Ege Postası
Geri

Yıldırım yerel yönetimleri hedef aldı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bir dizi programa katılmak için İzmir'e geldi. Bakan Yıldırım ilk olarak Çınarlı’daki Bordo Yeşil Restaurant’da Konak ilçesi muhtarları ile bir araya geldi. Öncelikle muhtarların sorunlarını dinleyen Yıldırım, kanalizasyon ve alt yapı konularında gelen şikayetler üzerine, “ Türkiye’nin sembol şehirlerinden İzmir bunları mı konuşmalı… ‘Kanalizasyon’ diyorlar, Körfez’e lağım akıyor’ diyorlar.Bu sorunları konuşuyor olmaktan ve böyle bir şehrin vekili olmaktan hicap duyuyorum” dedi.
Yıldırım yerel yönetimleri hedef aldı
Haberler / Yerel Politika
15 Mart 2013 Cuma 16:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bir dizi programa katılmak için İzmir'e geldi. İki gün boyunca 5 ayrıprograma katılacak olan Yıldırım ilk olarak Gaziemir’de Cuma Namazı kıldı daha sonra şehit pilavı yedi. Gaziemir’de kısa bir esnaf turu yapan Bakan Yıldırım ayakkabılarını boyattı. Bakan Yıldırım’ın kentteki ilk programı ise Konak’tan başladı. Bakan Yıldırım, Çınarlı’daki Bordo Yeşil Restaurant’da Konak ilçesi muhtarları ile bir araya geldi.Toplantıya İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ,İlknur Denizli, Erdal Kalkan,Ali Aşlık, İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Konak AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Ötnü, İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay da katıldı. 113 mahallesi bulunan Konak’ta toplantıya az sayıda muhtarın katılması dikkat çekti.Salon girişinde Bakan Yıldırım’a Göztepe atkısı taktılar. Yıldırım yerine oturduktan sonra atkıyı çıkardı ve, “ kimse yanlış anlamasın ben bütün İzmir takımlarını tutuyorum” dedi.

“İZMİR’İN KALBİ”NDEN BAŞLADIK
Muhtarların sorunlarının olduğunu iyi bildiklerini bunun içinde muhtarlarla bir araya geldiklerini ifade eden Yıldırım, “İzmir’in kalbi en bilinen ilçesi Konak’ta sokağın nabzı nedi? sorusunun cevabını ilk ağızdan duymak istedik” dedikten sonra muhtarlara söz verdi ve sorunlarıyla ilgili bilgi aldı.


MUHTARLAR SORUNLARI DİLE GETİRDİ
İlk sözü İzmir Muhtarlar Birliği Başkanı ve Mithatpaşa Mahallesi Muhtarı Hasan Baykal aldı ve, “Muhtarlara devletin verdiği 140 dan fazla görevi var. Biz muhtarlar görev kadar yetkimiz de olsun istiyoruz Devletin seçilmişler içinde hakkı bulunmayan muhtarlarında yetkilerini olmasını istiyoruz. Sosyal güvence sıkıntısı yaşayan muhtarlarımı vardır. Muhtarlar ticarethane olarak görülmekte biz sosyal güvencemizin devletin karşılaması istiyoruz. Mahalle muhtarları kanununu günüm koşularına göre ayarlanması için talebimiz var'” dedi.

"KOCAOĞLU DERDİMİZE DERMAN OLMUYOR"
Toplantıda söz alan muhtarlar kentsel dönüşüm ve Bütünşehir Yasası hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olamadıklarını belirtti. Bazı muhtarlar Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu eleştiriken “ Kocaoğlu’ndan daha çok sizle konuştuk Bakanım... Kocaoğlu bizim derdimize derman olmuyor.Gürçeşme semti en eski semtlerden bir tanesi maalesef hala öyle. Aslında çok merkezi bir yer. Otobüs vasıtası çok az. 90 dakika hakkımız var ancak otobüs beklerken bu dakikalar bitiyor. Kemer istasyonu ile Şirinyer arası 4 bin metre…Büyükşehir’e dilekçe yazıyoruz. İstasyon istiyoruz. Havalimanı yapılacak kadar boş yerler var” ifadelerini kullandılar.

“ARTIK GÜÇLENDİNİZ”

Muhtarları dinleyen Bakan Yıldırım,muhtarların sorunlarının bir çoğunun yerel yönetimlere ait olduğunu ifade etti yerel yönetimle muhtarlar arasında sağlıklı ilişkinin olmadığının altını çizdi ve, “ Bunların faturasını muhtarlara kesecek değiliz. Muhtarlarla sağlıklı ilişkiyi kuramayan yerel yönetimlere kesilmeli bu fatura…Milletvekillerimiz yakından takip ediyor mahalleleri…Bütünşehir Yasası çıkınca köy mahalle muhtarı ayrımı ortadan kalktı. Daha anlamlı bir hale geldi. Bunun nedenini önümüzdeki yıllarda göreceksiniz. Büyükşehir’e verilen yetkiler bütçeler doğrudan sizin denetiminizden geçecek. Büyükşehir Başkanına sizin mahalleniz karar verecek: Diğer ilçe belediye başkanlarına da siz karar vereceksiniz. Sayınız 900 iken 1400 oldunuz. Güçlendiniz. Güçlendikçe sesiniz gür çıkar. İsteğinizi, daha iyi ifade edersiniz. Yapılan şeyler var ama beklentilerinizi karşılanmadığını biliyoruz.maaş durumuyla ilgili SSK primlerinin yükselmesi gündemimizde. Muhtarlık eskiden gelirleri vardı. İkametgah kağıdı vardı, nüfus kağıdı vardı. Kasaya bir şeyler damlıyordu. Bilişim gelişti. O da bizim kabahatimiz. İnternet çıktı mertlik bozuldu.. Muhtarlarımızın işi bozuldu.Muhtarlık tanımını yeniden yapmamız lazım. Muhtarlar ‘eski düzen gelsin’ demiyordur. Size yeni sorumluluklar verilmesi lazım. Karşılıkları olması lazım. Katılım payları konusunda bir tereddüt kalmadı. Kimse kafa karıştırmasın. İlave kanun çıkacak diye. Kimse kıvırmasın. Bu mesele kökünden çözüldü. İnsiyatif kullanacak yerel yönetim” diye konuştu.

“ONLARIN BAŞKA KANUNU MU VAR”

Bakan Yıldırım muhtarların, yerel yönetimlerin ilgilenmesi gereken konularda şikayetlerde bulunması üzerine yerel yönetimleri hedef aldı. Bakan Yıldırım, muhtarların “Elektrik parasını veremiyoruz. Ofis masraflarını veremiyoruz” sözlerini hatırlattıktan sonra şunları söyledi; “ İstanbul’da Konya’da nasıl veriliyor. Belediye başkanı olarak inisiyatif ve yetki kullanacaksın. Bahane üretmeyeceksin. Onların başka kanunu mu var. Günler gelip geçidir. 5 yıl bittiğinde, vatandaşın kapısını çaldığınızda ‘hoş geldin reis bey’ deniyorsa o zaman işinizi yapmışsınızdır. Bu cevabı alamıyorsanız o zaman düşünmeniz lazım”

“HİCAP DUYUYORUM”

Muhtarların alt yapı sorunlarını ve her yağmur yağdığında yaşanan sel baskınlarını gündeme getirmesi üzerine Bakan Yıldırım, “İzmir’in muhtarları bunu mu konuşmalı. İzmir alt yapısıyla çevresiyle nasıl olmalı bunu konuşmalıyız… Kanalizasyon diyorlar, Körfez’e lağım akıyor diyorlar. Bu sorunları konuşuyor olmaktan ve böyle bir şehrin vekili olmaktan hicap duyuyorum. Biz nerde yaşıyoruz arkadaşlar. Türkiye’nin istikrarı sembolü olmuş İzmir’den bu sorunları duymayalım. Dişimi sıkıştırıyorum hizmet için  projeleri geciktirmek isteyenler var. Biz inat edeceğiz. Yılmayacağız” dedi.

"HAYAL DEDİLER AMA…"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım muhtarlara sıkıntıları dinlemek ve çözüme kavuşturma adına bu toplantıları yineleyeceğinin sözünü verirken, “Belki çok sık gelemiyoruz ama arkadaşlarımız sürekli takipteler... Milletvekillerinden ve valimizden sık sık rapor alıyorum. Son on yıla bakın. Dağ gibi sorunlar vardı. Elhamdülillah dağ gibi hizmetlere dönüştürdük. Reklam yapmak işimiz değil. İş yapıyoruz. '35 proje 35 İzmir' dedik. Bize, 'Geçin bunları' dediler. 17 tanesini başladık efendiler... 17 tanesi yapılıyor. Adnan Menderes Havalimanı ağza- göze geldi bile! İş yapamayanlar her şeye 'hayal' der. İş yapanlar, diri olanlar ise hayalleri gerçeğe dönüştürür” dedi.





YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası