Yoğun mesai yapan polis köpeklerine psikolojik destek veriliyor (Özel)
Polis köpekleri, kaçakçıların korkulu rüyası, emniyetin ise en büyük yardımcısı. Yoğun mesai yapan polis görev köpeklerinin duygusal zekasının fazla gelişmesi, bazı psikolojik hastalıkları da beraberinde getiriyor. Köpek Eğitim Merkezi...
Polis köpekleri, kaçakçıların korkulu rüyası, emniyetin ise en büyük yardımcısı. Yoğun mesai yapan polis görev köpeklerinin duygusal zekasının fazla gelişmesi, bazı psikolojik hastalıkları da beraberinde getiriyor. Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü'ndeki Sağlık Büro Amirliği'nde polis köpeklerine veteriner hekim gözetiminde psikolojik destek sunuluyor. Böylece köpekler hem stresten uzaklaştırılıyor hem de görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmeleri sağlanıyor.
Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü'nde uyuşturucu madde arama, patlayıcı (bomba) madde arama, silah-mühimmat arama, koku teşhis, canlı insan arama, kadavra arama, kağıt para arama, özel operasyon, asayiş devriye, çay ve tütün arama, şehir içi insan takibi ve iz takip köpeği yetiştiriliyor.
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan uzman köpek eğitmeni Cemil Tekin, kursların 14 haftadan oluştuğunu söyledi. İlk iki hafta köpeklerle tanışma ve temel itaat eğitimi verildiğini anlatan Tekin, "Üçüncü haftadan itibaren koku tanıtımına başlamaktayız. Uyuşturucu madde sınıfına giren 8 tane ana kokumuz var. Bunların tanıtımı yapılmakta. Beşinci haftadan itibaren değişik rutin aramalarımız var. Değişik mekanlarda; kapalı ve açık alan, büyük küçük araç... Bu kurs müfredatımız içinde yoğun madde eğitimi dediğimiz eğitimiz var. Bunu da Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesindeki alkaloid (morfin) fabrikasında vermekteyiz. Gemi araçlarımızda aramalar var. İzmir limanındaki aramalarımız var. İstanbul Havalimanı çanta, valiz araması; Edirne'de TIR aramaları var. 14 hafta sonra köpeklerimiz ve kursiyerlerimiz sınavda başarılı olursa sertifikalarını alıp görev yerlerine gidiyorlar." dedi.
BAZEN HASTALIK OLMASA DA HASTALIK VARMIŞ GİBİ DAVRANIYORLAR
Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü'ndeki Sağlık Büro Amirliği'nde ise köpeklerin tüm sağlık ihtiyaçları karşılanıyor. Veteriner Hekim Mehmet Akif Yılmaz, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ana veteriner kliniğinin burası olduğunu ifade etti. Burda polis görev köpeklerinin sağlıkla ilgili bütün işlemlerinin yapıldığını dile getiren Yılmaz, gerek kurs içerisinde, gerek kurstan sonra görevleri sırasında bütün sağlık hizmetlerini burdan aldıklarını belirtti. Taşradaki anlaşmalı veteriner kliniklerinin de yönlendirmeleriyle kendilerine yardımcı olduklarını anlatan Yılmaz, veteriner fakülteleriyle de birlikte çalıştıklarını kaydetti.
Yılmaz, şunları söyledi: "Polis görev köpeklerinin eğitimden sonra sahibine fazla bağlanması ve duygusal zekasının fazla gelişmesinden dolayı, bazı hastalıkları farklı gösterdikleri; bazen hastalık olmasa da hastalık varmış gibi davrandıkları, bazen de tam tersine hastalık olduğu halde bunu gizlediklerini gözlemlemekteyiz. Bu durum, polis görev köpeklerinin görev sırasında bazı aksaklıklara sebep olmasına yol açıyor. Biz o yüzden bütün dikkatimizle temel sağlığın yanında köpeğin psikolojik sağlığını da takip etmekteyiz. Şu an Türkiye'nin yurt sathına yayılmış bütün illerdeki görev köpeklerini birebir bu şekilde takip etmekteyiz. Zaman zaman ihtiyaç halinde Ankara'ya çağırıyoruz. Tedavilerini büyük ölçüde burda gerçekleştirme yoluna gidiyoruz. Kliniğimiz alet, ekipman ve donanım olarak her konuda yeten bir kliniktir. Her türlü sağlık hizmeti burda verilebilmektedir. Köpeğin yatması gerekiyorsa burda yatabiliyor. Kliniğimizin diğer kliniklerden en büyük farkı; köpeğin bir an önce en hızlı şekilde tedavi edilip tekrar görevine dönmesini sağlamak. Çünkü köpeğin burda kalması, polis görev köpeğinin tabiatına aykırı. Mutlaka çalıştığı yerde olmalıdır."