İZKA tarafından koordine edilen, Bornova Sıfır Atık Projesi Tanıtım Toplantısı, Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi'nde, İzmir Valisi Süleyman Elban'ın katılımıyla düzenlendi. Toplantıya İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahin, İZKA Genel Sekreteri Mehmet Yavuz katıldı. Toplantıda konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, "Sanayi devriminden sonra üretimde inanılmaz bir hız yakalandı. Bununla beraber dünyada hem kaynaklarımız hızla tüketilmeye başlandı hem de kaynaklar tüketilirken tüm doğal kaynaklarımız ve çevremiz de aynı oranda, süreçte kirlenmeye başladı. Nüfus ve talebin artışı, sürekli talebin körüklemesi ile üretim artışı devam etti. 20'nci yüzyılın ortasına gelindiğinde bu işin sürdürülebilir olmadığı anlaşılmaya başlandı. Temiz doğal kaynaklara ulaşmak güçleşmeye başladı" dedi.

'BİLİNÇLİ VE DİSİPLİNLİ OLMAMIZ GEREKTİĞİNİ BİLİYORUZ'
Kaynakların tüketilmesi ve kirlenmesi nedeniyle yaşamın daha pahalı ve üretimin daha zorlaşmaya başladığını dile getiren Vali Elban, "Son dönemlerde özellikle uzay ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaların nedenlerinden biri de dünyadaki nüfus artışı. Tüketimin artması, insanları yeni alan, doğal kaynak ve imkan aramaya itiyor. Acilen bir eylem planı yapılmalı.Her şeyden önce tüketim konusunda bilinçli ve disiplinli olmamız gerektiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı. Üretilen atığın tekrar geri dönüşebileceği bir sisteme geçme zorunluluğunun olduğunu söyleyen Vali Elban, "Bu dönüşüm sırasında, enerji kaynağının daha az tüketilmesi için de bir kısmının enerjiye dönüştürme mecburiyeti var. Bununla ilgili son 60 yıldan beri dünyada ciddi çalışmalar var. 2017'de Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan tarafından Sıfır Atık Projesi gündeme getirildiğinde ülkede ciddi çalışmalar başladı. Kamuoyu da buna katkı vermek ve bu konuda üzerinde düşen sorumluluğu yerine getirmek istiyor" açıklamalarında bulundu.

'SIFIR ATIK PROJELERİNİN BAŞLAMASI GEREKEN YER OKUL'
Sıfır atık projesi için yapılacak çalışmaların okullardan başlaması gerektiğini vurgulayan Vali Elban, "Bu işin temeli eğitim. Projeye Bornova'daki 3 okulla başladık. Kısa sürede projeyi önce ilçeye sonra da İzmir'e yaymayı hedefliyoruz. Ürettiğimiz atıklarımızı kaynağında ayrıştırmadığımızda, çöp toplama merkezlerinde ayrıştırılması ekstra bir enerji oluyor. Bu nedenle atıkları kaynağında ayrıştırmak ekonomik değerini yitirmemesine katkı sağlıyor. Geri dönüşüm tesislerindeki ayrıştırma maliyetinde de kurtarıyor. Okullarımızda, iş yerlerimizde, evlerimizde, temelde 3-4 çeşit ayrıştırma yapıldığında çok ciddi oranda fayda sağlamış olacağız. Bu projeyi uygulamak hem gelecek nesillere karşı borcumuz ve sorumluluğumuz hem de bir zorunluluktur. Ayrıca ekonomik refahımız için bir gereklilik. 1 Ocak 2026'dan itibaren Avrupa Birliği artık yeşil dönüşümle ilgili mevzuatı yürürlüğe koyuyor. Dolayısıyla geri dönüşüm, yenilenebilir enerji alanlarında yürüttüğümüz faaliyetlerle karbon ayak izinin azaltılmasına da katkıda bulunuyoruz" dedi.
'TEKRAR EKONOMİYE KAZANDIRMAK GEREKİYOR'
İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Yavuz ise "'Sıfır atık' ve 'iklim krizi' gibi kavramlar artık hepimizin basından, internetten gördüğü ve mevsimlerin de değişmesi ile hayatımıza etkilerini gördüğümüz bir olay. Şehrimizin orta ve uzun vadeli kalkınma meselelerine ilişkin çalışmalar yürütüyoruz. Bu alanda özellikle öncü örnek uygulamaları, bütçe imkanları çerçevesinde destekliyoruz. Sıfır atık sürecini okullarımızdan başlayarak farklı bir noktaya taşımak istiyoruz. Atık ilk olarak üretilmemesi gereken bir mesele. Ürettiğimiz taktirde de atığı ayrıştırmak ve tekrar ekonomiye kazandırmak gerekiyor. Bu projeye geri dönüşüm firmaları da destekliyor. Atıkları piyasa değerinin üstünde satın alacaklar. Elde edilen bu geliri, öğrencilerimizin kantin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bir kart aracılığıyla kendilerine ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

'DALGA DALGA YAYILMASINI UMUT EDİYORUZ'
Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahin de "Sıfır Atık Projesi ülkemizde uygulanıyor. Ancak geri dönüşümün maddi değere dönüşmesi konusunda özel bir çalışma yapalım istedik. Bu fikirle İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz, Valimiz ve İl Milli Eğitim Müdürümüzle görüştük. Valimiz, beklediğimizin üç katı bir bütçeyle projeye destek verdi. Bu topraklarda yaşayan herkesin bu konuda sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. Bu proje bir başlangıç ve dalga dalga diğer okullara ve ilçelere yayılmasını umut ediyoruz" dedi.

Toplantının ardından Vali Elban 'Atık Getirme Noktası ve 'Herman Artuç ile Atıktan Enstrüman Yapımı Atölyesi'ni ziyaret etti.(DHA)