmez şeklindeydi. Değişimci grubun içinde yer alan isimler kararlı bir mücadele ortaya koydular. Haklılığımızı da toplumun beklentilerinden yola çıkarak ortaya koyduk. Toplum son seçimde CHP’nin ittifaklarını ve aldığı siyasi kararları onaylamadı. Bir çok parti bir araya gelerek ittifak yapmışsa da ittifakın amiral gemisi CHP’ydi. Başarsızlığın faturası da bizim partimize kesildi. Genel Başkanımızın bununsorumluluğunu üzerine alarak gereğini yapması gerekiyordu. Biz ‘seçimi kaybetmedik’ gibi söylemler söylenince burada özeleştiri yapılmadığı ve durumun geçiştirilmeye çalışıldığını gördük. Asıl sorumlu olan kişilerin korunmaya alınarak daha farklı alanlarda çözümler arandığı görülünce bu yolun bizi iyi bir yere götürmediğini anladık. Bütün baskılara ragmen CHP‘nin farkı ortaya çıktı. Üyeler ve delegeler neyin doğru olduğunu gördü ve yerine getirdi” ifadelerine yer verdi.

“İKİNCİ TUR OLMAMALIYDI”

 

Kurultayın öncesinde yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, “Genel Başkanımız Özgür Özel son 2 gün konuşmasını hazırladı ve kritik görüşmeler oldu. Kendini kurultaya hazırlamak için çalıştı. Bizler de Ankara’ya gelen kurultay delegelerine uylaşmaya çalıştık. Son 2-3 günde delegeler görüşlerini değiştirmedi. Kurultay salonunda kararsızlık yaşayan az sayıda delege vardı. Bazı delegelerin kazanan tarafta olmak adına karar verdiğini ve 2. turda kararını değiştirdiğini gördük. Aslında 2. tur hiç olmamalıydı. Kemal Kılıçdaroğlu aslında çekilmek istemiş ama baskılardan dolayı çekilememiş. Ben kendisini oy kullanırken gördüm üzücü bir tabloydu. Kemal Kılıçdaroğlu’na olumsuz bir duygumuz yok ama bu bir yönetim işi ve biz partiyi yönetirken kamuoyunun ne düşündüğünü dikkate almalıyız” dedi.

“SİYASİ İKBALLERİNİ DÜŞÜNDÜLER” 

Delegelere baskı yapıldığını belirten Tugay, “Ben değişim hareketi öncüsü olmayı istemedim. Mecbur kaldım. İzmir’de tek olacağımı düşünmemiştim ama öyle bir hal aldı ki, tek başıma kaldım. Sonrasında 2 arkadaşımız imzalarını değiştirdi. CHP’nin amiral gemisi İzmir’de farklı bir bakış açısı olmalıydı. İmzayla ilgili baskı yapılmamalıydı. Bazı delegelerimizin Genel Merkezi, Büyükşehir’i ve il başkanlığını karşıma almak istemediğim için imza attım dediler. Ben bunu etik dışı görmüyorum. Hata baskı yapanlarındı. Bazı arkadaşlarımız fanatik gibi oy kullandılar. Hataları anlatıyoruz cevap veremiyorlar. Halkın durumdan memnun olmadığını da görüyorlar. Bu şartlarda nasıl ısrarla Genel Merkez diyebiliyorlar. Burada şunu gördük ki, kendi siyasi ikballerini gözerek taraf olma durumu var. Biz siyaseti neden yapıyoruz? Ülkemizin içinde yaşayan insanlara ve Türkiye’nin çıkarlarına hizmet etmek için yapıyoruz. Seçimler birilerini ikna etme sürecidir. İnsanların beklentilerini karşılamazsanız siyasetin toplumda karşılığı olmaz. Türkiye’de uzun zamandır çirkin bir siyaset yapılıyor. Kimlikler üzerinden ayrıştırmak üzerinden bir siyaset yürütülüyor. Mezhep üzerinden ayrım yapılıyor. CHP örgütü bu oyuna gelmedi ve mezhepçilik tartışması yapmadılar. Pek çok alevi Özgür Özel dedi” ifadelerine yer verdi.

İL BAŞKANLIĞI DELEGELERE ‘TOPLANTIYA KATILMAYIN’ DEDİ

Tugay açıklamasında, “Genel Merkezi bundan sonra parti örgütleriyle çalışacak. Bu söz yerine getirilecek. İlk gün Genel Başkan PM listesi yaparken 81 il başkanını toplantıya davet etti ve görüşlerini alarak anahtar liste çıkardı. Özgür Özel pek çok yerde, ‘bize oy vermemiş olabilirsiniz, ayrışmalar yaşamış olabiliriz ama iyi bir belediye başkanıysa görevine devam edecek’ dedi. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımızla değişimi destekleyeceğimi söyledim. İl kongresinden hemen sonraydı. Kısa bir konuşmada benimle aynı fikirde olmadığımı söyledi ve nazikçe konuşarak ayrıldık. İl başkanımıza gittim ve benzer açıklamayı yaptım. İl başkanımızla konuştuktan sonra kamuoyu öğrendi. O günden bugüne bir iletişim içinde olmadık. Özel il başkanlığını ziyarete geldiğinde beni rahatsız eden bir soğuk tavır oldu. Açıkça Genel Merkeze imza veren il başkanları Özel’i kapıda karşıladı. Özel’in konuşması sonrasında delegelerle görüşmeler yaptı. Bunlar nezakettir. İzmir’de bu kötü bir şekilde yaşandı. Kurultay delegeleri ve il yöneticilerine toplantıya katılmamaları için telkinlerde bulunulmuş. Şenol Aslanoğlu’nun o gün tavırlarından da hissettirdi. Benimle iletişimlerinde bir kopma hali gördüm, bugün de bu hal devam etti. Biz aynı partinin üyeleriyiz. Bunu kişiselleştirmek doğru değil. Kendime kural koydum, siyaset duyarlılıklar haline dönüştürdüğünüz davranışlar üzerinden yapılmamalı, siaysette amaç her zaman doğruyu yapmak olmalı. Aynı siyasi parti içerisinde birlikte çalıştığınız insanları başka bir makama aday olduğunda yabancı biri gibi yaklaşamazsınız” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL HERKESE SARILDI”

İzmir Adnan Menderes Havalanı’nda Özel’e yapılan karşılamadan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Tugay, “Bugün İzmir’de yaşanan tablodan ötürü çok mutlu oldum. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olsaydı ve İzmir’e gelseydi yine aynı tablo olacaktı. Özgür Özel’inb kıymeti şöyle bilinmeli, Özel bugün herkesle tokalaştı, herkese sarıldı ve kimseye olumsuz tek kelime etmedi. Konuşmalarında da yarışın bittiğini ve hesaplaşmanın olmayacağını söyledi.  Bu bir mesajdır. Gelin hep beraber başaralım diyor. Birileri aday olmazsa bu görevlerindeki yetersizliklerinden olacak. Oy vermediği için değil. Özel şunu da belirtti, bizim yanımızda olmuş biri başarılı değilse onu da aday göstermeyeceğiz. Zaten bunu yapmazsanız bu partiyi yönetermez ve başarı elde edemezsiniz. CHP kimsenin babasının çiftliği değil. Bizim halka beraber, örgtüle beraber siyaset yapmalıyız” dedi.

ÖZEL İZMİR’DE 55 İMZAYA İÇERLENDİ

Özel’in İzmir’e ayrı bir yakınlık duyduğunu aktaran Tugay, “Özgür Özel aynı zamanda İzmir çocuğudur. Manisa’dan sonra en fazla İzmir’de bulunmuş. Belki de bu yüzden içerlenmiş olabilir. İzmir’de 55 imza durumu onu üzmüş olabilir. Genel anlamda çok çalışkan ve pozitif enerji veren bir lider. Özel bizim için büyük bir şans diye düşünüyorum. Kimse tek başına büyük işler yapamaz. Hepimizin görevi en kısa zamanda önümüzdeki seçimlere odaklanmak. İktidarın ürettiği yapay gündemleri konu etmemeliyiz. Haftanın bir günü grup toplkantısından genel başlanın hitap ettiği bir siyaset yapma şekliyle bir yere varamayız. Bizim değişecek dediğimiz şeylerden biri de buydu” ifadelerini kullandı.

“KOLTUK GÖZETMEDİM”

Siyasi ikbal gözetmeden doğruyu olanı yaptığını vurgulan Tugay, “Koltuk gözetmeden doğru olduğuna inandığım kararın arkasında durmam çok takdir edildi. Biz bir iddia ortaya koyduk ve mücadele verdik. Seçimi kazandık ama ülkemizin sorunları ortada duruyor. Bizden beklenen çalışmaları ortaya koymalıyız. Yarın 17.00’da devir teslim gerçekleşecek. Perşembe günü Hatay’da program yapılacak. Bazı çalışmalarda yerel yönetimlerle ilgili strateji çalışmaları yapılacak ve aday belirlemeyle ilgili sürecin nasıl ilerletileceği belirlenecek. Buralarda hayati noktalar ve kısa bir süremiz var. Bu kısa sürede başarılı olmak zorundayız. Yeni başlayacak yerel yönetim döneminde de üstün bir performans ortaya koymalıyız. Eksiklerimizi düzeltmeliyiz” dedi.

“KOORDİNASYON SORUNUMUZ VARDI”

Belediye başkanlığı döneminde yaşanan zorluklara dikkat çeken Tugay, “Bu dönem sıkıntılı bir süreç yaşadık. Pandemi, deprem, ekonomik kriz yaşadık. Bizler aynı parti çatısı altında olan belediye başkanları olarak tam koordinasyon kuramadık ve bilgilerimizi paylaşamadık. Bazen sorunları net gördüğü konuda bunu söylemesinin önünü açamadık. Koordinasyon sorunu performansı etkiledi, potansiyeli kullanamadık. Kurultay çalışmaları sırasında pek çok belediye başkanlarıyla görüştüm. İnanılmaz değerli belediye başkanlarımız var. Zaten belediye başkanı kolay olunmuyor. Sizi tombaladan çekmiyorlar. Bazı başkanlar başarısız ise, başka kurumların yeterinmce destek olmamasından kaynaklanıyor. Bunların halledilmesi de belediye başkanlarını daha başarılı yapar. Bu potansiyeli doğru kullanmalıyız” dedi.

“EŞ, DOST, AKRABA DEĞİL DOĞRU OLAN”

Özel yönetiminin liyaketli bir yapı olacağına dikkat çeken Umutoğulları, “Gelecekte ne olacağını biz belirleyeceğiz. Siyaset yapan arkadaşlarımız ve seçmenler belirleyecek Her şeyin elimizde olduğunu unutmamalıyız. Omuz omuza verelim, doğruları yapalım, insanların önünü açalım. Algı çalışmalarına ve iftira kurban olmayalım. Her hangi bire makam için magazine bakış açısıyla bakmayalım. Ortada bir görev varsa onu en iyi yapacak kişiye vermeliyiz. Ben huzurluyum. Özgür Özel ve yeni seçilen PM rasyonel akılcı ve partinin başarısını gözeten bir karar alma süreci yaşayacaklar. Onun akrabası, dostu diye değil de doğru olanın yapılacağını söyleyebilirim. Belli makamlar çok tartışılıyor ancak biraz akışına bırakalım. Zorlayanlar bu şekilde olmayacağını anlayacaklar. Bir umut var, o umudu kaybetmemeliyiz. O umudu yayma gibi bir görevimiz var”  diye konuştu.

“KİŞİSEL ÇATIŞMALARDAN UZAK DURULMALI”

İzmir’in sorunlarına dikkat çeken Başkan  Tugay, “İzmir’deki trafik sorununu, hava kirliliğini çözmeliyiz. Mutlu insanlar oılmak adına yapmamız gereken şeyler var. Burada sorunları birlikte çözme iradesini göstermeliyiz. İnsanlar ülkesine dair umuda sahiplerse bu ülkeye sahip çıkarlar. Bir süre sonra daha iyi davranışlar artar ve olumsuzluklar azalır. Türkiye çok kötü durumda. İzmir, dünya cenneti bir yer ama insanlar görmediğim kadar mutsuz ve sıkıntılılar. İzmir çok daha mutlu insanların şehri olabilir. Biz Karşıyaka’da ortalamanın üzerinde mutlu yaşayan insanlarız. İyi düşünürsek iyi şeyleri beslersek o zaman her şey bizim için daha keyif verici olur. Halkımızın ve partililerimizin kişisel çatışmalardan kaçınması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası