Ege Postası
Geri

Umut yolculuğunda yaşanan can pazarı kamerada

BODRUM'dan çıkılan umut yolculuğunda önce motor arızası yaşayan, ardından botları patlayan ve bir kısmı denize düşen sığınmacıların yaşadığı can pazarı, DHA kamerasınca görüntülendi. DHA ekibinin haber vermesi üzerine gelen Sahil Güvenlik ekibi, kaçakları kurtardı.
Umut yolculuğunda yaşanan can pazarı kamerada
Haberler / Güncel
20 Aralık 2015 Pazar 13:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yunanistan'ın İstanköy Adası'na geçmek amacıyla Suriye ve Irak uyruklu 25 kaçak, 4 metrelik lastik botla saat 05.00'te Akyarlar Mahallesi Aspat Mevkii'nden denize açıldı. Yaklaşık 1 mil ilerledikten sonra motor arızası çıktı. Kürek çekerek ilerlemek isteyen kaçaklar, bu kez botun patlamasıyla ne yapacaklarını şaşırdı. Su almaya başlayan bottan kaçakların bazıları denize düşerken, 25 kişi bir anda kendini can pazarında buldu.



Bölgede kaçak geçiş haberleri için bölgede bulunan DHA muhabiri, sığınmacıların denizde can pazarı yaşadıklarını görünce hemen Sahil Güvenlik ekiplerine bildirdi. DHA muhabirleri 'umut yolcularının' yaşam savaşını, saniye saniye görüntüledi.



İhbar üzerine bölgeye gelen 1 Nolu Sahil Güvenlik Botu, denize hayatta kalmaya çalışan kaçakları kurtardı. Bodrum Limanı'na getirilen kaçak göçmenlere battaniye dağıtıldı, yiyecek ikramında bulunuldu. İşlemlerinin ardından kaçaklar, Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi.



GEÇ KALINSAYDI SONLARI KÖTÜYDÜ
Kurtarılan kaçakların ifadeleri, korku dolu o anları da gözler önüne serdi. Kaçaklardan 26 yaşındaki Said Al Mustafa, bir yıl önce Halep'ten ayrıldığını söyleyerek, şunları anlattı:



"Üniversite son sınıftaydım. Ancak askere almak istediler. Kabul etmedim. Savaşmak istemiyorum. O nedenle önce Türkiye'ye geçtik, ardından üç arkadaşım ile İstanbul'a geldik. Organizatörlere verecek binlerce dolarımız yoktu. Ortak para toplayıp, bot aldık. Sahilden açıldıktan sonra motor bozuldu. Kürek çekmeye başladık. Bu sefer botun su aldığını gördük. Ama kimse geri dönmek istemedi. Bazı arkadaşlarımız denize düştü. Onları bekledik. Bazılarını bota tekrar aldık. Ancak aşırı soğuktu. Tamamen ıslanmıştık. Dayanacak gücümüz kalmamıştı. Akıntıdan ötürü yanlış tarafa gidiyorduk. O anda Sahil Güvenlik ekibi geldi. Kurtulduğumuza seviniyoruz. Tabi yine deneyeceğiz, Çünkü başka çaremiz yok. Türkiye'de kalmak istemiyoruz."




Sahil güvenlikten kaçarken ölümden döndüler

TÜRK ve Yunan Sahil Güvenlik botlarından kaçarken, Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası'nın Sesklio Kayalıkları yakınlarında, ani manevra sonucu alabora olan sürat teknesindeki Suriyeli 19 kaçak göçmen, ölümden döndü. Yunan Sahil Güvenlik botuna alınarak kurtarılan kaçaklar Sömbeki Adası'na götürülürken, sürat teknesini kullanan 54 yaşındaki Türk kaptan gözaltına alındı.



Yunanistan'ın Rodos Adası'nda yayın yapan "www.rodiaki.gr" internet sitesinin haberine göre, Marmaris'in Bozburun Mahallesi sahilinden bugün saat 05.00 sıralarında, 6 metrelik sürat teknesiyle yasa dışı yollardan Sömbeki Adası'na geçmeye çalışan 19 Suriyeli kaçak göçmen, devriye görevi yapan Türk Sahil Güvenlik ekibi tarafından farkedildi. Bunun üzerine kaçak göçmenleri taşıyan sürat teknesinin Türk kaptanı kaçmaya başladı. Türk sahil güvenlik botunun peşine düştüğü kaçak teknesi, Yunan karasularına girdi.


Burada ise bu defa Yunan Sahil güvenlik botu ile kaçakların bulunduğu tekne arasında kovalamaca devam etti. Sömbeki Adası'nın güneyindeki Sesklio Kayalıkları'na 500 metre mesafede ani ve hızlı manevre yapan sürat teknesi, alabora oldu. Teknedeki 19 kaçak denize düştü. Yunan Sahil Güvenlik ekibi, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kaçakları, balıkçıların da yardımıyla denizden toplayıp, kendi botlarına aldı. Sömbeki Adası'na getirilen kaçak göçmenler arasındaki çocuklar yaşadıkları korkuyu uzun süre üzerlerinden atamazken, teknenin Türk kaptanı ise gözaltına alınıp, Rodos polisine teslim edildi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası