Ege Postası
Geri

Yeşil sahalarda döktükleri terin tespiti ‘zaman aşımı’na uğradı

Onlar, yıllarca yeşil sahalarda ter döktü. Jübilelerini yaptıktan sonra başka işlerle uğraştı. Emeklilik yaşı gelince SSK’nın yolunu tuttu. Primlerini toplattıklarında hayal kırıklığı yaşadılar. Çünkü, senelerce top koşturdukları...
Yeşil sahalarda döktükleri terin tespiti ‘zaman aşımı’na uğradı
Haberler / Spor
23 Mayıs 2013 Perşembe 10:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Onlar, yıllarca yeşil sahalarda ter döktü. Jübilelerini yaptıktan sonra başka işlerle uğraştı. Emeklilik yaşı gelince SSK’nın yolunu tuttu. Primlerini toplattıklarında hayal kırıklığı yaşadılar. Çünkü, senelerce top koşturdukları kulüplerin bazıları SSK primlerini yatırmamıştı.

Hizmet tespiti için primlerini yatırmayan kulüpleri dava etti ve yerel mahkemeyi kazandılar. Sosyal Sigortalar Kurumu’nun itirazı üzerine dava, Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, 5 yıllık ‘zaman aşımı’nı gerekçe göstererek kararları bozdu. Ancak, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, geçen yıl verdiği kararda sporcuyu haklı gördü. Mahkeme kapısını aşındıran emektar sporcular, ‘zaman aşımı’na tepki gösteriyor. Avukatları ise mağduriyetin giderilmesi için yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini kaydediyor.

Profesyonel olarak liglerde futbol oynadıktan sonra yaşı gelince emekli olmak isteyen bazı sporcular, yatmayan primlerini elde etmek için yaptırmak istedikleri hizmet tespitinde ‘zaman aşımı’ şokunu yaşıyor. Bunlardan biri de 51 yaşındaki Yusuf Uzuner. Şimdi Yeni Kocaelispor Kulüp Başkanı ve antrenörü olan Yusuf Uzuner, Gölcükspor, Zeytinburnuspor, Gebzespor ve Ankara Petrolofisispor’da 12 yıl top koşturdu ve 37 yaşında futbolu bıraktı.

Ardından uzun yıllar ticaretle uğraştı. Emeklilik yaşı gelince Sosyal Sigortalar Kurumu’na gitti ve primlerini toplattı. Burada Gölcükspor’un 4 yıl , Gebzespor’un da 6 ay primini yatırmadığını öğrendi. Hizmet tespiti yapılması için bu kulüpleri ayrı ayrı Kocaeli İş Mahkemesi’ne şikayet etti ve yerel mahkameyi kazandı. Sosyal Güvenlik Kurumu itiraz ederek davayı temyiz etti. Yargıtay 10. Daire, Uzuner’i Gölcük Spor Kulüp Derneği için açtığı davada haklı buldu ve kararı onadı. Yargıtay 21. Daire ise Gebzespor Kulüp Derneği için açılan davada 5 yıllık ‘zaman aşımı’nı gerekçe göstererek, kararı onamadı. Dava önümüzdeki eylül ayı içerisinde Gebze İş Mahkemesi’nde tekrar ele alınacak.

Bir diğer mağdur ise 45 yaşındaki ibrahim Yılmaz. Yılmaz, Darıca Gençlerbirliğispor Kulübü’nde de top koşturdu. Bu külup Yılmaz’ın bazı primlerini yatırmamış. Yılmaz, çalıştığının tespitine karar verilmesi için Kocaeli 2. İş Mahkemesi’ne başvurdu ve yerel mahkemeyi kazandı. Ancak Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, Yılmaz’a da ‘zaman aşımı’ gerekçesini gösterdi. Mahkeme, reddetme gerekçelerini “506 sayısı yasanın 79-10. maddesi gereğince hizmet tespitine ilişkin bu tür davaların 5 yıl hak düşürücü süre içinde açılması gerekmektedir.” ifadeleriyle açıkladı.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi ise Gölcükspor Kulüp Derneği adına açılan davanın gereçekesinde şöyle dedi: “Dosyadaki yazılara, hükmün dairemizcede benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayanağı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmememesine göre, yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildi.”

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nde haklı görülen ancak 21. Hukuk Dairesi’nde ‘zaman aşımı’na takılan Uzuner, bu durumun şokunu yaşıyor. Uzuner, tepkisini şöyle dile getiriyor:

“Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, hizmet tespitinde beni haklı, 21. Hukuk Dairesi ise haksız buluyor. Bu nasıl iş anlamadım. Bu mağduriyetimizin yasal düzenlemeyle çözülmesini, zaman aşımınının kalkmasını istiyoruz. Bu sorun çözülmezse mahkeme kapılarında sürüneceğiz. Ayrıca, bu sorunu yaşayan sadece ben değilim, bir çok kişi var.”

İbrahim Yılmaz da kararın şokunu yaşadığını ve işin peşini bırakmayacağını söylüyor. Yusuf Uzuner’in avukatı da bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirterek şunları anlatıyor:

“21. Hukuk Dairesi’nin verdiği karar hukuka uygun ancak bu konuda bir düzenleme yapılması, bir içtihatı birleştirme kararı oluşturulması gerekiyor. Sınırlandırma olunca, kişiler hakkını arayamıyor. Dolaysıla emekli olamıyor. Bunun da bir sürü olumsuz yansımaları oluyor.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası