Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin ekim ayı ihracatının bugün itibarıyla yüzde 16 arttığını, yıl bazında ise yüzde 11'lik bir büyümenin göründüğünü belirterek, yıl sonunda tarihi zirve olan 157,6 milyar doların aşılmasının beklendiğini bildirdi.
"Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon" ana temasıyla düzenlenen Ege Ekonomik Forum'un açılış oturumunda konuşan Bakan Zeybekci, Ege'de yaşamanın bir şans olduğunu, kendisinin de bu topraklarda doğup büyüdüğünü belirtti.
Forumun, Ege'nin iki tarafını kapsamasının doğru bir karar olduğunu ifade eden Zeybekci, ilk paranın kullanıldığı Ege'nin "ekonomi" kelimesinin de ilk kez kullanıldığı topraklar olduğuna dikkati çekerek, "21. yüzyılda Ege tekrar o tarihi misyonuna dönecektir." dedi.
İzmir'in Doğu Akdeniz'in ekonomi merkezi haline geldiğini dile getiren Zeybekci, "Türkiye ve Yunanistan, 21. yüzyılda Ege'yi, Avrupa’nın eğitim, yüksek teknoloji, sağlık turizmi, yenilenebilir enerji, eczacılık ve organik tarım merkezi haline getirebilirse bu topraklar, tıpkı geçmişte olduğu gibi zengin, müreffeh ve mutlu insanlar ülkesi olacaktır. Ege’yi yenilenebilir enerji, tıp teknolojileri ve sağlık turizmi, yazılım ve eğitim merkezi haline getirmeliyiz. Ayrıca organik tarımda Ege bir dünya markası haline gelmeli. Ege’nin stratejisi ve vizyonu bu olmalıdır." dedi.
İhracatta tarihi zirve
Türkiye'nin bu hedefleri de kapsama alanına alan proje bazlı yatırım teşvik sitemini hayata geçirdiğini, ilk etapta 100 milyar liralık bir yatırım üzerinde çalışıldığını aktaran Zeybekci, ülke büyümesi içinde üretimin, yatırımın ve ihracatın payının artışına işaret etti.
Zeybekci, şöyle devam etti:
"2016 yılında hain işgal girişiminin devam ettiği günlerde ihracat seferberliği başlattık. Bugün itibarıyla, ekim ayındaki ihracat performansımız yüzde 16'lık artışa ulaştı. Yıl bazında yüzde 11'in üzerinde ihracat artışıyla tarihi zirve olan 157,6 milyar doları inşallah 2017 yılında aşacağız."
İhracatın ve yatırımların büyümeye olan katkısını sürdürülebilir hale getirmek istediklerini, Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında da ilk gündemlerinin bu olduğunu dile getiren Zeybekci, "Üçüncü çeyrekte inşallah dünyada büyümede parmakla gösterilen ülkelerden biri olacağız." dedi.
Yunanistan ile Ege'nin iki tarafındaki fırsatları biraraya getirmek ve değerlendirmek istediklerini, bu coğrafyada yaşayan insanların refahının artırılmaması halinde tarihin kendilerinden hesap soracağını aktaran Zeybekci, sonbaharda Başbakanım Binali Yıldırım'ın başkanlığında Selanik'teki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi ve Ortak Ekonomi ve Ticaret İşbirliği Konseyi'ni harekete geçireceklerini bildirdi.
İki ülke arasında 2014 ve 2015'te başarılı örnekleri uygulanan iş forumlarını yeniden canlandırmak istediklerini sözlerine ekleyen Zeybekci, iki ülkede 6 ayda bir düzenlenecek bu forumlarda iş insanlarının bir araya getirileceğini kaydetti.
İki Yaka Bir Deniz
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, vize probleminin Türkiye'nin değil Avrupa ve Yunanistan'ın sorunu olduğunu belirterek, "Vize problemi olmasaydı, Türkler çok rahat bir şekilde seyahat edebiliyor olsaydı, eminim bütün tatil ve imkanlarıyla Türklerin Yunanistan'a olan ziyaretleri çok kısa bir sürede 2 katına çıkabilirdi. Ekonomi Bakanı olarak tabii espri olarak söylüyorum; Sanki vize serbestisinin olmaması ekonomik olarak da işimize geliyor gibi." dedi.
Zeybekci, "Ege Ekonomik Forum"unun "İki Yaka Bir Deniz" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, aynı bölgenin insanlarının, bir denizin çocuklarının bu toplantıyla bir araya geldiğini söyledi.
Her iki yakada da "nerelisiniz" sorusuna cevabın "Egeliyiz" diye verildiğini aktaran Bakan Zeybekci, iki ülke iş adamlarının birlikte hareket ederek daha hızlı büyüyebileceklerine dikkati çekti.
Zeytinyağı sektöründen örnek veren Zeybekci, birbirinin altında fiyat vererek rekabet etmek yerine tüm dünyada Ege lezzetleri rüzgarı estirerek büyük bir pazar yaratabileceklerini, turizmde de Yunan adaları ile Ege kıyılarının ortak destinasyonda kullanılması, havalimanı ve liman bağlantılarının ortak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
Konuşmasında Gümrük Birliği güncellenmesinin de en fazla Türkiye ve Yunanistan'a katkısının olacağını dile getiren Nihat Zeybekci, şöyle konuştu:
"Yunanistan'ın bugüne kadar kesintisiz bir şekilde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği ve Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle ilgili de destekleri olmuştur. Ne yapmamız lazım bunları somut hale dönüştürmek içi? Bakın bunları hükümet olarak konuşabiliriz, başbakanlar, bakanlar bir araya gelerek çok pozitif mesajlar verebilir, muhteşem sözler söyleyebiliriz. Ama işi yapacak olan odalarımız, birliklerimiz, derneklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, yatırımcılarımız, ihracatçılarımız. Devlet memurları eliyle, genel müdürlerin, müsteşarların eliyle olmayacak, bu fırsatları sizler değerlendireceksiniz, yatırım yapacaksınız."
Vize sorunu
Bakan Zeybekci, vize probleminin Türkiye'nin sorunu olarak görülmemesi gerektiğini, ülke olarak karşı tarafa vize engeli koymadıklarını, bu sorunun Avrupa ülkeleri ve Yunanistan'ın sorunu olduğunu ifade etti.
Vize sorununa Ekonomi Bakanı olarak farklı bir pencereden de baktığına işaret eden Zeybekci, şunları söyledi:
"Yunanlı dostlarımız ve Avrupa'nın tüm ülkelerindeki dostlarımız Türkiye'ye serbest bir şekilde girebiliyorlar. Ama bu vize problemi olmasaydı, Türkler çok rahat bir şekilde seyehat edebiliyor olsaydı, eminim bütün tatil ve imkanlarıyla Türklerin Yunanistan'a olan ziyaretleri ve turizm faaliyetleri çok kısa sürede 2 katına çıkabilirdi. Türklerin diğer Avrupa ülkelerine olan turizm seyahatları da çok kısa bir sürede 2-3 katına çıkabilirdi. Onun için Ekonomi Bakanı olarak tabii espri olarak söylüyorum; Sanki vize serbestisinin olmaması ekonomik olarak da işimize geliyor gibi.
Yani turizm giderlerimiz artmıyor. Hizmet ticaretinde biz 50 milyar dolara yakın bir hizmet ihracatı yaparken, 25 milyar dolar civarında hizmet ithalatı yapıyoruz. Yani 25 milyar dolar dış ticaret fazlası var hizmet bölümünde. Bir taraftan vize yasaklarının olması, Türklerin çok hızlı ve çok yoğun bir şekilde her fırsatta Avrupa'ya ve başka yerlere gidiyor olmaması biraz da işime geliyor, onun da buradan altını çizerek bildireyim."
Türkiye'nin 54 yıldan beri Avrupa Birliği'ne tam üye olmak istediğini anımsatan Nihat Zeybekci, tam üyeliğin Türkiye'nin stratejik hedefi olduğunu, tüm şartlar sağlandıktan sonra tam üye olup olmama kararını o günkü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının karar vereceğini belirtti. (AA)