Ege Postası
Geri

Yarımada için yargıdan kritik karar: Mahkeme ÇED'i iptal etti!

İzmir’de son dönemlerde büyük tartışmalara yol açan taş ocaklarıyla ilgili yargı sürecinde kritik bir gelişme yaşandı. Yarımada’nın en önemli su kaynaklarından Kutlu Aktaş Barajı yakınlarındaki taş ocakları tesisine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı yargı tarafından iptal edildi. Yarımada için yargıdan kritik karar
Yarımada için yargıdan kritik karar: Mahkeme ÇED'i iptal etti!
Haberler / İzmir
18 Haziran 2015 Perşembe 09:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yargı, İzmir'in doğal güzellikleri, ekolojik tarım potansiyeli ve turizm faaliyetleri ile ön plana çıkan Yarımada bölgesiyle ilgili oldukça kritik bir ÇED kararı verdi. Son dönemde çeşitli tesislerin aldığı ve büyük tartışmalara yol açan “ÇED gerekli değildir” kararına bu kez dur diyen mahkeme, emsal sayılabilecek bir gelişmenin altına da imza attı.
 
YARGIDAN EMSAL KARAR
Çeşme Alaçatı Germiyan'da  bölgenin içme suyunu karşılayan ana su kaynaklarından Kutlu Aktaş Barajı'nın hemen yakınında kurulan taş ocağı ve kırma eleme tesisine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değildir” belgesi, yargı kararıyla iptal edildi.
 
MAHKEME ÇED KARARINI İPTAL ETTİ
Çeşme Alaçatı Germiyan'da içme ve kullanma suyu temin edilen Kutlu Aktaş Barajı'nın hem yanı başındaki taş ocağı ve kırma eleme tesisine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Valiliği'nce verilen “ÇED gerekli değildir” yönünde verilen rapor, İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. Halkın İzmir Valiliği lehine açtığı davanın ardından verilen kararda, tesisin tozun yayımını ön görmek için esas alınan veriler için en yakın meteoroloji istasyonunu seçmesi gerekirken, Germiyan'a yaklaşık 120 kilometre uzaktaki Selçuk istasyonundaki verilerini esas aldığı da ortaya çıktı. Mahkeme kararında ayrıca, tesisin tozluluğu önlemek için tankerler vasıtası ile alana su taşıyacağını taahhüt ettiğini, ancak tesisin içine artezyen kuyusu açtığını da belirlendiği vurguladı.
 
“YARIMADA’YI RAHAT BIRAKIN”
Tesisten davacı olan yöredeki vatandaşlar ve çevre örgütlerini temsil eden Avukat Şehrazat Mercan, yarımadanın taş ocaklarının istilası altında olduğuna dikkat çekerek, “Oysa bu bölgede ciddi su sıkıntısı var. Buna karşın, Yarımada'da sürekli yeni taş ocakları, kırma eleme tesisleri açılıyor. Eskileri için aldığımız mahkeme kararları uygulanmayarak ya da yeni ÇED kararları vererek çalışmalarının devamı sağlanıyor. Yarımada'da bu kadar taş ve mıcıra ihtiyaç var m? Ancak öğreniyoruz ki, Yarımada'dan çıkarılan taş o kadar sağlam ve kıymetli ki, İzmir'deki çimento fabrikalarına gönderiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı'nın Yarımada için ön gördüğü gelişim projeksiyonu turizm. O zaman bu kadar taş ocağı ve kırma eleme tesisi niy? İzmir'in taşı ve çimentosu için başka bölge bulunsun. Yarımadayı rahat bırakın. ÇED süreci oldukça önemli bir süreçtir. Ve raporlarda yapılan bu hatalar başlı başına bir dava konusudur. Son yıllarda ne yazık ki, ÇED süreci ve işlemlerinin içi boşaltıldı ve hem halk hem de çevre açısından ne yazık ki, oldukça ciddi zararlarla karşı karşıyayız” şeklinde açıklama yaptı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası