Ege Postası
Geri

Türkiye sigarayla mücadele kriterlerinin tamamını karşılayan tek ülke

Dünya genelinde 194 ülkenin tütün kontrolü politikalarının değerlendirildiği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2013 Küresel Tütün Kontrol Raporu açıklandı. Buna göre Türkiye, sigarayla mücadele (MPOWER) kriterlerinin tamamını karşılayan...
Türkiye sigarayla mücadele kriterlerinin tamamını karşılayan tek ülke
Haberler / Güncel
30 Temmuz 2013 Salı 14:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dünya genelinde 194 ülkenin tütün kontrolü politikalarının değerlendirildiği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2013 Küresel Tütün Kontrol Raporu açıklandı. Buna göre Türkiye, sigarayla mücadele (MPOWER) kriterlerinin tamamını karşılayan ilk ve tek ülke oldu. Dünya genelinde tütünle mücadelede istenen seviyeye ulaşılamadığına dikkat çekilen raporda, ülkelerin küresel tütün kontrolü hedeflerini yakalayabilmesi için Türkiye’yi yakında izlemesi istendi.

Söz konusu raporda "Örnek Ülke Türkiye" başlığı altında ayrılan özel bölümde, MPOWER politika paketi kapsamında Türkiye’nin uygulamalarına yer verildi. "Türkiye Diğer Ülkeler İçin Bir Örnektir" başlıklı bölümde şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye, MPOWER paketinde yer alan altı önlemde de en büyük başarıyı gerçekleştiren tek ülkedir. Bu ilerleme, Türk hükümetince tütün kontrolünde sürdürülen siyasi kararlılığın bir kanıtı olup hükümet, DSÖ, diğer uluslararası kuruluşlarla sivil toplum arasındaki işbirliğinin mükemmel bir örneğidir.”

Türkiye'nin sigarayla mücadelede dünya öncüsü olmasını bakış açısına bağlayan Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay ise Sağlık Bakanlığı’nın tütünle mücadeleyi, Kurtuluş Savaşı'nda verilen millî mücadele gibi gördüğünü söyledi. Sigarayla mücadelede kararlılık mesajı veren Dr. Tay, hedefleri çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin sigara içmeye başlamasını önleme, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasının desteklenmesi ve dumandan pasif etkilenmenin engellenmesi olarak açıkladı.

Bu arada Türkiye’nin tütün ürünlerine karşı yaptığı başarılı çalışmalar dolayısıyla DSÖ Genel Direktörü Margaret Chan, Dünya Tütünsüz Günü’nde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a "Küresel Tütün Kontrolü Özel Prestij Ödülü" vermişti. Bu ödül, 10 Temmuz 2013 tarihinde Panama’da belgelendirilerek dünyaya ilan edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası