ANKARA - Irak’a asker gönderilmesi ve yabancı ülke askerlerinin de Türkiye’ye gelmesini öngören 1 Mart tezkeresiyle ilgili TBMM’deki görüşme zabıtlarının gizlilik süresi bugün doldu. Tezkerenin reddedildiği gizli oturumun tutanakları, Meclis kararı ile açıklanabilecek.
1 Mart 2003’te gerçekleşen Meclis’teki tarihi oturumda, gizli oylamaya 533 milletvekili katılmış, 264 kabul, 250 ret ve 19 çekimser oy ile, tezkere benimsenmemişti. Tezkerenin kabulü için Anayasa ve iç tüzük gereği en az 276 oy gerekiyordu.
361 milletvekili olan AK Parti’de o dönemde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Başbakan, henüz milletvekili seçilemeyen Tayyip Erdoğan ise Genel başkanlık görevde bulunuyordu. AKP’de firenin yüksek olması nedeniyle aralarında bakanların da bulunduğu çok sayıda milletvekilinin tezkereye ret oyu verdiği anlaşılmıştı.
CHP BAŞVURU YAPACAK
CHP, Meclis içtüzüğüne göre 10 yıllık sürenin dolması nedeniyle gizli tutanaların açıklanmasını isteyecek. İçtüzükte, “Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra yayımlanabilir. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması hususunda Genel Kurul, Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine işaret oyuyla karar verir” hükmü bulunuyor.
1 Mart 2003’deki görşmelerin ardından mühürlenerek TBMM arşivinde saklanan kayıtlar, 153 sayfa tutanak, 4 bant, 5 sayfa stenograf notu ve oylamaya ilişkin 24 sayfalık oy tablosundan oluşuyor. Tutanaklar üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması için TBMM’de oylama gerekiyor. İktidar destek vermezse muhalefetin oyu karar için yetmiyor. Ankara kulislerinde iktidar partisinin, kendi içinden 1 Mart Tezkeresine ret oyu verenlerin net olarak ortaya çıkması ve bunun yaratacağı tartışma nedeniyle tutanakların açılmasını istemediği konuşuluyor.
TARTIŞILAN TEZKERE
Tezkere, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’a gönderilmesini ve bir askeri harekat çerçevesinde de, yabancı ülke silahlı kuvvetlerinin ülkeye kabulü öngörüyordu. Tezkere kabul edilse, 62 bin yabancı askeri personel ile 255 uçak ve 65 helikopter Türkiye’ye gelecek ve Irak’a müdahale Kuzey’den de yapılacaktı. Tezkerenin reddedilmesi, Irak savaşında İncirlik Üssü, limanlar ve Türk topraklarını kullanmak isteyen ABD’de hayal kırıklığı yaratmıştı. (Gazeteport)