Ulusal Süt Konseyi, bugün süt alış fiyatında üreticiye verilecek taban fiyatını açıkladı. Konsey, açıklamasında 14 Ekim gününden geçerli olmak üzere üreticiye 8,50 TL verileceğini belirtti. Ulusal Süt Konseyi’nin duyurusu şöyle:
“14 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere; Yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir (soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir).”
BAKAN KİRİŞCİ: ÜRETİCİLERİMİZİN ELİNE, ÇİĞ SÜT DESTEK PRİMİYLE BERABER LİTRE BAŞINA EN AZ 9 TL GEÇMİŞ OLACAK
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde yürütülen ‘tarım gıda değer zinciri bağlamında küçük ölçekli çiftçilerin risk yönetimine yönelik seçeneklerinin geliştirilmesi çalışması’ tanıtıldı.
TOBB Genel Merkezi’nde bugün yapılan tanıtım toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çiğ süt fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:
“Küçük ölçekli işletmeler, önemsediğim konu. Dünyanın birçok yerinde işletmelerin kahrını küçük ölçekli işletmeler oluşturuyor. Bizim maalesef bu konularda biraz eksikliğimiz var. Çünkü bu ülkede uzun yıllar tarıma, ikinci evlat muamelesi yaptık. Babamızın, ailemizin çiftçi olmasıyla iftihar etmek yerine biraz içimiz buruk, tabir yerindeyse sosyal statü bakımından kendimizi geri gördük. Dolayısıyla bu yeni dönemde gıdadan dolayı tarımın yeniden keşfedilmiş olmasından mutluyuz.
Özellikle bugünlerde kritik önemi haiz olduğu için ifade etmem de yarar var. Bugün toplanan Ulusal Süt Konseyi, çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını, çiğ süt destekleme primi hariç, bunun altını çiziyorum, 8 lira 50 kuruş olarak belirlemiştir. Bakanlığımızca, 15 Mayıs-30 Eylül tarihlerinde olduğu gibi, süt üreticilerinin ekim-kasım-aralık dönemi için litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primi, 2,5 kata çıkarılarak 50 kuruşa yükseltilmiştir. Üreticilerimizin eline, Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt destek primiyle beraber litre başına en az 9 TL geçmiş olacaktır.”
HİSARCIKLIOĞLU: TARIM VE HAYVANCILIKTA POTANSİYELİMİZİN GERİSİNDE KALDIĞIMIZIN FARKINDAYIZ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Bu projeye de 2022 yılı başında başladık. 6 ilde; Ankara, Edirne, Eskişehir, İzmir, Konya ve Şanlıurfa’da bine yakın üreticimizle sahada görüşme gerçekleştirdik. Öte yandan tarım ve hayvancılığı, geleceğimiz açısından da asla ihmal etmememiz gereken bir sektör olarak görmekteyiz. Zira tarım ve hayvancılıkta potansiyelimizin gerisinde kaldığımızın da farkındayız. Son dönemde bu piyasayı geliştiren önemli adımlar da attık. Lisanslı depo sisteminin hayata geçmesini sağladık. Özetle söylemek gerekirse biz tarım ve hayvancılık sektörünün önemini ve buradaki potansiyelimizi görüyoruz.”