Ege Postası
Geri

Yeni göçmenler ‘modern sömürü’ mağduru

Memleketlerinde büyük yoksulluklar çeken Romanya ve Bulgaristan vatandaşları, ülkelerinin AB’ye üyeliğini kazandığı 2007’den bu yana Almanya’ya göç ediyor. Yerli halk; gürültü, hırsızlık, fuhuş gibi iddialarla yeni göçmenlere pek...
Yeni göçmenler ‘modern sömürü’ mağduru
Haberler / Dünya
20 Ağustos 2013 Salı 14:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Memleketlerinde büyük yoksulluklar çeken Romanya ve Bulgaristan vatandaşları, ülkelerinin AB’ye üyeliğini kazandığı 2007’den bu yana Almanya’ya göç ediyor. Yerli halk; gürültü, hırsızlık, fuhuş gibi iddialarla yeni göçmenlere pek olumlu bakmasa da, çoğu yükseköğretim görmüş Bulgar ve Rumenler Alman ekonomisine büyük katkı sağlayacak potansiyele sahip.

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Entegrasyon Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre memleketlerinde büyük yoksulluklar çeken Rumen ve Bulgarların eyaletteki sayısı geçen yıl 60 bini buldu. 2011 yılında bu sayı 48 bin olarak hesaplanmıştı. Yeni göçmenler özellikle yakınlarının bulunduğu Dortmund ve Duisburg gibi büyük şehirleri tercih ediyor ve sayıları arttıkça şehirlerde sorunlar da artıyor. Yeni göçmenlerin yarısı yüksekokul mezunu, hatta doktor olmasına rağmen, ayrımcılığa maruz kalanların sayısı hiç de az değil. Bunun sebebi ise çevre temizliği, küçük dairelerde pek çok bilinen ve bilinmeyen insanın ikamet etmesi, geceli gündüzlü gürültülerin oluşturduğu rahatsızlığın yanı sıra artan hırsızlık ve suç vakalarıyla birlikte yerli halkın şikayetlerinin artması. Artan fuhuş olayları ve yasadışı dilenmelerin bazı yerlilerin başka semtlere taşınmasına sebep olduğu iddia ediliyor.

Duisburg Yerel Entegrasyon Merkezi Müdiresi Elisabeth Pater, esas sorunun yeni göçmenlerin şehir kültürüne yabancı iken şu anda Avrupa’nın göbeğinde modern hayatın ortasında olmalarına bağlıyor. Yapılan yardımın yetersizliğinden bahseden Pater, “Şehir zaten kısıtlı imkanlarla bu insanlara yardım etmeye çalışıyor. Önceliğimiz ise şimdilik başta çocuklar olmak üzere düzenli gıda yardımı. Örneğin çocuklara düzenli kahvaltı yaptırmak.” dedi. Bulgar ve Rumen göçmenlerin çocuk parası dışında herhangi bir yardım alamadığına işaret eden Pater, “Ne işsizlik ne de kira yardımı almaları söz konusu olduğu gibi çalışmaları da yasal olarak mümkün değil.” açıklamasını yaptı. Entegrasyon Merkezi Müdiresi, bunun bir sonucu olarak bu çaresiz insanların ‘modern sömürü’ şeklinde kaçak olarak saati 2 Euro karşılığında çalıştıklarını anlattı.

ÇOĞU YÜKSEKOKUL MEZUNU VE EKONOMİYE KATKILARI BÜYÜK

2014 yılında AB yasalarına göre üye ülkelerin tümünde serbest dolaşım ve çalışma hakkı elde edecek olan bu iki ülke vatandaşlarının sayılarının daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu konuda kara tablo çizmemek gerektiğini söyleyen Eyalet İçişleri Bakanı Ralf Jager, bu insanların hepsinin fakirlikten dolayı göç etmediğini vurguladı. Bakan, “Büyük çoğunluğu yüksekokul mezunu, ekonomimize katkıları da büyük.” dedi. Göç edenler arasında yüzde 50 oranında yüksekokul mezunu ve doktorların olduğu vurgulanırken, konuyu yakından takip edenler Romanya ve Bulgaristan’da doktorların göçünden dolayı hastanelerde çok ciddi doktor sıkıntısı çekildiğini dikkatlere sunuyor. İçişleri Bakanlığı ile Entegrasyon Bakanlığı işbirliğine giderek çözüme yardımcı olmak için belediyelere 7,5 milyon Euro yardım yapmayı kararlaştırdı.

KONUT DENETLEME YASASI GELİYOR

KRV Eyaleti bu yıl içinde ‘konut denetlem yasası’ ile konutlarda kimlerin ve kaç kişinin yaşadığını denetleyecek. Bu yasa ile birlikte belediyelerin elini güçlendirmek isteyen eyalet yönetimi, daireleri daha da ‘oturulur’ şekle büründürmeyi planlıyor. Eyalet geçtiğimiz aylarda gelişigüzel bir ev ziyaretinde göçmenlerin yaşadığı ve altı kişinin kaydının olduğu küçük bir dairede 15 kişinin yaşadığını tespit etmişti. Başka bir polis ve zabıta kontrolünde ise 22 dairelik bir binayı adres olarak gösterenlerin sayısı bin, bin 400 ve hatta iki bin. Yetkililerin tahminlerine göre bu durum istisnai olmadığı için KRV yeni yasa ile konutların denetiminin önünü açmış olacak. Bu değişiklikle aynı zamanda göçmenlerinde daha elverişli bir yaşam süreceği hesaplanıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası