Ege Postası
Geri

Valilikten şaşırtan yasak: O listeye de veto geldi

Valiliğin, İzmir’in 30 ilçesinde yer alan toplam 1702 kalem taşınmazın bulunduğu listeyi sır gibi sakladığı öğrenildi. Söz konusu taşınmazların listesini talep eden İl Genel Meclis üyelerinin ise her seferinde bu taleplerine olumsuz cevap aldığı ve rahatsızlıklarını kamuoyuna taşımaya hazırlandıkları öğrenildi.
Valilikten şaşırtan yasak: O listeye de veto geldi
Haberler / Politika
4 Ekim 2013 Cuma 14:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kamuoyunda Bütünşehir Yasası olarak da bilinen ve nüfusu 7 bin 500 üzerinde olan tüm kentlere büyükşehir statüsü kazandıracak olan yasasının sancıları artarak devam ediyor. Gelecek olan yeni düzenlemeler ile birlikte, İzmir’in de dahil olduğu toplam 30 büyükşehirde, İl Özel İdare’ler kapatılacak. İl Özel İdare’lere ait malvarlıklarının ise ne olacağı halen gizemini korumaya devam ediyor. Son olarak İzmir’de eski Sümerbank arazilerinin durumu tartışılmaya devam ederken, 

ÖNCE VETO, SONRA YASAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Valiliği arasında devam eden ve Aziz Kocaoğlu ile Mustafa Toprak’ın yeniden karşı karşıya gelmesine sebep olan Sümerbank arazisi tartışmasının ardından, İl Özel İdaresi’nin mal varlıklarının paylaşımı konusunda İl Genel Meclisi de sürece dahil oldu. İl Özel İdaresi’ne ait taşınmazların mülkiyetinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerekirken, bununla ilgili olarak da valilik bünyesinde koordinasyon merkezi kurulması öngörülüyordu. İl Genel Meclisi’nin aldığı karar ile eski Sümerbank arazisini İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devretmesi sonrası, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın alınan kararı bakanlık onayı olmadığı gerekçesi ile veto etmesi büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti.

LİSTE, TALİMAT GEREĞİ Mİ SAKLANIYOR'

Tüm bu tartışmalar yaşanırken, özel idareye ait malvarlıklarının tam listesi ise merakla bekleniyordu. Geçtiğimiz günlerde konunun basına yansıması üzerine bir gerçek daha su yüzüne çıktı. Toplamda 3,5 milyar TL’yi bulan (Eski tutar ile 3,5 katrilyon TL) ve, İzmir’in köyleri ve beldeleri de dahil olmak üzere 30 ayrı ilçede yer alan 1702 adet tapulu taşınmazın listesinin İzmir Valiliği tarafından gizli korumaya alındığı öğrenildi. İl Özel İdaresi’nin mal varlıkları listesine ulaşmak için bir süredir girişimde bulunan meclis üyelerinin talepleri her seferinde reddedilirken, yine özel idareye bağlı Emlak İstimlak Daire Müdürlüğü’nden valilik talimatı gereği olumsuz yanıt aldıkları belirtildi. İl Genel Meclisi üyeleri, tartışmalara neden olan mal varlığı listesinin İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz’ün talimatı gereği kendilerine verilmediği yanıtını aldıklarını belirterek, konuya tepki gösterdi. İdarenin mal varlıklarını dahi tam olarak bilmediklerini ve taşınmazların kapalı kapılar ardında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na verileceğini savunan İl Genel Meclisi üyelerinin ayrıca söz konusu yasaktan ötürü rahatsızlıklarını dile getirmek amacı ile harekete geçmeye hazırlandığı da öğrenildi.

BAŞKAN KOCAOĞLU NE DEMİŞTİ'

İl Özel İdaresi’nin 30 ilçede sahip olduğu 1702 kalem ve toplamda 3,5 milyar TL değerindeki tapulu taşınmaz arasında yer alan eski Sümerbank arazisinin Büyükşehir Belediyesi’ne devrini veto eden Vali Mustafa Toprak ile karşı karşıya gelen ve karara sert tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mal varlıklarının belediyeye devrinin yasal zorunluluk olduğunu belirtmiş ve “İl Özel İdaresi’nin sahip olduğu mallar, Hazine’nin ya da herhangi bir bakanlığın malı değildir. O kentin yerel serveti ve yerel sermayesidir ve İl Özel İdaresi kapandıktan sonra da yerelde kalmak zorundadır. Biz bu hakkımızın korunması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yasal hakkımızı da sonuna kadar kullanacağız. Bu işin siyaseti olmaz. Mal İzmir’indir, sermaye İzmir’indir. Servet İzmir’indir. Sümerbank arazisine de bu gözle bakıyoruz. Oraya İzmir’e yakışan bir müze, kongre merkezi ve sergi alanları kurmak istiyoruz” diyerek dava sinyali vermişti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası