TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte patlak veren üniversite öğrencilerinin yurt ve ev bulamama krizi her geçen gün büyüyerek devam ediyor.
Konut fiyatlarındaki yüzde 75’e varan zamlar, konut yetmezliği, yurtlarda yeterli yer olmaması ve özel yurtların uyguladığı fahiş fiyat politikaları nedeniyle başlarını sokacak yer bulamayan gençler sosyal medyada #barınamıyoruz etiketi altında protesto başlatmasıyla birlikte sorun ülke gündemine otururken yerel yönetimler de alternatif çözümler için düğmeye bastılar.
Öte yandan; İzmir Valisi Yavuz Seli Köşger, İzmir yerelinde soruna ilişkin atılacak çözüm adımları için bugün bütün kamu kurumlarının müdürleri ve bünyesinde misafirhane bulunan sosyal tesisi müdürleriyle bir toplantı geçekleştirdi.
Toplantının ardından açıklama yapan Vali Köşger, tüm devlet kurumlarının misafirhanelerinin ve Milli eğitim bünyesindeki yurtların geçici süre ile öğrencilerin kullanımına açıldığını söyledi. Vali Köşger ayrıca yerel yönetimlere de taşın altına ellerini koymaları için çağrıda bulundu.
BU YIL YAŞANAN SORUN BİRİKİMLİ
Geçtiğimiz yıl üniversiteler yüz yüze eğitim yapılmadığı için sorunun bu yıl birikmiş bir şekilde yaşandığını belirten Vali Köşger, “Ülkemizde ve dünyada devam eden pandemi sürecinin arkasından önce ortaöğretimdeki okullarımız yüz yüze eğitime başlamışlardı. Şimdi de yaklaşan eğitim öğretim yılında üniversitelerimiz yüz yüze eğitime başlamak üzere çalışmalar devam ediyor. Geçen yıl üniversiteyi kazanan öğrencilerimizde pandemi sebebiyle örgün öğretime geçilmediği için öğrencilerimiz yurt ihtiyacı ya da buna benzer konaklamalarla ilgili konu geçen yıl çözülmemişti. Dolaysıyla birikimi bir şekilde bu yıla aktarılmış oldu. Tüm şehirlerimizde benzer bir sıkıntı olduğu anlaşılıyor” dedi.
KIZ ÖĞRENCİLERE ÖNCELİK TANINACAK
Tüm kamu kurumlarının misafirhanelerinin öğrencilere açıldığını belirten Vali Köşger, kız öğrencilere öncelik tanınacağını ifade etti ve “İzmir’de de bunun için çalışma yürütüyoruz. Arkadaşlarımızla bugün ortaya çıkan sıkıntıyı ve ortaya çıkması muhtemel sıkıntıyı bertaraf etmek üzere misafirhanesi olan tüm kamu kurum kuruluşlarımızın en üst düzey yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdik. Şunu rahatlıkla söyleyebilir. İzmir’de bu dönem herhangi bir sıkıntı olmadan atlatılması için bütün önlemleri alıyoruz. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhaneleri, öncelikle ihtiyaç sahibi olan kız öğrencilerden başlamak üzere Balçova Termal’den başlayarak Millî Eğitim’in bünyesindeki uygulama otelleri, öğretmen evleri, polis moral eğitim merkezleri, SGK'nın, DSİ'nin ve buna benzer diğer kamu kurumlarımızın misafirhanelerindeki kapasiteler öğrencilerimiz geçici konaklaması için tahsisi edilecek. Bununla ilgi bir telefon numarası vatandaşlarımıza duyurulacak. Ayrıca bu konuyla ilgile bir masa oluşturulacak ve ihtiyacı olan öğrencilerimizin buraya müracaatını alarak kendinin kazandığı okulun en uygun rotasındaki misafirhane veya öğrenci yurduna yerleştirilecekler. Eğer ihtiyaç duyulursa ileriye yönelik başka çözümler de getirmek mümkün olacak” diye konuştu.
“9 BİNLİK KAPASİTE DAHA DOLMADI”
Özel yurtların kapasitelerinin de dolmadığını söyleyen Vali Köşger, “Şu anda ilk anda öğrencilerimizin müracaat ettikleri durumda belli miktarda yatak kapasitesi oluşturuldu. Elimizde yaklaşık 12 bin özel öğrenci yurdu var. Bu özel öğrenci yurtlarının da henüz dolmadığını ifade edebiliriz. 9 binlik kapasite daha dolmadı. Oralar da kullanıldığı takdirde bu dönemi sıkıntı olmadan atlatacağımız düşünüyorum” dedi.
“YURT KAPASİTELERİ ARTIRILMALI”
Artan kira ücretlerine de değinen Vali Köşger, yurt kapasitelerinin artırılması gerektiğini belirtti ve şunları söyledi; “Tabii İzmir’de bir deprem yaşadık. Tüm şehirlere ilave olarak bizim böyle bir sıkıntımız da oluştu. 5 bin konut oturulmaz hale geldiği için vatandaşlarımız kiraya çıkmak zorunda kaldı. Bu nedenle oluşan talep fazlası nedeniyle kiralarda fiyat yükselmesi olduğu da anlaşılıyor. Bunu da öğrencilerimize yansıtmamak açısından bu ilave yurt kapasitelerinin kullanılmasının zaruri olduğunu değerlendiriyoruz. İnşallah bu konuyu bu şekilde çözmüş olacağız.”
“4 BİN YATAKLIK BİR KAPASİTE OLUŞMUŞ DURUMDA”
Şu anda 4 bin yatak olduğunu ifade eden Vali Köşger, “Buradaki misafirhanelerin ve milli eğitimin öğrenci yurtlarının ilave kapasitesiyle 4 bin yataklık bir kapasite oluşmuş durumda. Burada pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kız öğrencilerimizden ihtiyacı olanlara öncelik tanıyacağız. Ama Millî Eğitimin bünyesinde yaklaşık binin üzerinde erkek öğrencilere yönelik de kapasite var. Ortaöğretime tahsisli yurtlardan boş olan binin üstündeki yatağa üniversite öğrencilerine kullandıracağız” diye konuştu.
GEÇİCİ SÜRE ÜCRETSİZ OLACAK
Geçici süreye ilişkin de bilgi veren Vali Köşger, “Şimdilik bir aylık bir süre öngörüyoruz. Bir aylık sürenin sonrasında duruma bakacağız. Yurtlara yerleşme durumuna, diğer acil ihtiyaçların karşılanması durumuna göre yeni tedbirler geliştireceğiz. Bir aylık süre ücretsiz olacak” dedi.
YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI
Vali Köşger son olarak yerel yönetimlere de çağrıda bulundu ve “Buradan şu çağrıda bulunmak istiyorum. Pandemi tüm dünyanın başında. İzmir’de ilaveten bir deprem ve onun oluşturduğu ekstra problem var. Dolayısıyla ütün aktörlerin sorunun parçası eğil çözümün bir parçası olmaya davet ediyorum. Yerel aktörler de dahil herkes elindeki imkanları seferber etsin ve üniversite kazanan arkadaşlarımızın açıkta kalmaması için seferberliği başlatalım. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle arkadaşlarımız görüşüyorlar. Tıpkı depremde olduğu gibi koordinasyon içinde bu sorunun çözümüyle ilgili herkesin kendi katkısını sunmasını bekliyoruz”
İZMİR OTEL, PANSİYON VE İŞÇİLER ESNAF ODASI BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
“VALİLİK ÜCRETİ ÖDEMEYE HAZIR, YETER Kİ YER BULUNSUN”
Öte yandan İzmir Otel, Pansiyon ve İşçileri Esnaf Odası Başkanı Mehmet Gönen de konuya ilişkin açıklama yaptı. İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan ile görüşme yaptıklarını belirten Gönen, “Vali yardımcımızla görüştük. Bu konuda otelleri devreye sokmaya çalışıyoruz. Daha çok yeni bir konu. Şu ana kadar iki-üç otelden dönüş geldi. Valilik otellerin ücretleri konusunda hiçbir üst sınır koymadı. ‘Otel ücretleri öğrencilere 10 lira, 20 lira, 30 lira yapılsın' diye bir konu olmadı. Her otele göre belli bir fiyat listesi vardır. Otelin fiyatı neyse onun üzerinden öğrenciler için İzmir Valiliği ücret ödeyecek. Yani herhangi bir pazarlık konusu yok. Yeter ki yer bulunsun. Valilik bu konuda canla başla mücadele ediyor ve ücreti ödemeye hazır. O konuda sorun yok. Sorun, yer konusu. Turistik otellere, turizm yavaş yavaş gerilediği için büyük iş düşüyor. Talebelere sahip çıkmamız lazım. Biz esnafımıza çağrıda bulunduk, yazılar yazdık. Valiliğin ödeme yapacağını söyledik. Başvurular başladı ama kaç otel başvurur bilemiyoruz. Özellikle üniversitelerin olduğu bölgedeki otellere çağrıda bulunduk” ifadelerini kullandı.
PREFABRİK VE AİLE EVLERİ ÖNERİSİ
Başkan Gönen, otellere alternatif olarak başka çözüm yollarının da olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu:
* Otellerin yanı sıra tıpkı depremde olduğu gibi prefabrikler yapılabilir. Zaten üniversitelerin bahçeleri prefabrikler için çok müsait. Belediyeler de öğrencilere kahvaltı verir. Böyle bir çözüm bulunabilir. Çünkü birçok otel şu an dolu. Büyük turistik otellerin devreye girmesi lazım. Ancak şu an için onlardan bir ses çıkmadı. Ayrıca yurt dışında olduğu gibi aileler evlerini belli ücret karşılığında öğrencilere açabilir. Bu konuda valilik de maddi olarak öğrencilere destek olacağını belirtiyor.
Öte yandan Vali Köşger, açıklamadan kısa bir süre sonra sosyal medya hesabı üzerinden konaklama alanları ve müracaat telefonuna ilişkin paylaşım yaptı.
Vali Köşger, paylaşımında şu ifadeleri kullandı; "İzmir’de üniversite kazanan değerli öğrenciler;
Barınma sorununuzu çözmek amacıyla bu gün ilimizde,bünyesinde konaklama imkanı bulunan kamu kuruluşlarının üst yöneticileri ile yaptığımız toplantıda:
- İhtiyaç duyan kız öğrencilerimiz öncelikli olarak
- Talep eden tüm öğrencilere
- Balçova Termal
- MEB Uygulama Otelleri
- Öğretmen evleri ve orta öğrenim yurtları
- Polis Moral E. Merkezleri
- DSİ, SGK, Karayolları, Orman vb
- Misafirhanelerinde bir ay süre ile ücretsiz konaklama imkanı getirildi.
Valilik ‘Açık Kapıda’ oluşan masaya veya 0232 455 82 25 nolu telefon numarası vasıtasıyla başvurunuzu yapabilirsiniz. Başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyorum."