Ege Postası
Geri

Türk toplumunun gerçeğini Endax araştıracak

Almanya’daki Türk toplumu ve diğer göçmen gruplar hakkında bilimsel araştırmalar yapacak ‘Endax’ adlı bir kamuoyu araştırma kuruluşu çalışma hayatına başladı. Bugüne kadar farklı araştırma kurumları tarafından incelemeye tabi...
Türk toplumunun gerçeğini Endax araştıracak
Haberler / Dünya
2 Mayıs 2013 Perşembe 18:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya’daki Türk toplumu ve diğer göçmen gruplar hakkında bilimsel araştırmalar yapacak ‘Endax’ adlı bir kamuoyu araştırma kuruluşu çalışma hayatına başladı. Bugüne kadar farklı araştırma kurumları tarafından incelemeye tabi tutulan ve bilim dünyasına ve medyaya yansıyan yanlış bilgilerden dolayı mağdur olan Almanyalı Türkler, Endax’ın kuruluşunu göç tarihinde bir milat olarak değerlendirdi.

Endax'ın tesisinde önemli rol oynayan Futureorg Enstitüsü Müdürü Kamuran Sezer, “Almanya’da yaşayan yaklaşık üç milyonluk Türk toplumunun ne düşündüğünü, hedeflerini, beklentilerini, korkularını, ümitlerini bilimsel olarak araştıran ve ortaya koyan bir kurum yok. Endax bu anlamda Türk toplumunun sesi olacak. Toplumun Almanya’da mutlu olup olmadığını ve beklentilerini araştıracağız.” dedi.

Yakın zamanda NSU davası, federal seçim ile birlikte Hessen ve Bavyera eyalet seçiminde Türklerin eğilimlerini ölçecek olan Endax, Türklerin beklentilerini siyasilere aktaracak.
Yapılan birçok araştırma Türk toplumunun gerçekliği ile uyuşmuyor.

Uzun yıllardır Berlin’de gazetecilik yapan Deutsche-Türkische Journal'in Yayın Yönetmeni Süleyman Bağ, bilimsel araştırmaların siyaset üzerindeki etkisini birçok defa yakından gören biri olarak, Türkler üzerine yapılan araştırmaların Türk toplumunun gerçekliği ile örtüşmediğini ifade etti. Bağ, “Bakıyorsunuz bir kurum, yaptığı araştırmada Müslüman gençlerin camiye sık gitmeleri durumunda Almanca öğrenemediklerini ortaya atıyor ki günümüzde artık birçok camide Almanca hutbe veriliyor. Bu şekildeki tezatlar, bilimsel metottaki eksiklikler ve belkide niyetteki farklı yaklaşımlar Türk toplumu üzerine yanlış kanaatlerin oluşmasına neden oluyordu. BU nedenle Endax çok önemliç.” diye konuştu.

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz isebu zamana kadar Türkleri ve diğer göçmen grupları ilgilendiren birçok konuyu hep başkalarının araştırdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Biz geçmişte hep başkalarının hakkımızda yaptığı araştırmaları tartıştık. Ne düşündüğümüzü, neler hissettiğimizi hep onlardan öğrendik. Endax’ın bu boşluğu dolduracağına inanıyorum. Anketlerin profesyonel yapılması çok önemli."

Alman vakıflarının yaptığı araştırmalarla doktora tezleri yazıldığını belirten Yılmaz, "Yabancılar arasındaki kriminal olayların Almanlardan daha fazla olduğu söyleniyor. Bunun tersini araştırma imkanımız yoktu. Ama Endax bu boşluğu doldurabilir.” diyerek Endax’a destek verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası