Yıldırım: Tünel yılda 30 milyon liralık tasarruf sağlayacak
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğu dönemde yapımına başlanan Konak Tüneli'nden günde 17 bin aracın geçtiğini, 30 bin aracın geçişi düşünüldüğünde akaryakıt giderlerinden yılda 30 milyon liralık tasarruf sağlanacağını söyledi. Yıldırım, iki yıl arkeolojik kazı çalışmalarını beklediklerini vurgulayarak, "Yaklaşık 900 Yahudi mezarı ve tarihi eser çıktı. Çok titiz davrandık, hiçbir fedakarlıktan ve maliyetten kaçınmadık. İzmir'in tarihi ve kültürel zenginliklerine de katkı koymuş olduk" dedi. Binali Yıldırım iftiharla sunar:
İzmir'de yapımına 2012 yılında başlanan Konak Tüneli tamamlandı. Tünelden ilk geçen Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu oldu. Seçim çalışmaları için İzmir'de bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, tünelden geçen araçların sürücüleriyle sohbet etti. Yıldırım, Yeşildere Caddesi ile Konak Meydanı'nı birbirine bağlayan, Şirinyer- Konak arasını 10 dakikaya düşüren Konak Tüneli'nden günde ortalama 17 bin araç geçtiğini, bu rakamın kapasitesi olan 30 bin araca çıkmasıyla akaryakıttan yılda 30 milyon lira tasarruf öngördüklerini ifade etti. Yıldırım, "Konak Tüneli ile bu kadar aracın Alsancak, Konak, Çankaya gibi kentin kalbi olan yerlere girmesini de engelledik. Oralardaki gürültü kirliliği egzoz gazı kirliliği de azalacak. İnsanlar kent merkezinde daha rahat edecek. Ben 2011 genel seçimlerinde çalışırken Konak, Alsancak, Bornova tarafına geçerken bir türlü yön belirleyemiyorduk. Zaman kaybı çoktu. Bu projeyi geliştirdik. Tünel, Buca'ya, Gaziemir'e, havalimanına, Bornova'ya gidişi kolaylaştırıyor. Başından bu yana kurgulayıp, projelendirip, yapmak, içinden geçmek, insanların kullandığını görmek ve memnuniyetlerini duymak çok müthiş bir şey. Huzur buluyorum, gururlanıyorum" dedi.
"TÜNEL İNŞAATINDA ARKEOLOJİK KAZI YAPTIK"
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, tünelin Konak tarafının İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu'nca 2. ve 3. derece arkeolojik, kentsel ve doğal sit alanı olarak ilan edildiğine, tünel inşaatının etki alanında 10 adet tescilli bina ile Tarihi Damlacık Camisi ve Tarihi Etnografya Müzesi yer aldığına dikkat çekerek, tünelin yapımı sırasında bulunan tarihi eserlerin ortaya çıkarılması için de iki yıl beklediklerini vurguladı. Yıldırım, "Yaklaşık 900 Yahudi mezarı ve tarihi eser çıktı. Çok titiz davrandık hiçbir fedakarlıktan ve maliyetten kaçınmadık. İzmir'in tarihi ve kültürel zenginliklerine de katkı koymuş olduk" diye konuştu.
ÜST GEÇİT EN GEÇ EYLÜL'DE TAMAMLANACAK
Konak Tüneli'nin ulaşıma açılmasının ardından buradaki yaya geçidi kaldırıldı. Yayalara, yaya üst geçidi tamamlanana kadar metro alt geçidini kullanmaları önerildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne üst geçit projesini sunan SİT Kurulu ile de görüşen Karayolları Bölge Müdürlüğü, üst geçidin en geç eylül ayında biteceğini söyledi. 42 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğindeki üst geçidi, paslanmaz çelik askı halatları taşıyacak. Üst geçitte dört adet yürüyen merdiven, iki adet normal merdiven ile engelliler için iki adet asansör bulunacak.
RAKAMLARLA TÜNEL
- Tünelin toplam uzunluğu bin 674 metre.
- Yeşildere çıkışında 200 metre çapında dönel kavşak bulunuyor.
- Bağlantı yolları ve sekiz adet kavşakla birlikte toplam 2 bin 500 metre.
- Viyadük uzunluğu, 678 metre.
- 28 adet viyadük ayağı bulunuyor.
- Tüp genişliği 11 metre
- Yüzeyle tünel üst kolu arası en yüksek mesafe 103 metre
- Şerit sayısı 2
- Toplam şerit sayısı 8
- Tüp ekrenleri arası mesafe 23 metre
- Tüpler arası 5 adet geçiş bulunuyor
- Toplam 310 milyon lira harcandı
- Toplam 687 bin metreküp kazı yapıldı
- Tünelden 46 bin kamyon çamur çıktı
- Tünelin Yeşildere çıkışında yapılan Mustafa Kemal Atatürk Köprülü Kavşağı, 200 metre çapıyla Türkiye' deki en büyük kavşak özelliğini taşıyor.(Elif DEMİRCİ/DHA)