EGEPOSTASI – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Alınan karara göre, elektrik üretiminde kullanılan maden sahası zeytinlik alan içinde kalırsa, sahada madencilik faaliyeti yürütülebilecek.
SOYER: GELECEĞİMİZE İHANETTİR
Kamuoyunda geniş yankı bulan bu karara siyasiler ve STK’lardan arka arkaya tepki sesleri yükselirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Büyükşehir olarak söz konusu yönetmelikte yapılan değişikliği yargıya taşıyacaklarını duyuran Soyer’in ifadeleri şu şekilde:
“Bakanlığın bugün yayınladığı vicdanları yaralayan yönetmelik ile zeytinliklerimiz madenciliğe açıldı. Zeytin ağaçlarına maden ocağı hançeri saplamak, geleceğimize ihanettir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürütmeyi durdurma davası açacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarım.”
ÇEŞME ÇEVRE PLATFORMU: "ZEYTİNLİKLERİ İŞGAL EDECEK İNSANLARIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGELİ ORTADAN KALDIRDILAR, DAVA AÇACAĞIZ"
Öte yandan Çeşme Çevre Platformu'nun kurucularından Ahmet Güler, zeytinliklerde maden faaliyetlerine izin veren yönetmelik değişikliğinin iptali için dava açacaklarını belirtti. Güler, “1936'dan bu yana rahmetli Atatürk'ten kalan bir kanunla Türkiye'deki zeytinlikler korunuyordu. Bu kanun, zeytin alanlarını işgal edecek insanların önündeki en büyük engeldi. Bu yeni kararla bu engeli tamamen ortadan kaldırdılar" dedi.
Çeşme Çevre Platformu kurucularından Ahmet Güler, zeytinliklerde maden faaliyetlerine izin veren yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Düzenleme ile “zeytinliklerin katledilmesinin önünün açıldığını” belirten Güler şunları söyledi:
"Zeytinliklerin katledilmesinin yolu açıldı. 1936'dan bu yana rahmetli Atatürk'ten kalan bir kanunla Türkiye'deki zeytinlik alanlar madenciliğe, enerji üretilmesine ve acele kamulaştırmalara karşı korunuyordu. Bu kanun, zeytin alanlarını işgal edecek insanların önündeki en büyük engeldi. Bu engeli yeni kararla tamamen ortadan kaldırdılar. AK Parti bundan daha önce de 2-3 defa bu kanunu ortadan kaldırmaya çalıştı ama bunu başaramadı. Çünkü çok büyük bir direnişle karşılaştı. Meclis’teki partiler ve halk buna karşı çıktığı için gerçekleştirememişlerdi.
"İPTAL EDİLMESİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ"
Hukuk ve kanun hilesiyle bunu çıkararak Resmi Gazete'de yayımladılar. Bu Türkiye'deki bütün zeytinlik alanların katledilmesinin yolunu açacak. Garip bir şey eklemişler. 'Madenciler zeytinlikleri tahrip ederse iş bitince yeniden eski durumuna getirecek" diye. 200-300 senelik insanlık tarihinin emanet ettiği, tarihten gelen bu ağaçların katledilmesi demek bu. '300 sene daha mı bekleyeceğiz bunlar rehabilite edilsin' diye. Türkiye'de hangi maden sahasında yapılan tahribat daha sonra toparlanıp, eski haline döndürülmüştür ki biz buna inanalım. Çeşme Çevre Platformu olarak ve Türkiye'deki tüm ekoloji hareketleri ile birlikte bu kanunun iptali için dava açacağız. İptali için elimizden ne geliyorsa yapacağız."
TİRE ZİRAAT ODASI: "ZEYTİNLİKLERİ MADENCİLİĞE AÇMAK ÇİFTÇİ AİLELERİ YOK EDECEK"
Zeytinlikleri maden faaliyetlerine açacak yönetmelik değişikliğine tepki gösteren İzmir Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, "Ekonomik sıkıntıdaki çiftçinin sigortası zeytinciliktir. Bu karar zeytinliklerin ve buralarda yaşayan çiftçi ailelerin yok edilmesi demektir" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Resmi Gazete'de yayınlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'ne bir tepki de İzmir'in Tire ilçesinden geldi. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, kararın zeytinliklerle birlikte çiftçiyi de yok edeceğini söyledi.
"KANUN YÖNETMELİĞİN ÜZERİNDEDİR"
Çiftçinin en önemli sigortasının zeytincilik olduğunu vurgulayan Halil İbişoğlu şöyle konuştu:
"2017’de çıkarılan madencilik yönetmeliğine bir ek yayınlandı. Bu yönetmeliğe göre enerji adı altında madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlarda yapılması serbest bırakıldı. Bu, zeytinliklerin ve buralarda yaşayan çiftçi ailelerin yok edilmesi demektir. Bundan 66 yıl önce çıkarılan özel bir zeytincilik kanunu var. Bu çıkarılan yönetmelik, bu zeytincilik kanununa tamamen muhalefettir. Bu kanun, bu yönetmeliği bağlamaktadır ve bunların yapılması doğru değildir. Kanun her zaman yönetmeliğin üzerindedir."
BAKAN PAKDEMİRLİ'YE ÇAĞRI YAPTI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenen İbişoğlu, "Tarım Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye sesleniyorum. Kendisi de bir zeytincidir. Bu maden işletmelerinin açılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan görüş alınması gerekir. Sayın Bekir Pakdemirli’nin bu konuda olumlu görüş vereceğini sanmıyorum ve tüm zeytinciler adına kendilerinden destek bekliyorum” diye konuştu.
(ANKA)