Ege Postası
Geri

Türkiye dış borç bataklığına saplanmış durumda

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’nin dış borç stokunun giderek arttığına dikkati çekerek, “Türkiye dış borç bataklığına saplanmış durumdadır” dedi.
Türkiye dış borç bataklığına saplanmış durumda
Haberler / Politika
4 Mart 2015 Çarşamba 12:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA- Türeli, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergeleriyle ülkenin giderek artan dış borç stokunu TBMM gündemine taşıdı.

Yazılı soru önergelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Türeli, dış borç stokunun 2002 yılında 129,6 milyar dolar olan seviyesinden hızla artarak 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 396,8 milyar dolara yükseldiğini vurguladı. Türeli ,” Diğer taraftan, AKP döneminde 61,8 milyar dolarlık özelleştirme yapılmasına rağmen, dış borçta gözlenen bu hızlı artış durumun ciddiyetini tüm açıklığıyla ortaya koymaktadır” ifadesini kullandı. 

Dış borç stokunun kompozisyonuna bakıldığında, toplam borçlar içinde özel kesim borçlarının payının 2002 yılında yüzde 35 olan seviyesinden 2014 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 69,4’e çıktığının gözlendiğine dikkati çeken Türeli, “Özel kesim borçlarının yüzde 43,7’si ise reel kesimin borçlarından oluşmaktadır” dedi.  

“Türkiye dış borç bataklığına saplanmış durumdadır” diyen Türeli,  şunları kaydetti:

“Toplam dış borçların GSYH’ya oranı ise 1998 yılında yüzde 36 iken, 1999-2001 krizi döneminde yükselerek 2001 yılında yüzde 58’e yükselmiştir. 2002 yılından itibaren düşme eğilimine giren toplam dış borçların GSYH’ya oranı 2005 yılında yüzde 35 ile en düşük seviyesine gerilemiştir. Bununla birlikte, söz konusu oran 2006 sonrası dönemde yeniden yükselme eğilimine girmiş olmuş, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. 

Türkiye’de 1923-2002 yılları arasındaki 80 yılda yapılan toplam dış borç miktarı 130 milyar dolardır. Bunun içinde Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan borçlar da vardır ve bu borçlar 1954 yılına kadar ödenmeye devam edilmiştir. Ayrıca, Cumhuriyet döneminde Etibank, Sümerbank, şeker fabrikaları, demir çelik fabrikaları, Tüpraş, Petkim ve daha bir çok alanda kamu iktisadi teşebbüsleri kurulmuştur. AKP döneminde birçok kamu iktisadi teşebbüsü özelleştirilmesine ve yabancılara satılmasına rağmen dış borçta inanılmaz bir artış olmuştur. Gelecek kuşaklara çok yüksek dış borç bırakıyorlar.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası