ABD Başkanı Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Zirvesi'nde görüşmesinin ardından yeşil ışık yaktığı 'Türkiye'ye F-16 satışları' Kongre oylaması sonucu 'şarta' bağlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, 29 Haziran'da NATO Zirvesi'nde bir araya gelmişti. 1 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından ABD Başkanı Biden, Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresinden onay alabileceklerini söylemişti.
Dün, Kongre'de Türkiye'ye F-16 satışını engellemeye yönelik hazırlanan iki değişiklik talebinden biri geri çekilmiş, diğeri revize edilmişti. Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi, savunma bütçesinde belli koşullar sağlanmadıkça Türkiye'ye F-16 satışını yasaklanmasını isteyen değişiklik önerisini kabul etmişti.
KRİTİK SAVUNMA YASASINA ONAY
ABD Temsilciler Meclisi, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 2023 mali yılı bütçesini içeren ve ABD savunma harcamaları politikalarını belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısını oy çokluğu ile kabul etti.
Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, tasarıda yapılan bazı değişikliklerin ardından bugün NDAA tasarısını oyladı.
Tasarı, 101 vekilin "hayır" oyuna karşı, 329 vekilin "evet" oyu ile kabul edildi.
Bu yıl çeşitli konularda tam 650 ekleme yapılan NDAA tasarısı, Pentagon'un 2023 mali yılı bütçesi ve ABD savunma harcamaları politikaları için 840 milyar doları içeriyor.
F-16 SÜRECİNDE GELİŞME YOK
Biden yönetimi, Türkiye'nin F-16 talebini Kongre'nin Dış İlişkiler Komiteleri'ne yollamış değil. Eğer Kongre üyeleri 15 günlük sürede itiraz etmezlerse, satış süreci olumlu şekilde gidecek.
Ancak bugün Temsilciler Meclisi'nde geçirilen 'şartlı satış' tamamen ayrı olarak Biden yönetiminin önüne konmaya çalışılıyor.