Ege Postası
Geri

Zirveye Kocaoğlu damgası!

‘Gelişen Kentler Zirvesi’ne Kocaoğlu damga vurdu. İzmir’de sanayinin gelişimini engelleyen bir lobi çalışması yapıldığını söyleyen Kocaoğlu,” Birinci derecede teşvik bölgesi olmamıza rağmen, Manisa ile aramızda teşvik açısından iki kat fark var. Bu alanda teşvik adaletsizliği kaldırılıp, eşitlik sağlanmalı” dedi. İzmir’in önünün açıldığını bununda Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştiğini dile getiren Kocaoğlu, “ Mütevazi olmaya gerek yok. Çünkü bugüne kadar kimse bu kente sözden başka yatırım yapmadı. Özellikle altını çiziyorum, ben dahil İzmir’i geriye çekmeye kimsenin gücü yetmez” dedi.
Zirveye Kocaoğlu damgası!
Haberler / İzmir
15 Ocak 2013 Salı 13:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından organize edilen Gelişen Kentler Zirvesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayesinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleştirildi. İEF İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe GYODER Başkanı Işın Gökkaya ev sahipliği yaparken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP’li belediye başkanları, CHP İzmir milletvekilleri, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve sektörün önde gelen temsilcileri de katılım gösterdi.

İZMİR’DE 283 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR

Organizasyonun açılış konuşmasını yapan GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Başkanı Işın Gökkaya İzmir’in yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldiğini belirterek kentsel dönüşümle birlikte sektörel bir canlılık olduğunun altını çizdi. Gayrimenkul sektörünün sorunlarını da masaya yatıran Gökkaya, 2013 yılında İzmir’de 283 bin konut ihtiyaç olduğunu belirtti. Gökkaya sözlerini sürdürürken alınması gereken önlemlere de değinerek; “İzmir sahip olduğu 18 AVM ile birlikte İstanbul ve Ankara’nın arkasında bu alanda üçüncü sıradadır. Kentimiz turizmde de gelişiyor, ancak daha alacağımız çok yol var. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün son 10 yıldaki büyümesi, ülke ekonomisinin hızına yetişemiyor ve gayrimenkule olan talep git gide azalıyor. Bu anlamda almamız gereken önlemler var. Kentsel dönüşümle birlikte yeniden bir yapıla içine giren İzmir’de bu alanda gereken hamleleri yapmak zorundayız” dedi.

“5 BİN DÖNÜMLÜK ALANI YATIRIM ÜSSÜ YAPACAĞIZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin 70’li yıllardan bu yana potansiyelini eksik kullandığının altını çizerek başladığı konuşmasında, 2004 yılından bu yana attıkları adımlar ile kalkınma yolunda önemli bir mesafe kat ettiklerini belirtti. Başkan Kocaoğlu, “2012 yılına dek izlenecek olan kalkınma planını, Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız 1/25 binlik nazım imar planları ile destekledik. Doğru planlama yapmadığımız takdirde, yatırımcı da bu kente gelmez. Daha düne kadar “Basmane Çukuru” gibi bir sorunumuz vardı. Ama zamanla her şey çözülüyor. İzmir’de ticareti geliştirebileceğimiz fonksiyonlu alanlarımız mevcut. İzmir’de yatırım bekleyen toplam 5 bin dönümlük bir alanımız var. Ticaret ve ekonomiyi canlandırmak, kalkınma sağlamak adına üzerimize düşeni yapacağız. Bu alanı yatırım üssü yaparak, kent merkezine yeni bir canlılık katacağız” diyerek Bayraklı ve Salhane bölgesinin önemine işaret etti.

KOCAOĞLU’NDAN TEŞVİK SİTEMİ
İnciraltı’nı sağlık amacı ile kullanarak işlevsel hale getireceklerini de belirten Kocaoğlu, yatırım yaparken çevreyi korumak gerektiğini de vurgulayarak, İnciraltı planları çerçevesinde yaşanan gerginliklere ve hükümete göndermede bulunmayı ihmal etmedi. Kocaoğlu, konuşmasının devamında sanayi alanında İzmir’in istenen seviyelere çıkamadığını dile getirerek şöyle konuştu; “İzmir bir sanayi kenti. İzmir kadar çeşitli sanayi kolu olan başka bir ilimiz yok. Ancak, sanayinin başında bir engel var. Sanayinin gelişimini engelleyen bir lobi çalışması yapılıyor. Birinci derecede teşvik bölgesi olmamıza rağmen, Manisa ile aramızda teşvik açısından iki kat fark var. Bu alanda teşvik adaletsizliği kaldırılıp, eşitlik sağlanmalı. Organize sanayi bölgelerinde yapılan altyapı yatırımları heba olmakta, o bölgeler çürümektedir. Bu sıkıntılarımız çözülene kadar, teşvik adaletsizliğini bıkmadan dile getirmeye devam edeceğiz.”

“SÖZDEN BAŞKA YATIRIM YAPMADILAR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, kentin yaşadığı atılımın da altını çizerek “İzmir kim ne isterse istesin 30 yıllık durağanlığını üzerinden attı. Bu kent bu atılımı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirdi. Mütevazi olmaya gerek yok. Çünkü bugüne kadar kimse bu kente sözden başka yatırım yapmadı. Özellikle altını çiziyorum, ben dahil İzmir’i geriye çekmeye kimsenin gücü yetmez. Çünkü, İzmir’in arkasında 4 milyon insan var. Çünkü, İzmir’in arkasında 12 milyonluk Ege Bölgesi var. Teşviklerle bu büyümeyi aşağı çekmeye çalışsalar da, İzmir kendi gücü ile ayağa kalkan bir bölgedir. İzmir köy diyorlar, İzmir gelişmiyor diyorlar. Ama şunu unutuyorlar ki, İzmir 5 verip karşılığında 1 alan bir kent. İzmir hep veren bir kent oldu, alan değil.”

YATIRIMCILARA SESLENDİ: VAKİT GEÇ OLMADAN…
İzmir’de gayrimenkul fiyatlarının çok düşük olduğunu da dile getiren Kocaoğlu, gayrimenkul ve inşat sektörünün kentteki büyüme trendini yakalayamadığı için bu durumda olduğunu söyledi. Sektör temsilcilerine de seslenen Başkan Kocaoğlu, konut sektöründe yatırım yapmak için en uygun zamanın bu günler olduğunu söyleyerek “Bir potansiyel ve ekonomik büyüme olsun ki, insanlar konut talebinde bulunsunlar. Yarın bu fiyatlara kimse gayrimenkul bulamayacak. Bugün konuta yatırım yapmazsanız, tren kaçmış olacak. Vah, keşke alsaydım diyeceksiniz” dedi ve “Yatırım yapın karlı çıkarsınız” mesajı verdi.

“DÖNÜŞÜM YERİNDE YAPILACAK”

Kent dönüşümünün devlet erki olmadan başarılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:Kent dönüşümü bir arsaya arsaya bina dikmek değildir. Dönüşüm başka bir şeydir. Devlet erki olmadan da yapılmaz. Herhangi bir mimar ya da kooperatifçi bunu tek başına yapamaz. Kent dönüşümünde en büyük problem, o bölgede yaşayan insanların ikna edilmesi ve onlarla anlaşıp, isteklerine cevap verebilmektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’de 2800 konutta bunu gerçekleştirdi. Bu konuda belediye olarak bizim çok büyük deneyimimiz var. Biz bu süreçten başarılı çıktık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, arada paylaştıran ve elini taşın altına koyan bir hakem, bir garantör olmak durumundadır. Dönüşümün yerinde yapılması birinci şartımız. 35 bin konutta ve 6 farklı bölgede çalışmalarımız sürüyor. Konut konut ihaleye çıkarak, yatırımcı firmalara görev vereceğiz. İzmir’in dönüşümde avantajı coğrafi durumu yani, bir ovada yer alması ve düzlük olmasıdır. Dönüşüm burada yapılacak, başka kara parçası yok. Biz burada büyüyerek, ortaya çıkan konut talebi karşılayacağız. Bu kent yatırımcılara olanak sağlamak, yatırımcılara sağlıklı bilgi vermek zorundadır. Bizim, onların işini kolaylaştırmaktan başka gayemiz yok. Bize “Her şeye itiraz ediyorsunuz, kentin gelişmesini istemiyorsunuz” diyorlar. Biz 80 ila 100 sene sonrasının planlarını yaptığımız için bu konuda titiz davranıyoruz. İzmir’de 5000 dönümlük alanımız var. Bu kentte her alanda yatırım yapabilirsiniz. Bu kent, ülkenin en toleranslı kentidir. İzmir’de yatırım yapmak, bu kentte var olmak, vatandaşımız için bir ayrıcalıktır. İzmir’de potansiyel var. ben şahsen hep birlikte kazanacağımızı tahattüt ediyorum ve herkesi burada yatırım yapmaya çağırıyorum. Bizden yana tereddüdü, çekincesi olan varsa, 9 senedir yaptıklarımızı incelemeye davet ediyorum.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası