ABD Senatosunda dış ilişkilerle ilgili en üst düzey isim olan Demokrat Senatör Cardin, İsveç'in NATO'ya üyeliği ve Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Cardin, Türkiye'ye F-16 satışının İsveç'in NATO üyeliğinin Ankara tarafından onaylanmasına bağlı olduğunu daha önce belirttiğini hatırlatarak, şimdi bu koşulun yerine gelmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Biden yönetiminden kendilerine söz konusu F-16 satışına ilişkin resmi bildirim geldiğinde bu satışı onaylayacağını ifade eden Cardin, söz konusu süreçte yönetimle birçok görüşme yaptıklarını belirtti.
ABD'li senatör, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin halen bazı endişelerinin olduğunu, ancak Biden yönetimi ile Ankara arasındaki görüşmelerin olumlu ve yapıcı bir istikamette geliştiğini görmekten dolayı umutlu olduğunu belirtti.
Senato ve Temsilciler Meclisinin dış ilişkiler komiteleri, yabancı ülkelere silah satışına ilişkin yönetimin bildirimi gönderdiği ve satışları değerlendiren Kongre komiteleri olması sebebiyle önem taşıyor.
KONGRE'YE RESMİ BİLDİRİM YAPILDI
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 23 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanması için Kongre'ye resmi bildirimde bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışıyla birlikte Yunanistan'a da 8.6 milyar dolarlık F-35 savaş uçağı satışına onay verdi.
ABD, iki ülke arasında denge kurmak adına Türkiye'ye F-16 ve Yunanistan'a F-35 satışının aynı anda yapılmasında ısrarcıydı.
ABD Kongresinin, Türkiye'ye F-16 satılmasına ilişkin resmi bildirimin ardından 15 günlük değerlendirme ve itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak.
"BÖLGEDEKİ ASKERİ DENGELERİ DEĞİŞTİRMEYECEK"
ABD Dışişleri'nin bildirimine göre Türkiye; 40 yeni F-16 ve 79 modernizasyon kiti alacak. Yeni uçakların 32 adeti F-16 C Block 70, kalan sekizi F-16 D Block 70 tipi.
Modernizasyon kitleriyle birlikte tahmini toplam satış bedeli 23.0 milyar dolar. Bunun en yüksek tahmin olduğu, gerçek bedelin daha düşük olabileceği bildirime not düşülmüş.
Bildirimde, Türkiye'nin filosundaki F-16'ların servis ömürlerini tamamlamak üzere olduğu bu nedenle modernizasyonlarının gerektiği vurgusu yer alıyor. Satışın bölgedeki askeri dengeleri değiştirmeyeceği kaydediliyor.