Ege Postası
Geri

Valilikten RES'lere toplu onay

Son dönemlerde yer seçimleri ve çıkan kamulaştırma kararları nedeniyle büyük tartışmalara yol açan Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) ile ilgili taleplere İzmir Valiliği'nden toplu onay geldi. Çeşme, Seferihisar ve Torbalı'da üç ayrı tesise onay veren İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ikisi için de "ÇED gerekli değildir" kararının altına imza attı.
Valilikten RES'lere toplu onay
Haberler / İzmir
4 Kasım 2014 Salı 10:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de kurulması planlanan birçok RES yatırımında verdiği ÇED onayları ile dikkat çeken İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, üç ayrı tesisisin daha yolunu açtı. Rüzgar enerjisi santrallerinin merkezi haline gelen Yarımada bölgesi ile Bayındır ve Torbalı'da kurulacak tesislere ilişkin talepleri onaylayan Valilik, sayısı gün geçtikçe artan enerji tesislerine toplu ÇED vizesi verdi.
 

 
VALİLİK'TEN ÜÇ TESİSE ÇED VİZESİ
İzmir'in enerji tarlası haline gelen Yarımada bölgesiyle çevre ilçelerdeki kırsal bölgelerde başta yerel yönetim olmak üzere, çevre örgütleri, halk, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarını isyan ettiren RES'lere yenileri eklenecek. Özellikle yer seçimleri konusunda büyük eleştiri alan ve yerleşim yerlerine yakın mesafelere kurulması sebebiyle "Evlerin içine kadar girdi" şeklinde eleştirilen enerji yatırımlarıyla ilgili İzmir Valiliği'nden toplu onay geldi. Üç ayrı yatırımcıya ÇED vizesi veren Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, iki firmayı ise Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinden muaf tuttu.
 


BAYINDIR'DA ORMANLIK ALANA RES
Bayındır ve Torbalı'da yer alan Çardaklı Tepe, Krataltepe, Mersinli Mahhallesi, Karlık Tepe, Akçam Tepe mevkiinde Yander Elektrik firması tarafından 45 milyon TL hayata geçirilen Mersinli Rüzgar Enerjisi Santrali'ne ait nihai proje dosyası valilikten ön onayı aldı. Toplam 22 tribün içeren tesis için 2012 yılında ÇED gerekli değildir raporu alan firmanın 9 adet türbin ve şalt merkezi değişikliğine ilişkin revizyon içeren dosyasına göre, toplam 55 megavatlık enerji üretimi sağlayacak RES projesi, orman alanı içerisinde kalan 33 bin 538 metrekarelik araziye inşa edilecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından onaylanan projeye, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer resmi kurumlar da olumlu görüş sunmuştu.
 


ÜNLÜ İŞADAMINA ÇEŞME VE SEFERİHİSAR'DA ÇED ONAYI
Valilik'ten Yarımada bölgesinde iki projeye de ÇED muafiyeti çıktı. Buna göre, Çeşme'de Ovacık-Çobandağı- Kızılkaya-Karadağ-Balitepe mevkiinde 55 milyon TL maliyetle hayata geçirilmesi planlanan Ovacık Rüzgar Enerji Santrali ve 'ne Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararı çıktı. İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ayrıca, Kuveyt Türk Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi İşadamı Abdullah Tivnikli’nin yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği Çeşme Enerji A.Ş.'nin yanı sıra, ünlü iş adamının Seferihisar'da kurulacak bir diğer projesine de benzer onayı verdi. Tivnikli’nin Seferihisar İlçesi Sığacık-Korkmaz- Kılıçpınartepe mevkiinde yapacağı toplam 16 megavat gücündeki, 7 adet rüzgar tribünü içeren 45 milyon TL'ye mal olacak RES projesine de müdürlükçe olur verildi. Öte yandan hazırlanan ÇED dosyasında, Seferihisar Enerji A.Ş.'nin mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait arazi üzerinde kuracağı rüzgar enerji santralinin ve bağlantı yollarının inşası sırasında mevcut yeşil dokunun bir kısmının ortadan kaldırılacağı da belirtildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası