Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla imzalanan anlaşma, İsrail Güvenlik Kabinesi’nde üçe karşı, yedi bakanın onayıyla kabul edildi.
İsrail Güvenlik Kabinesi, Başbakan Netanyahu başkanlığında toplanarak Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi amacıyla taraflarca imzalanan mutabakatı üç ret ve yedi lehte oyla onayladı.
İsrail askeri radyosuna göre, bugün öğleden sonra gerçekleşen toplantıda Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Adalet Bakanı Ayelet Shaked ret oyu kullanırken, kalan yedi bakan lehte oy kullandı.
Toplantıya Başbakan, içişleri, savunma, iç güvenlik, adalet, maliye, eğitim, atom enerjisi, göç ve inşa bakanları üye olarak hazır bulunurken, başsavcı ve ulusal güvenlik konseyi başkanı da toplantıya gözlemci ve danışman sıfatıyla katıldı. Anlaşma, 14 gün içinde İsrail parlamentosunda oylamaya sunulacak.
İSRAİL İLE NORMALLEŞME SÜRECİ
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için İtalya’nın başkenti Roma’da paraf edilen uzlaşmayla ilgili süreç dün atılan imzalarla resmen başlamıştı.
Türk tarafında mutabakatı Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, saat 11.00’de bakanlıkta basına kapalı olarak imzalamıştı. İsrail adına ise Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold aynı saatte metni ülkesinde imzalamıştı. Her iki tarafın imzaladığı anlaşma karşılıklı başkentlere diplomatik kurye ile iletildi.
Mutabakat metninin TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. Metin, Meclis’te kabul edilip, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından İsrail’le varılan anlaşma yürürlüğe girecek. Dışişleri kaynakları metnin TBMM’ye gelmesinden önce kamuoyuna açıklanmayacağını söylediler. Başbakan Binali Yıldırım, metnin İsrail kabinesi ile TBMM tarafından onaylanmasının ardından da karşılıklı büyükelçilerin atanacağını duyurmuştu.
Rusya lideri Putin'den flaş 'Türkiye' hamlesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesine ilişkin Kremlin'den açıklama geldi. Putin'in, ticari ilişkiler de dahil olmak üzere, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda hükümeti görevlendirdiği açıklandı.
Açıklamaya göre, Putin, Rus turistlerin Türkiye'yi ziyaret etmesine yönelik kısıtlamaları kaldırma kararı aldı.
Putin ayrıca, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin yeniden kurulmasına ilişkin Türkiye ile müzakerelerin başlatılması için Rus hükümetine talimat verdi.
Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pazartesi günü gönderdiği mektubun, Türkiye-Rusya ilişkilerindeki "kriz döneminin" bitmesi için zemin oluşturduğunu söyledi.
"OBJEKTİF SORUŞTURMA"
DHA'nın haberine göre, Putin, vurulan Rus uçağının pilotunun ölümüne sebep olduğu öne sürülen Türk vatandaşı hakkında açılan soruşturmanın objektif olmasını ümit ettiğini belirtti.
İki lider, terör tehdidi ile mücadelede uluslararası işbirliğinin aktif hale gelmesi gerektiğinin altını çizdi.
T.C. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e mesajları şöyle
• İkili ve bölgesel konularda önemli adımlar atacağız.
• Rusya ile işbirliğimizi daha da geliştireceğiz.
• Halklarımızın talebine kulak vermemizi önemli buluyorum.
Putin'in öne çıkan mesajları ise şöyle:
• Mevcut durum iki ülkenin de faydasına değil. Yeni bir sayfa açalım.
• Tekrar görüşmekten büyük memnuniyet duyuyorum.
• Terörle mücadele konusunda dün gece verdiğiniz mesajlara tamamen katılıyorum.
• Bölgenin iki büyük ülkesi olarak Rusya ve Türkiye'nin yapacağı işler var.
Görüşmede ayrıca, her iki ülkenin dışişleri bakanlarının, 1 Temmuz'da Soçi'deki Karadeniz Ekonomik İşbirliği Dışişleri Bakanları toplantısında buluşmalarına karar verildi. DHA'nın haberine göre, bu toplantıda Suriye’deki sorunların yanı sıra Türk-Rus ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ile bölgedeki durum ele alınacak.
Ankara-Moskova ilişkileri, sınır ihlali yapan bir Rus askeri uçağının 24 Kasım'da Türkiye tarafından vurulmasının ardından bozulmuştu.