Vali Cengiz. Polisin 'ölene tabut kalana zabıt' tutma devri sona erdi
Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, kolluk ve güvenlik hizmetlerinin konseptinin çok değiştiğini belirterek, "Bundan bir 20-30 sene öncesiyle kıyasladığımızda kendini güncellediğini görüyoruz. Eskiden derlerdi ki ‘Ölene tabut kalana zabıt’...
Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, kolluk ve güvenlik hizmetlerinin konseptinin çok değiştiğini belirterek, "Bundan bir 20-30 sene öncesiyle kıyasladığımızda kendini güncellediğini görüyoruz. Eskiden derlerdi ki ‘Ölene tabut kalana zabıt’ yani 'bir olay olduktan sonra bakarız' devrinden 'suç işlemeden nasıl önleyebiliriz' çalışmasına başlanmıştır." dedi.
Sinop İl Emniyet Müdürlüğü 'Mutlu Geleceğiniz İçin Doğruyu Seçin Projesi' kapsamında 'Çocukları Suça İten Nedenler ve Çözüm Önerileri' adlı panel düzenledi. Sinop Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin açılışında konuşan Vali Ahmet Cengiz, eskiden işlenen suçtan sonra harekete geçen ve faillerini kanuna teslim eden kolluk ve güvenlik hizmetlerinin, artık suçlar işlenmeden önlemeyi kendisine görev bilen bir konuma girdiğine dikkat çekti. Vali Cengiz, "Bu, çocuklarımızı, suç işlemeden nasıl önleyebiliriz, nasıl bilgilendirebiliriz anlayışıyla verilen bir hizmet. Bu hizmetler için Emniyet Müdürlüğü'nü tebrik ediyorum.” dedi.
Sinop İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin ise “Geleceğimizin güvencesi ve teminatı olan çocuklarımızın suça sürüklenmelerinin önüne geçilebilmesi, önleyici güvenlik tedbirlerinin yanı sıra hiç şüphesiz aile ve çocuğun eğitimi ile mümkündür.” diye konuştu.
Panelde konuşan 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı ise aile kurumunun, çocuğun dünyasının şekillenmesinde en etkili yer olduğunu dile getirdi. Prof. Ersanlı, "Çünkü çocuğun sosyal ilişkiler ağına katıldığı yer ailedir. Aile, anne-babanın birbirlerinin mücadele edeceği yer değil, birbirlerinin varlık sebebidir. Ailede sağlıklı ilişki kurulabilmesi için koşulsuz saygı, sevgi, dürüstlük, içtenlik ve empatinin olması gerekir. Anne ve baba olmak bilgi, sezgi, sevgi, tolerans, akıllı ve tutarlı davranış gerektiren bir sanattır.” diye ifade etti.
Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Uysal ise konuşmasına, 'Bir yıllık fayda bekleyen pirinç eksin, on yıllık fayda bekleyen ağaç diksin, yüz yıllık fayda bekleyen insan yetiştirsin' Çin atasözüyle başladı. Çocukları suçlu çocuk olarak değil, suça sürüklenen çocuk olarak kabul ettiklerini belirten Uysal, "Çocukları iyi bir aile ortamında yetiştirmek ve onları anlamaya çalışmak suça sürüklenmemede etkili yöntemdir." diye konuştu.
"İNTERNETTE YAYINLANAN HER DÖRT BİLGİDEN BİRİ YANLIŞ"
Haluk Hayati Ayman ise Türkiye’de internetin 5 yılda 50 milyon kullanıcıya ulaştığını ve internette yayınlanan her dört bilgiden birinin yanlış olduğunu söyledi. Ayman; anne babaların çocukları için 4 F kuralına mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini; bunların futbol terörü, filmler, festivaller ve facebook olduğunu belirtti. Ayman, çocukların hayatını olumsuz etkileyecek zararlı olan sitelerin ihbar edilmesini istedi.
Programa Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Coşkun, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.