DHA - Milletvekilleri hakkında, 'cumhurbaşkanına hakaret', 'görevi yaptırmamak için direnme' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçlarından açılan davanın ilk duruşmasında yetkisizlik kararı veren Diyarbakır 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi, dosyanın olayın olduğu yer olan Silvan ilçesi Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, 13 Kasım 2015 günü hendek ve barikat operasyonları nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan Konak Mahallesi'ne gitmek isteyen aralarında milletvekilliği düşürülen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 10 milletvekili, sokağa çıkma yasağı gerekçe gösterilerek içeri alınmadı. Milletvekilleri Figen Yüksekdağ, Çağlar Demirel, Feleknas Uca, İdris Baluken, Altan Tan, Hüda Kaya, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Mehmet Ali Aslan ve Saadet Becerikli'nin de aralarında bulunduğu 400 kişilik gruba güvenlik güçleri tarafından müdahale edilirken, atılan bir gaz fişeği Figen Yüksekdağ'ın başını sıyırdı.
Bir vatandaşın yaralandığı olay sırasında polislere tepki gösteren Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 10 milletvekili hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlanırken, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'li 10 vekil hakkında iddianame hazırladı. Diyarbakır 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Figen Yüksekdağ ve 9 milletvekili hakkında, 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'Görevi yaptırmamak için direnme' ve 'Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret 1 yıldan 9 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası talep edildi.
İddiaanamenin kabul edilmesinin ardından milletvekillerinin yargılanmasına bugün Diyarbakır 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı.
Duruşmaya bu dosyadan tutuksuz yargılanan Figen Yüksekdağ ve 9 milletvekili katılmazken, avukatları Reyhan Yalçındağ Baydemir hazır bulundu. Savunmasında milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan Yalçındağ, bu düzenlemenin Anayasaya aykırılık için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilerek yargılamanın durdurulmasını talep etti.
Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, HDP’li milletvekillerinin eylemlerinin Diyarbakır'in Silvan ilçesinde gerçekleştiğini belirterek, yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme dava dosyasına bakma yetkisinin Silvan Asliye Ceza Mahkemesi’nde olduğuna hükmederek, dosyanın gönderinlesine karar verdi. Mahkeme, avukat Yalçındağ'ın anayasaya aykırılık iddiasının dosyanın gönderildiği mahkemece değerlendirilmesine karar verdi.