Ege Postası
Geri

Valilik'ten Büyükşehir'e soruşturma

2010 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm-Bel-Sen arasında imzalanan ve mahkemelik olan toplu iş sözleşmesiyle ilgili krize İzmir Valiliği el koydu. Savcılığa yapılan suç duyurusu üzerine harekete geçen Valilik konuyla ilgili soruşturma başlatırken, belediye bürokratları ve sendikacıların savunmasını istedi. Mahkemenin vereceği karar doğrultusunda 2012 ile 1993 yılları arasındaki tüm sözleşmelerin iptali gündeme gelirken, hukuki krizin faturası ise belediyedeki memur personele çıkabileceği belirtildi. ​Toplu iş sözleşmeleri mahkemelik olunca…
Valilik'ten Büyükşehir'e soruşturma
Haberler / Yerel Politika
27 Mart 2015 Cuma 17:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin belediyede çalışan memur personeli temsil eden Tüm-Bel-Sen ile (Tüm Belediye Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası) 2010 yılında imzaladığı ve toplam 1 yıllık süreci kapsayan toplu iş sözleşmesinin Tüm-Yerel-Sen (Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası) tarafından geçtiğimiz yıl mahkemeye taşınmasıyla başlayan krize İzmir Valiliği de dahil oldu.
 
 
SENDİKANIN AÇTIĞI DAVA KRİZ YARATTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nde çalışan memur statüsündeki personeli kapsayan toplu iş sözleşmeleri Tüm-Yerel-Sen’in itirazları üzerine geçtiğimiz Haziran ayında İzmir 3’üncü İdari Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. 2013 yılında kurulan sendikanın, yetkili sendika tarafından yapılan kesintilerin iptali istemi ile idare lehine açtığı söz konusu davayla ilgili karar belediye yönetimi tarafından temyiz talebiyle bir üst mahkeme olan Danıştay’a taşınınca yeni bir kriz patlak verdi.
 
ÇALIŞANLARA VERİLEN ZAMLAR GERİ Mİ ALINACAK'
İdare Mahkemesi’nin toplu iş sözleşmesini iptal etmesi ile birlikte, çalışanlardan alınan ve maaşlarının yüzde 2’si tutarındaki dayanışma aidatlarının geri ödenmesine karar verilirken, aynı zamanda belediyenin sözleşme kapsamında çalışanlara ödediği yıllık bin 200 TL’lik ek ücretlerin de iptali gündeme geldi.
 
MAHKEME 5 YIL ÖNCEKİ SÖZLEŞMEYİ İPTAL ETTİ
657 sayılı yasaya bağlı çalışan memur kadroyla ilgili toplu iş sözleşme yapma yetkisi bulunmadığını ileri süren ve söz konusu sözleşmenin 2012 yılı yılında değişen yasa öncesinde, yani 2010 yılında yapıldığını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü yazıları ve benzer yargı kararlarını gerekçe gösteren sendikanın bu hamlesi sonrasında yapılan sözleşmenin hukuki dayanağı kalmadı.
 
BELEDİYE TEMYİZE TAŞIDI
Üst mahkemenin vereceği nihai kararın, memurlara işçiler gibi toplu iş sözleşmesi yetkisi veren ve 2012 yılında çıkartılan yasa öncesinde 1993 yılından bu yana yapılan tüm sözleşmelerin kaderini de belirlemesi beklenirken, gelişmelerin üstüne yargıda bir düğer şok daha yaşandı. Belediye aleyhinde açtığı ve temyiz süreci devam eden dava ile ilgili kararların uygulanmadığını belirten Tüm-Yerel-Sen, bu gelişmeler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
 
VALİLİK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Konuyla ilgili olarak şikayetleri inceleyen İzmir Valiliği soruşturma başlatırken, bilirkişi incelemesi kapsamında sözleşmeye imza atan belediye bürokratları ve sendika yetkililerinin savunmasını istedi. Soruşturmanın sonunda kurumun zarara uğratıldığına dair karar verildiği ve idareye geriye dönük zimmet çıkartıldığı takdirde, 2010-2011 arasında memurlara ödenen iyileştirme zamları ve ek sosyal yardım ücretlerinin personelden geri istenmesi gündeme gelebileceği öğrenildi.


 
“ÜCRETLERİN GERİ ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Gelişmeler üzerine açıklama yapan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ulus Bozkır, çalışanların ve emekçinin lehine olması gereken bir sendika tarafından mahkemeye taşınan süreci ve itirazları hayretle karşıladıklarını belirtti. Yaptıkları tüm sözleşmelerin ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ve AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) hükümlerine dayandığını ve mahkemeden çıkan sonuç karşısında şok olduklarını da aktaran Şube Başkanı Bozkır, “Üst mahkeme kararı onadığı takdirde, onca çalışanın kazanılmış hakları yok sayılacak ve hukuki bir boşluk yaşanacak. Ne yazık ki, bizimle birlikte sendikacılık yapan ancak daha sonra bizden ayrılarak kurulan bu sendikanın yaptıkları toplu iş sözleşmesini dahi tartışılır hale getirmiştir. Mahkeme süreci yeniden değerlendirecek ve ödenen ücretlerin hukuki dayanağı olup olmadığı hakkında nihai bir karar verecek. Kuruma yani belediyeye açılan bu dava ile ilgili emsal kararlar var ve yasanın geriye dönük zimmet çıkartılamayacağı, çalışanlara ödenen ücretlerin geri istenemeyeceği açık. 2012 yılında çıkan Toplu Sözleşme Yasası’ndan önce ödenen hiçbir ücretin geri alınması söz konusu değildir. 2013 yılında kurulan bir sendikanın geriye dönük açtığı bu davayı biz de sonradan öğrendik ve hayretle karşıladık” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası