Ege Postası
Geri

Ukrayna ile anlaşma nasıl mümkün? Putin şartlarını açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la telefon görüşmesi yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da çözümün Kiev'in tarafsız olması ve Kırım üzerindeki Rus kontrolünün resmen tanınması durumunda mümkün olabileceğini söyledi.
Ukrayna ile anlaşma nasıl mümkün? Putin şartlarını açıkladı
Haberler / Dünya
28 Şubat 2022 Pazartesi 21:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la telefon görüşmesi yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile anlaşma konusunda açıklamalar yaptı.

Fransız tarafının talebi üzerine gerçekleşen görüşmeye ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada “Putin, durumun düzelmesinin ancak Kırım’daki Rus egemenliğinin tanınması, Ukrayna devletinin silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması ve onun tarafsızlık statüsünün sağlanması da dahil Rusya’nın güvenlik alanındaki meşru çıkarlarının koşulsuz olarak gözetilmesi halinde mümkün olduğunu vurguladı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Rusya, Ukrayna temsilcileriyle görüşmelere açık ve (görüşmelerin) istenen sonuçlara yol açmasını bekliyor” denildi. Öte yandan, iki lider, irtibatta kalmayı da kararlaştırdı.

UKRAYNA-RUSYA MÜZAKERESİNİN İLK GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ, İKİNCİ GÖRÜŞME İÇİN İSTİŞARELER BAŞLADI

Ukrayna ve Rusya heyetleri bugün Belarus’ta müzakere için bir araya geldi. Beş saat süren ilk görüşmenin ardından tarafların ikinci görüşme için başkentlere danışılacağı belirtildi. Ukrayna medyasının aktardığına göre, Kiev heyeti görüşmede Rus askeri birliklerinin Kırım ve Donbas dahil olmak üzere ülkeden geri çekilmesini talep etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısının beşinci gününde Belarus’ta müzakere için yapılan görüşmenin ardından taraflar açıklamalarda bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı müzakerelerin devam edeceğine dair şu açıklamayı yaptı:

“Ukrayna-Belarus sınırı yakınında bir araya gelen Ukrayna ve Rus heyetleri, bir an önce ateşkes ve çatışma için ortak zeminde buluşmak için görüşmenin ilk turunu tamamladı.

Taraflar karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulma umutları olan pek çok kilit konuyu ayrıntılı bir biçimde tartıştılar.

Ülkelerin başkentleriyle ek istişarelere gidilmesine karar verildi. Bundan sonra, Ukrayna ve Rusya tarafları arasında müzakerenin ikinci görüşmesi yakın gelecekte yapılacak.”

PODOLYAK: RUS TARAFI HALA ÖNYARGILI

Ukrayna Heyeti’nde bulunan Cumhurbaşkanı Zelenski'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, müzakereye ilişkin sosyal medyadan şu paylaşımı yaptı:

“Müzakereler zordu. Ancak zorunlu bir ültimatom olmadı. Maalesef, Rus tarafı başlattığı yıkıcı süreçler konusunda hala son derece önyargılı.”

MACRON, PUTİN’E ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Putin’e ateşkes çağrısında bulunduğunu söyledi. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, askeri birliklerini geri çekmek için ön koşulları olduğunu belirtti. Macron’un açıklaması şöyle:

“Vladimir Putin, bir anlaşmanın ancak Rusya'nın Kırım üzerindeki egemenliğinin tanınması, Ukrayna devletinin askerden arındırılması ve Nazilerden arındırılması ve tarafsız statüsünün sağlanması da dahil olmak üzere Rusya'nın meşru güvenlik çıkarlarının koşulsuz olarak dikkate alınması durumunda mümkün olduğunu vurguladı.”

UKRAYNA VE RUSYA HEYETLERİ

Ukrayna Heyeti’nde Halkın Hizmetkarı Partisi Grup Başkanı, Ukrayna Savunma Bakanı, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı’nın danışmanı Podolyak, Ukrayna Delegasyonu Üçlü Temas Grubu 1. Başkan Yardımcısı Andriy Kostin, Ukrayna Milletvekili Rustem Umerov ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi yer aldı.

Vladimir Medinskiy başkanlığındaki Rusya Heyeti'nde Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ve Rusya'nın Minsk Büyükelçisi Boris Grızloz yer aldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası