Ege Postası
Geri

Yrd. Doç. Dr. Hidayet Tok: Kontrol edilebilen stres kişiyi güçlendirir

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hidayet Tok, stresle baş etmeyi öğrenen bireylerin stresi faydaya dönüştürebildiğini söyledi.         Bilimsel...
Yrd. Doç. Dr. Hidayet Tok: Kontrol edilebilen stres kişiyi güçlendirir
Haberler / Güncel
2 Ağustos 2013 Cuma 15:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hidayet Tok, stresle baş etmeyi öğrenen bireylerin stresi faydaya dönüştürebildiğini söyledi.

        Bilimsel çalışmalarda stresin baş ağrıları, bulantı gibi birçok bedensel ve ruhsal bozukluklardan ölüme kadar giden sonuçlarının olduğunu gösterdiğini ifade eden Tok, yönetilebilen stresin kişinin içindeki potansiyelin ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu aynı zamanda kişinin dikkatini ve performansını arttırdığına dikkat çekti.

        Yrd. Doç. Dr. Hidayet Tok, strese yol açan nedenlerle ilgili şunları söyledi: "Stres oluşturabilecek büyük yaşam değişiklikleri arasında taşınma, yeni bir okula başlama, yeni bir işe ya da yeni bir yaşam tarzına geçiş, evlenme, hamilelik, ve boşanma gibi kronik hastalıkların yanında çevresel birtakım olaylar da olabilir; zaman baskısı, yarışma ya da rekabet, maddi sorunlar, gürültü ve hayal kırıklıkları olarak sıralanabilir.”

        Stresi tamamen yok etmenin mümkün olmadığının altını çizen Tok, "Zaten stresin tamamen yok edilmesi istenen bir durum değildir. Çünkü belli oranda stresin yararları vardır. Olumlu stres düzeyi diyebileceğimiz bu düzeydeki stres kişiye enerji verir. Denetlenebilen ve yönetilebilen stres kişinin içindeki potansiyelin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Kişinin dikkatini ve performansını arttırır.” açıklamasını yaptı.

        Birçok araştırmada stresin bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilediğini ve vücut direncini arttırdığı sonucuna varıldığını aktaran Tok, konuyla ilgili şu tespitlerde bulundu: "Fazla rahatlığın kişiyi sorumsuzluğa iter. Özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerin belli oranda aşırıya kaçmayan stres yaşamalarını motive edici bir unsur olur. Kontrol edilebilir stresle kişinin yenilikçi, orijinal ve sıra dışı çözümler üretmesinde tetikleyici bir unsur olabilir. Rahat ve normal bir yaşam sürüyorsanız bazı şeyleri farklı görmeniz için herhangi bir neden olmayacaktır. Diğerlerinden farklılığınız oluşmayacaktır. Kontrol edilebilen stres, günlük yaşamda karşılaştığınız problemleri çözmenize yardımcı olur. Bunun yanında bilimsel araştırmalarda cerrahi müdahalelerden sonra stres iyileşmeyi sağlayan bir unsurdur."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası