Ege Postası
Geri

Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi'nde kritik günler

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi arasındaki ipler kopma noktasına geldi. Büyükşehir Belediyesi Avukatları, Kamu Yararına çalışan bir dernek olmasına rağmen engellilere eğitim verilen üç dükkandan kira bedeli istemesi, şubenin de biriken 11 bin TL’lik kirayı ödeyememesi nedeni ile bu sabah şubeyi arayarak bir hafta içerisinde taliye işlemini başlatacaklarını ifade etti.
Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi'nde kritik günler
Haberler / İzmir
26 Ağustos 2013 Pazartesi 13:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi bu sabah Büyükşehir belediyesinden gelen telefonun ardından, Konak’taki şubede basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen toplantıda İzmir Şube Başkanı Erdem Çerçioğlu gazetecileri konu ile ilgili bilgilendirdi. Bir gazetede yer alan, Büyükşehir belediyesinden gelen açıklamalara da Çerçioğlu cevap verdi. Derneğin, İzmir Büyükşehir Belediyesinden gelen projeleri kabul etmediği ifade edilen açıklama ile ilgili Çerçioğlu, projelerin ve yazışmaların olduğu dökümanları paylaşarak tepki gösterdi. 


DERNEĞİN KİRASI AYLIK 1.175 TL!

Kamu yararına çalışan dernek statüsü alan Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin, engelleri vatandaşlara hiçbir ücret talep etmeden ders verdiği dükkanların kirasının aylık 1.175 TL olduğu bildirildi. Örnek olarak 15 dönümlük araziyi engellilere sosyal tesis olarak temin eden ve aylık 8 TL gibi bir kira bedeli alan Tokat Belediyesi örneğini veren Başkan Çercioğlu, biriken toplam kira borcunun 11.000 TL civarında olduğunu belirtti.


BAŞVURUDA BULUNDUK

İzmir Büyükşehir Belediyesine kira bedelinin düşürülmesi için başvuruda bulunduklarını ifade eden Başkan Çerçioğlu, “Ekonomik güçlükler sebebiyle ve derneğimizin hizmetler sırasında karşılaştığı ekonomik yükün hafifletilmesi beklentisiyle, Derneğimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne söz konusu (yüksek) kira bedelinin düşürülmesi veya yapılacak işbirliği protokolleri kapsamında ücretsiz hale getirilmesi konusunda başvuruda bulunmuştur. Bu başvuru, bir defa yapılmamış, şifahi olarak da çeşitli defalar belediye yetkililerinin de bulunduğu her platformda dile getirilmiştir. Derneğimizi bu beklentisini dile getirirken, belediyenin söz konusu indirim ya da kira alınmaması konusunu karşılıksız olmasını da talep etmemiştir. Nitekim derneğimiz hazırladığı projeler kapsamında sürdürdüğü hizmetlerin, Rehabilitasyon ve istihdam kurslarının belediye ile ortak projeye dönüştürülerek yürütülebileceğini, bu işbirliği kapsamında da dernek hizmet ofisinin kirasının alınmaması yönünde talepte bulunmuştur” diye konuştu.

DERNEK KAMU YARARINA

Dernekte verilen Web Tasarım kursu, Resim kursu gibi kurslar için engelli vatandaşlardan kesinlikle bir ücret talep etmediklerinin altını çizen Çerçioğlu şöyle konuştu, “Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi, engelli bireylerin yasal ve sosyal haklarının kazanımı ile toplum yaşamına eşit koşullarda katılımını sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda, mesleki eğitim kursları, sanatsal-sosyal-kültürel ve Rehabilitasyon hizmetlerini yürütmektedir. Derneğimiz engellilere vermekte olduğu tüm hizmetleri ücretsiz olarak vermektedir. Bu noktada derneğimiz önemli bir kamu hizmetinin ücretsiz, gönüllü olarak yerine getirmektedir. Söz konusu hizmetleri sebebiyle derneğimiz bakanlar kurulunun 22.06.1963 tarih ve 6/1793 sayılı kararı kapsamında kamu yararına dernek statüsündedir. Kamunun yükünü hafifleten, kamuya hizmetlerinde destek amaçlı çalışmalarda bulunan derneğimiz, ücretsiz hizmet prensibinin bir uzantısı olarak ekonomik olarak kısıtlı koşullarda faaliyetlerini sürdürmektedir”



KANUNDA KARŞILIĞI BULUNMAYAN TALEPLERİMİZ YOK

Çerçioğlu şöyle devam etti, “Derneğimiz, hiçbir zaman, belediye veya başka bir kamu kuruluşundan, kanunda karşılığı bulunmayan bir talepte bulunmamıştır. Zira belediye kanunları buna cevaz vermektedir. Çeşitli maddeleri yasal olarak buna olanak tanınmaktadır. Nitekim 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri kanunu’nun belediyelerin gider kalemlerini belirleyen 24. Maddesinin (n) fıkrasında “Kamu yararı görülen konularda yurt içi ve yurt dışı kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılan ortak hizmetler ve diğer proje giderleri”nin, belediye bütçesinden karşılanabileceği hükmü bulunmaktadır. Bu bağlamda belediyenin hizmet projeleri kapsamında kiramızı almaması bir tarafa, derneğimize ödenek aktarmasının dahi önünde bir engel bulunmamaktadır. Ki derneğimiz de bir ödenek talebinde bulunmamaktadır”


BÜYÜKŞEHİR İFLASA SEYİRCİ KALIYOR

Çerçioğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, derneğin iflasına seyirci kaldığını belirterek tepki gösterdi. Belediye tarafından yapılan, Derneğin kira bedelleri konusunda Belediyeye hiçbir talebinin olmadığı açıklamalarını da eleştiren Çerçioğlu, “Belediye yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, derneğimizin bu yönde bir talebinin bu güne kadar yapılmamış olduğunu ifade etmektedirler. Ancak, derneğimiz tarafından 03.12.2012 tarih ve 2012/44 sayı ile belediyeye yapılan başvuruya hiçbir şekilde yazılı ya da sözlü yanıt dahi verilmemiş olması iddiamızı ortaya koyan bir delil niteliğindedir.Normal şartlarda Belediyenin sorumluluk sahasında engellilere hizmet veren (üstelik Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu yararına statüsü verilmiş) bir derneğin üzerine titremesi gerekirken ne yazık ki İzmir Büyükşehir belediyesi, derneğimizin kiracılığına özel-ticari kuruluşlara sergilediği yaklaşımı sergilemesi katı, esnemeyen bir tutumla aylık 1.175,- TL’lik kirayı almaya çalışması, biz engelliler tarafından üzüntüyle karşılanmaktadır. Yaşanan bu olumsuzluklara rağmen, kamuya hizmet bilinci ve düşüncesiyle belediye ile işbirliğine hazır olduğumuzu, hizmetlerimizin devamlılığını sağlanması konusunda sağlanacak her türlü desteğe ve işbirliği teklifine açık olduğumuzun bilinmesini ister, konu hakkında tüm kesimlerce gösterilecek ilgi ve duyarlılığa teşekkür ederiz. ” ifadelerini kullandı.

TUVALETLER BİLE UYGUN DEĞİL!

Öte yandan Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesinin bulunduğu Milli Kütüphane Cad. No 41 Çok katlı Otopark Altı Konak Kapalı Çarşısı’nda tuvaletlerin engelliler için uygun olmadığı, hatta 1 TL’lik ücrete tabii olması, görenleri hayrete düşürüyor..

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası