Türeli'den Bakan Ala'ya sert 'İzmir'in malları' çıkışı
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, komisyonda, İzmir’deki il özel idaresi mallarının dağıtılmasına ilişkin uygulamayı İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.
2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2013 yılı Kesin Hesap Kanun tasarılarının geneliyle Sayıştay tezkereleri üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sürüyor.
Türeli, İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, 6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun uygulamasından kaynaklanan çok sayıda sorun ortaya çıktığını ifade etti.
Türeli, ilgili kanunun Geçici 1. Maddesi’nde yer alan, “Bu kanun tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşlarıyla bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı’na, büyükşehir belediyelerine ve bağlı kuruluşlarına veya ilçe belediyesine devredilmesine karar verilir” ifadesini anımsattı.
Söz konusu kanunun uygulamasından kaynaklanan sorunların başında il özel idarelerinin taşınır ve taşınmaz mallarının dağıtımıyla ilgili uygulamaların geldiğini belirten Türeli, şöyle devam etti:
“Ben İzmir milletvekiliyim. İzmir’de il özel idaresinin malları belediyelere verilmedi. İlçe belediyeleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu dağıtımın dışında tutuldu. Neden böyle bir yol tercih edild? Bunu anlamak istiyoruz. Bu konuda verilmiş soru önergelerim var. Hiçbirine yanıt gelmedi. Bu konuyla ilgili Bilgi Edinme Yasası’ndan kaynaklanan hakkımı kullandım ona da yanıt gelmedi. Neden iller arasında bir ayrım yapılıyo? Bunu bizimle paylaşın. İl özel idarelerinin mallarını paylaştırılmasında farklı illerde farklı davranılmışsa hesabını soracağız tabii ki. Yani iktidar partisine mensup belediyeler ile muhalefet partilerine ait belediyeler arasında mal paylaşımında farklılık yaşandı m? Bunu bilmek en doğal hakkımız.”
DEMOKRASİ VURGUSU
Türeli, il özel idarelerinin mallarının dağıtımına ilişkin görüşlerini açıklamasının ardından konuşmasının devamında, düşünce ve ifade özgürlüğüne değinerek, “daha fazla demokrasi” vurgusu yaptı.
“CHP olarak darbelere karşıyız” ifadesini kullanan Türeli, “Geçmişte de karşıydık bugün de karşıyız. AKP, 12 yıldan bu yana iktidarda. Komisyondaki AKP’li milletvekilleri neden parti politikalarını anlatmıyor da 30-40 yıl geriye gidiyorlar sürekli. Tarih her isteyenin istediği şekilde eğip bükebileceği bir disiplin değildir” diye konuştu.
Türkiye’nin daha fazla demokrasiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Türeli, şunları kaydetti:
“Elbette her sistem kendisini korumak ister ama önemli olan demokrasilerin özgürlükten yana olan tavırlarıdır. İçişleri Bakanlığı, sadece güvenliği sağlamayı değil Anayasa’da teminat altına alınan hak ve hürriyetleri korumayı da kendisine görev edinmelidir. Önemli olan hukuk devletidir.
Toplantı ve gösteri yürüyüşleri demokrasinin özünde vardır. Demokrasiyi güçlendirir. Önemli olan özgürlüktür, onu geliştirmektir. Gezi Parkı’nda insanlar hayatlarını, gözlerini ve diğer uzuvlarını kaybettiler. Yapılması gereken bunların sorumlularını cezalandırmaktır.”
BAKAN ALA’YA UZMAN JANDARMA SORUSU
Türeli, konuşmasının ardından İçişleri Bakanı Ala’ya uzman jandarmaların sorunlarına ilişkin çeşitli sorular yöneltti.
Türkiye’de Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapan ve sayıları 24 bini bulan uzman jandarmaların çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu belirten Türeli, şu soruları yöneltti:
“-Bu çerçevede sormak istiyorum; subay ve astsubaylara uygulanan mümtaz terfi, uzman jandarmalara neden uygulanmamaktadır'
-Subay ve astsubayların okulda geçen süreleri hizmetten sayılmaktayken uzman jandarmaların askeri okulda geçen süreleri neden hizmetten sayılmamaktadır'
-Uzman jandarmalara astsubaylara aynı eğitimi almalarına rağmen daha düşük ek gösterge verilmesinin nedeni nedir'”
Kahvehaneler, çay bahçeleri ve kır kahvelerinde kitap ile günlük gazete bulundurulmasına ilişkin yönetmeliği hatırlatan Türeli, “Kahvehaneler, çay bahçeleri ve kır kahvelerinde kitap ve günlük gazete bulundurulmasını zorunlu kılan yönetmeliğin uygulama sonuçları nelerdi? Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak bakanlığınızca ne tür işlemler yapılmaktadır'” diye sordu.