İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Kültürpark Platformu temsilcileri ile bir araya geldi. Büyükşehir bürokratlarının da katıldığı toplantıda platforma, Kültürpark Koruma Amaçlı Koruma Planı (KAİP) anlatıldı.
PLAN NOTLARI PLATFORMA TESLİM EDİLECEK
Kültürpark Platformu yapılan toplantıya ilişkin bir açıklama yaptı. Platform, yaptığı açıklamada, “Sayın Soyer ve ekibi ile yapılan toplantının başında 1994 yılına dayanan Kültürpark Mücadelesi, Platformun faaliyetleri, yapılanlar, yapılamayanlara ilişkin kronoloji, 2018 ilk Kültürpark Çalıştayı, son Basın açıklamalarımız, Şehir Plancıları Odası’nın Kültürpak raporu, Mimarlar Odası tarafından hazırlanan Kültürpark Yapı Envanteri çalışması ile yüzde 5 emsalin hesaplanmasına ilişkin çalışması ve Yarımada Çalıştay raporunu içeren dosyaları sunduk" ifadelerini kullandı.
“ŞEFFAF OLMAYAN YOL İZLENİYOR”
Platform tarafından yapılan açıklama şöyle:
8 Şubat 2019 tarihli Belediye Meclisi kararına dayanan ilk KAİP taslağının Koruma Kurulu tarafından kabul edilmeyip, Temmuz/2021’de geri gönderilmesi üzerine yapılan çalışmalardan ve Aralık /21 ayında Koruma Kuruluna gönderilen revize KAİP’a kadar geçen sürece ve yeni plan taslağına ilişkin ne kamuoyunun, ne Meslek Odalarının ne de Kültürpark Platformu’nun bilgilendirilmediği, bu konuda şeffaf olmayan bir yol izlendiği, bunun da Platformu İzmir Büyük Şehir Belediyesi yönetimi ile medya üzerinden konuşmak durumunda bıraktığı anlatıldı. Bilinenin KAİP’in ilk Kurula sunulduğu dönemki hali olduğu, yeni plan ve plan notları konusunda hiç bir bilgiye sahip olmadığımızı söyledi.
Bu eleştirimiz üzerine, Sayın Soyer İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yeni KAİP çalışmasına ilişkin bizlerin bilgilendirilmesini sağladı. Taslağın bu ay içinde Koruma Kurulu’nun gündemine gireceğini umduğunu söyledi. Planın ve plan notlarının bize iletilmesi talimatını verdi. Yapılan bilgilendirmede
YENİ PLANLARDA NELER VAR ?
- Hangarlar bölgesine yapılacak fuar, kongre ve sergi amaçlı ilk binanın 12 bin metrekare zemin, 15 metre yüksekliği geçmeyeceğini, yapının altına yer altı otoparkı yapılabileceği,
- Celal Atik Spor Salonunun da 15 metre yükseklik ve 4.500 m2’lik bina ile 2.500 metrekaresi açık tesis olacak şekilde planlandığını söyledi.
Platform olarak çekincelerimizi, kırmızı çizgilerimizi aşağıdaki şekilde tekrar ettik;
- Hangarların kaldırılması ve park alanına dahil edilmesi,
- Celal Atik Spor Salonunun eklentilerden arındırılarak korunması,
- Yapılaşmanın alana zarar vereceği, yapı gerektiren, kalabalık etkinliklerin ve Fuarcılık faaliyetlerinin bu alanda yapılmaması, bu etkinliklerin Kültürpark’a zarar verdiği, fuarcılık ve İZFAŞ’ın, alandan çıkması gerektiği,
- Alanın trafikten arındırılması.
- Yapılaşmanın neye göre belirlendiğini tanımlayacak Yönetim Planının belirlenmiş olması,
- Üretici Pazarının Kültürpark’a uygun düşmediği.
“BİNALAR YAPILACAK”
Tunç Soyer KAİP’i çok önemsediklerini, gürültü kirliliğinden güvenliğe, sulamadan, eko sisteme her detaya yer verdiklerini özel rapor ve çalışmalar yapıldığını aktararak, “Yönetim planının” KAİP’in onaylanmasından sonra gündeme geleceğini belirtti.
Hepimizin Kültürpark için çalıştığını ve Belediyenin Kültürpark’ın kurucu iradesine bağlı kaldığını ifade etti. Kurucu iradenin burayı Enternasyonal Fuar için kurduğu bu mirası ret eden ya da sürdürmeyen bir başkan olmayacağını, bunun için de mutlaka binaya ihtiyacı olduğunu söyledi.
Biz de kendisine “Kurucu iradenin parkı fuar için kurulduğuna dair hiçbir açıklama ve eylemi olmadığını” belirtip, “fuarcılığın parkın bünyesine sonradan katıldığı, görülen zararları üstüne 60’lı yıllardan başlamak üzere Fuar’ın alandan taşınması tartışmalarının başladığını, Halkapınar’da, Çiğli’de, İnciraltı’nda yer bakıldığını aktardık. Sn. Soyer, kendisinin “Kurucu iradeyi” böyle anladığını, alanın Halk üniversitesi olması konusunda, kütüphane yapabilecekleri, müze açabilecekleri, fuarcılığın orada başladığını, sürdürebilmek için mekâna ihtiyaçları olduğunu söyledi. İnşaat planlarını ona göre şekillendirdiklerini, o nedenle hem Fuar binasını hem de Celal Atik’in yenilenmesine ilişkin binaları yapacaklarını belirtti. Platform olarak sürecin kamuoyu ile beraber yönetilmesi, ortak yönetim için akademisyenler, Meslek Odaları ve ilgili STK’lardan oluşacak Kültürpark Meclisi’nce oluşturulmasına ilişkin beklentimizi yineledik. Toplantının sonunda, Özel Kalem Müdürü aracılığıyla doğrudan iletişim kanalı oluşturulması kayda geçildi. Taraflar, en kötü iletişimin bile iletişimsizlikten çok daha iyi olduğunu, görüşmenin ileriki dönemde kurulacak iletişim için bir başlangıç olması dileğinde bulunuldu"