Ege Postası
Geri

Yalova’daki anket Dikili’de de kınandı

Yalova'da yapılan anketle romanların dini inançları oynandığı gerekçesi ile romanlardan basın açıklaması geldi.
Yalova’daki anket Dikili’de de kınandı
Haberler / İzmir
26 Aralık 2012 Çarşamba 15:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-  Olay Spastikler Federasyonu, Dikili Engelliler Dayanışma Derneği, Dikili Atatürkçü Düşünce Derneği, KESK, Alevi Kültür Derneği, Dikili Kent Konseyi başkanları tarafından yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

Açıklamada şunlar dile getirildi; “Önceki gün ulusal gazetelerde bir ilköğretim okulunda çocukların dini inançlarını test eden anketlerin dağıtıldığını hepimiz okuduk. Söz konusu okul, Müfettiş Hamdi Girgin İlköğretim Okulu'dur. Romanların yoğun olarak yaşadığı Yalova'nın Bağlarbaşı Mahallesi'nde yer almaktadır ve bu dini içerikli anket bahsi geçen okulda yalnızca Roman ailelerin çocuklarına dağıtılmıştır. Ankette “ Allah'ın varlığına ve birliğine inanır mısınız'” “Hangi sıklıkta dua edersiniz'” “Erkek çocuklarınızı Cuma ve bayram namazlarına götürür müsünüz'” gibi ayrımcı, toplum duygusunu zedeleyici, onur kırıcı, aşağılayıcı, rencide edici soruların yer aldığı görülmektedir. Alenen Romanlar hedef alınmakta ve dini inançları sorgulanmaktadır. Ankette imzası bulunan akademisyenlerden, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Üniversite Rektörlüğü'nden uygulamanın yanlışlığına dair makul bir açıklama yapılarak Roman halkından kamuoyu önünde özür dilenmesini talep ediyoruz. Bizler burada Roman halkını hedef alan, hukukun sınırlarını aşan, aklın sınırlarını zorlayan, bu ve bunun gibi uygulamaların sonuna kadar takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.”

Kent Konseyinin Başkanı Erdoğan Doğan tarafından yapılan açıklamada da: “Yapılan anketin Romanlara yönelik olması bir ayrımcılık, dinsizlikle itham ve ötekileştirmedir. Demokrasilerde insanların dini sorgulanamaz. Kişilerin inançları kendilerini bağlar. Bu tür sorgulamaların adına; tez çalışması değil, adı her ne olursa olsun laiklik anlayışımıza ters düşmektedir. Bunu yapanları kınıyor, Yalova da ki roman yurttaşlarımızın halklı tepkilerine Dikili Kent Konseyi olarak destek veriyoruz” dendi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası