Ege Postası
Geri

Türk STK'lar NSU raporunu yetersiz buldu

Almanya'da NSU terör hücresine yönelik güvenlik birimlerinin yaptığı hataları araştıran Federal Meclis NSU Komisyonu'nun, emniyet birimlerinin ağır bir yenilgi aldığı vurgusuyla yayınladığı rapor Türk sivil toplum örgütleri tarafından...
Türk STK'lar NSU raporunu yetersiz buldu
Haberler / Dünya
24 Ağustos 2013 Cumartesi 13:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da NSU terör hücresine yönelik güvenlik birimlerinin yaptığı hataları araştıran Federal Meclis NSU Komisyonu'nun, emniyet birimlerinin ağır bir yenilgi aldığı vurgusuyla yayınladığı rapor Türk sivil toplum örgütleri tarafından yetersiz bulundu.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Bavyera Teşkilatı Başkanı Abdullah Sarıaltın, raporda güvenlik birimlerine yönelik sert eleştirinin kendilerini ümitlendirmekle beraber geç kalındığını söyledi. Sarıaltın, “50 yıldır Türkler başta olmak üzere, çeşitli milletlerden insanları barındıran bir ülkede önyargısız, farklı kültürlere açık ve ırkçılıktan uzak yapılı güvenlik güçlerine ihtiyacımız olduğunun 10 can kaybından sonra dikkate alınması üzücü bir durumdur.” diye konuştu.

Aşırı sağcılık ve ırkçılığın hafife alınmasıyla ortaya çıkan büyük eksikliklerin ve utancın nihayet farkına varıldığını kaydeden UETD Bavyera Başkanı, “Alman Fedaral Meclis Komisyonu'nun bu olayları ‘utanç verici, yüz kızartıcı ve büyük başarısızlık' olarak ifade etmiş olması, kurumsal ırkçılığın var olduğuna inandıklarını ve kabul ettiklerini gösteriyor. Bu bağlamda kurumsal ırkçılığın kaybolması için çalışmalar başlatacaklarına güvenmek istiyoruz.” dedi.

Müslümanların Merkez Konseyi de raporun açıklanmasından sonra polis ve gizli servislerde reform talep etti. Almanya'da ırkçılık konusunun yeniden değerlendirilmesi, ırkçılık ve gizli servis sorumlusu atanması istenen açıklamada, siyasetin bunu yapmaması durumunda ülkede daha büyük felaketlerin yaşanabileceği kaydedildi.

Münih'te yaklaşık 20 derneği çatısı altında birleştiren Münih Türk Konseyi de, Federal Parlamento'nun açıklamış olduğu raporu olumlu bulmakla beraber, Eylül 2013'te seçilecek yeni Federal Parlamento'da araştırma komisyonunun acilen araştırmalarını devam ettirmesini talep etti. “Halen sorumluluklarını yerine getirmeyen devlet görevlilerinin olduğu inancını taşımaktayız.” şeklinde açıklama yapan dernek yetkilileri, yapılan ihmallerin etkili bir şekilde soruşturulmasının ve cevapsız kalan soruların cevaplanmasının hayati önem taşıdığını açıkladı.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın, 47 başlığın rapordan tamamen çıkartılması ve bazı bölümlerinin ülkenin güvenliğini tehdit ediyor gerekçesi ile değiştirmeye kalkmasını kabul edilemez olarak niteleyen Türk Konseyi, komisyonun bu dayatmaya boyun eğmemesi ve görevini son derece titizlikle ve özverili tamamlamasının kendilerini memnun ettiğini kaydetti.

İslam Toplumu Milli Görüş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise yaptığı basın açıklamasında bir buçuk yıllık sürecin ardından NSU Komisyonu'nda güvenlik birimlerine tavsiyelerden daha fazlasını beklediklerini duyurdu.

Rapor hakkında daha önce görüş bildiren Neonazi cinayetleri davasında müdahil avukat olarak görev yapan bir grup avukat ise rapora ‘kurumsal ırkçılık' sorununun dahil edilmemesinden şikayetçi olmuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası