Ege Postası
Geri

Yeni plan askıda, kriz kapıda: Boş arsada kentsel dönüşüm!

6306 sayılı yasa kapsamında Karabağlar'da riskli alan ilan edilen 540 hektarlık alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan beklenen dönüşüm hamlesi geldi. Nisan 2013'te kentsel dönüşüm kapsamında alınan bölgeyle ilgili imar planları iki yıl sonra tamamlandı. Genel seçimler öncesinde "Müjde" olarak açıklanan planlara göre, bakanlık yapılaşmaya kapalı boş alanlarda konut inşa edecek. Dönüşüme karşı isyan bayrağı açan yöre halkının "yerinde dönüşüm" hayalleri ise suya düştü. Yeni plan askıda, kriz kapıda
Yeni plan askıda, kriz kapıda: Boş arsada kentsel dönüşüm!
Haberler / İzmir
27 Haziran 2015 Cumartesi 11:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar’da riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan 540 hektarlık alanın 101 hektarlık bölümüne ait imar planları bakanlık onayını aldı. Cennetçeşme ve Limontepe bölgesinde krize yol açan ve sancılı geçen uzlaşma süreciyle gündeme gelen proje kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisi dahilinde dönüşüm çalışmalarına resmen start verilecek.

HALK İSTEMEDİ, BAKANLIK ONAY VERDİ
16 mahallede yaşayan 35 bin konut sahibi ve 80 bine yakın vatandaşın bulunduğu bölgeyi kapsayan, halkın veto ettiği kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bakanlığın hazırladığı yeni imar planları askıya çıktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde 30 gün süresince askıda kalacak binlik ve beş binlik planlara dair itiraz ve görüşler bu kapsamda değerlendirmeye alınacak.


 
YERİNDE DÖNÜŞÜM HAYAL OLDU!
Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim Mahalle'lerini kapsayan kentsel dönüşüm projesinin ilk etap planlarına göre, yapılaşmaya kapalı bulunan ve boş durumdaki 101 hektarlık alanda yaklaşık 4 bin konut inşa edilecek. Yerinde kentsel dönüşüm bekleyen vatandaşların beklentileri bu gelişme sonrasında boşa çıkarken, halk öncelikli alan olarak belirlenen ve kamu mülkiyetindeki boş arazilerde yapılacak yeni konutlara taşınmak zorunda kalacak.
 
YEREL YÖNETİMDEN PLANLARA VETO
Daha önceden riskli alan ilan edilen 540 hektarlık dönüşüm bölgesinin batı ve kuzeyinde yer alan esas sağlıksız konutları kapsamayan planlar yeni bir tartışmayı da gündeme taşıdı. Bakanlık bölgenin yapılaşma olmayan bölümünde planlama yaparken, konut ve ticaret alanları, sosyal ve teknik altyapı alanlarına dair yürütülen çalışmalar itirazların da önünü açtı. Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, imar çalışmasına dair yaptığı değerlendirmede üst ölçekli planlara aykırı olduğu, yürürlükteki imar kanunu ile örtüşmediği, şehircilik ve planlama esaslarına aykırı olduğu, mevzuata aykırılıklar içerdiği, ulaşım çözümlerinin yetersiz kaldığı, bölgeye aşırı yoğunluk getireceği, planların bütüncül olmadığı, sosyal donatı alanlarının yetersiz olduğu gibi gerekçelerle planlara dair olumsuz görüş sundu.


 
BAKANLIK BELEDİYE YETKİSİNDEKİ ALANLARDA DÜZENLEMEYE GİTTİ
Belediyeler ayrıca planlama yaklaşımının bölgedeki sorunları çözmekten çok artıracağı yönünde görüş bildirerek, bakanlıktan imar planlarının yeniden düzenlenmesini talep etti. Öte yandan, planlarda jeolojik ve jeoteknik açıdan önemli eksikler tespit eden belediyeler, deprem riskine karşı gerekli çalışmanın yapılmasını isterken, bir diğer sıkıntı da mülkiyet konusunda ortaya çıktı. Danıştay tarafından iptal edilen bazı parsellerde yeniden düzenlemeye giden bakanlık, Uzundere'de mülkiyeti Karabağlar Belediyesi'ne ait Ortopedik Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'ne dair taşınmazları da ticaret ve konut alanı olarak planlarına dahil etti.


 
"ZORLA" KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜ OLACAK'
Geçmişte yaptıkları eylemler ile yaşadıkları durumu protesto eden ve hak kayıpları nedeniyle kentsel dönüşüme karşı isyan bayrağı açan dönüşüm mağdurlarından son gelişmelerle ilgili flaş bir açıklama geldi. Bakanlığın askıya çıkan planlarını değerlendiren Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, "Bakanlık bize geçtiğimiz yılın sonunda istemediğiniz hiçbir şey yapılmayacak diyerek söz vermişti. Şimdi görüyoruz ki, burada yaşayan insanlar haklarını alamayacak. Şimdi söz hakkımızı elimizden aldılar ve planlara dair görüşümüz sorulmadan çalışma yürütüldü. Biz mağdur olduktan sonra dönüşümünü ne kıymeti va? Bize hiçbir tercih sunulmuyor, tamamen dayatmaya dayalı bir çalışma yürütülüyor. Bakanlık burada zorla dönüşüm yapmak istiyor" dedi.



 
"KANDIRILDIK, KABUL ETMİYORUZ"
Dernek Başkanı Ecevit, kentsel dönüşümün büyük hak kayıplarına yol açacağını ve mağduriyet yaratacağını belirterek şunları söyledi: "Bizi zorla o alana taşıyarak, buraları da ranta açacaklar. Halkı kandırmak istiyorlar. Asıl niyet budur. Vatandaşın isteklerini hiçbir şekilde dikkate almıyorlar. Burası riskli alan ilan edildi. Ama şimdi bizi bu riskli alandan alıp aşağıda dere yatağı olan başka bir riskli alana taşıyorlar. Trajikomik bir durum söz konusu. Bu tamamen bir aldatmacadır. Bakanlığın söylemleri ve eylemleri arasında büyük fark var. Bize verilen sözler yerine getirilmiyor. 2012'de başlayan kirli süreç devam ediyor. Bunca zamandır yapılan çalışma bu muyd? Hukukçularımızla yapacağımız çalışmanın ardından planlara dair itirazlarımızı sunacağız ve gerekirse konuyu mahkemeye taşıyacağız. Biz bu dönüşümü kabul etmiyoruz."



SELVİTOPU: BOŞ ARSADA DÖNÜŞÜM OLMAZ
İlçe için kritik öneme sahip dönüşümde bakanlığın hamlesini değerlendiren Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, hazırlanan imar planlarının kentsel dönüşümle ilgisi bulunmadığını belirterek, izlenen tutumun yanlış olduğunu savundu ve, "Daha önce de burayla ilgili görüşlerimizi paylaşmıştık. Bakanlığa da imar çalışmasının doğru olmadığını belirterek görüşlerimizi iletmiştik. Askı süreci içerisinde planlara itiraz edeceğiz. Gerekli gördüğümüz takdirde bu itirazlarımızı mahkemeye taşımaya da hazırız. Orası kentsel dönüşüm diye onaylandı ama boş bir alan. Değişik bir plan yapmışlar. Kentsel dönüşüm alanı diye ilan ettiler ama bu kentsel dönüşüm değil. Orada jeolojik yapı yasaklı alanı imara açmış oldular. Dönüşümle hiç ilgisi olmayan bir düzenleme. Bakanlık sadece boş bir alanı imara açmış. Bizim de orada kendimize ait bir arazimiz var. Temizlik İşleri Müdürlüğü için şantiye kurmak istediğimiz bir alan. Burayı da plana dahil etmişler. Bu doğrultuda gerekli itirazlarımızı sunacağız" diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası