HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Belediye başkan ve meclis üyeliği aday adaylığı başvuruları için CHP Genel Merkezi'nce verilen ek süre bugün doluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 30 ilçede çok sayıda aday adayı başvurularını yaptı. İzmir'in şirin ilçesi Foça'da da sürpriz bir aday çıktı.
Foça’nın tarihi ve kültürel mirasının korunması yönünde yaptığı tez çalışmasıyla ilçe ile özel bir bağ kurduğunu belirten Yüksek Mimar ve Restorasyon Uzmanı Gülderen Özafacan Zeğerek, CHP'den Foça Belediye Başkan Aday Adaylığı için yola çıktı.
Aday adaylığı başvurusunu CHP Foça İlçe Başkanlığı’na yapan CHP’li kadın siyasetçi Gülderen Özafacan Zeğerek, 20 yıl önce yerleştiği ve zamanının büyük bölümünü geçirdiği Foça’ya kadın elinin değmesi gerektiğine ve Foça’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin ortaya çıkarılması gerektiğine inandığı için aday olma kararı verdiğini belirtti.
SORUNLARINI VE İHTİYAÇLARINI İYİ BİLİYORUM
Zeğerek, “Foça üzerinde yüksek lisans tezimi zaten yapmıştım. Dolayısıyla sonrasında burada yaşamaya başladım. Foça’yı, sorunlarını ve ihtiyaçlarını biliyorum. Belediye başkan adayı olmaya karar verdim. Kadınlar detaya erkekler genele bakar. Bir kent detayla doludur. Foça’ya bir kadın başkan elinin değmesi ve hak ettiği kimliği kazandırması gerektiğine inanıyorum. Başvuru dosyamı ilçe başkanlığına verdim. Mimarlık mesleğimdeki tecrübelerimi Foça’da kullanmak istiyorum. Foça’yı marka kent yapmak istiyorum. Takdir ve teveccüh Foçalı hemşehrilerimin ve genel merkezin” dedi.
SİYASETTE KADINLAR DAHA GÖRÜNÜR VE AKTİF OLMALI
Siyasette kadınların daha aktif ve görünür olması gerektiğini kaydeden Zeğerek, “Siyasette kadınları yeteri oranda göremiyoruz. Kadınların siyasette daha aktif ve görünür olması gerektiğine inanıyorum” dedi.
FOÇA’YI MARKA KENT YAPACAĞIM
“52 yaşındayım. CHP’li bir aileden geliyorum. Memur olmam nedeniyle siyasete resmi olarak girememiştim. Emekli olduktan sonra CHP Ankara Çankaya ilçesinde kayıtlı üye oldum. O döneme kadar gayri resmi olarak partimin tüm faaliyetlerine katılıp katkı sundum zaten. Yüksek lisans tezimle beraber Foça ile olan gönül bağım burada mülkiyet edinmemi sağladı. 2000 yılından bu yana Foça kent sakini kimliğimle sık aralıklarla burada yaşıyorum” diyen Gülderen Özafacan Zeğerek, Foça üzerine yaptığı koruma ve sağlıklaştırma başlıklı yüksek lisans tezi kapsamında ilçedeki her tarihi yapı ve değeri iyi bildiğini söyledi. Zeğerek, aday gösterilip seçilmesi durumunda mesleki tecrübe ve deneyimlerini Foça’yı marka kent haline getirmek için kullanacağı sözünü erdi.
PROJELERİMİ HAYATA GEÇİRECEĞİM
Foça’daki 204 tarihi yapı üzerine yaptığı incelemeyi anlatan Gülderen Zeğerek, şunları söyledi:
“204 binanın envanterini çıkardım. Kent bütününde bu binaların durumunu irdeleyen bir çalışma yaptım. Foça’da tarihi kimliği ve dokusu korunmak zorunda olan çok sayıda bina var. Ancak bu binalar mülkiyet sahiplerinin ekonomik durumu nedeniyle bakımsızdı. Kent bütününde de tarihi dokunun ön plana çıkarılması noktasında sorunları tespit ettim. Foça’da korunması gereken sokak dokusu yeni yapılaşmalar nedeniyle örselenmiş olmakla birlikte hala kültürel kimliğini koruyan yapılar var.
Foça’da arkelojik, kentsel ve doğal olmak üzere 3 SİT alanı söz konusu. Dolayısıyla 1997 yılında yaptığım tespitlerde pis suların tahliyesi bile fosseptiklerle sağlanıyordu. Kültürel miras olarak değerlendirilen mevcut yapının Foça’da değerlendirilmesi için pansiyonculuğun geliştirilmesi lazım. Mevcut dokusuna karşın turizmden hak ettiği payı almıyor. 10 mavi bayraklı plajı var ancak yetersiz. Yeni konaklama tesislerine ihtiyaç olduğu aşikar.”
SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİK
İlçenin turizm, balıkçılık ve tarım ağırlıklı ekonomisinin geliştirilmesi için projeleri olduğunu kaydeden Zeğerek, başta köyle yaşayan ilçe sakinleri olmak üzere üreticilerin desteklenmesi yönünde projeleri hayata geçirmek istediğini dile getirdi. Kadın girişimcileri destekleme yönünde de çalışacağını kaydeden Gülderen Zeğerek, şunları söyledi:
“Foça’da turizm ve balıkçılık ağırlıklı ekonomi var. Köylerde ise tarım ağırlıklı bir yaşam söz konusu. İlçede turizm ve balıkçılık ağırlıklı ekonominin desteklenerek geliştirilmesi lazım. Köylerde ise tarımın desteklenmesi gerekiyor. Sosyal belediyecilik anlayışının gereği olarak üreticiye mihmandar olunması önemli. Kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uygulanmalı. Devlet teşviklerinden yararlanılması için destek verilmeli. Köylerde üretilen ürünlerin satış ve pazarlaması için kooperatifler kurulabilir.”
FOÇA’YA HAS ÜRÜNLER YETERİNCE BİLİNMİYOR
Foça ile ilgili tespit ve projelerinin başlıklar halinde anlatan Gülderen Özafacan Zeğerek, şöyle devam etti:
“Kültürel faaliyetler için altyapı oluşturulabilir. İngiliz Burnu’nun doğal yapısı bozulmadan buranın kültür adası haline getirilmesi hedeflerim arasında. İzmir’den buraya işleyen metroyla gelen günübirlik yerli turistin geldiğinde ilçeyi daha aktif kullanılması için altyapının geliştirilmesi gerekiyor. O insanların duş alacakları yer yok. Denize girip duş almadan metro ve otobüsle tekrar evlerine gitmek zorunda kalıyorlar. Otopark sorununun ortadan kaldırılması lazım. Foça’ya has ancak yeterince bilinmeyen tanınmayan ürünlerin tanıtımı için iyi bir organizasyon yapılmalı. Örneğin Kalecik karası üzümü Türkiye ve dünya çapında tanınırken, Foça Karası üzümü bilinmiyor. Oysa Foça Karası üzümü üretip işlenirse dünya genelinde isim yapacak, marka olacak bir kaliteye ve aromaya sahip.
Zeytin ve zeytinyağcılık geliştirilmeli. Türkiye ekonomisinde zeytinin belli bir yeri var, Foça’nın payı arttırılmalı. Üretici teknik anlamda desteklenmeli. Dar gelirlinin üretici duruma geçmesi için devletin sağladığı ancak kullanım noktasında bilgi sahibi olmadığı destek ve teşviklerin kullanımının sağlanmasında belediye olarak elimizden geleni yapmalıyız. Foça’da mavi bayraklı tesislerin arttırılması gerekiyor.”
BİYOGRAFİSİ
Yüksek Mimar ve Restorasyon uzmanı Gülderen Özafacan Zeğerek, 1988 yılında Ankara Trakya Üniversitesi’ni bitirdi. Ardından 1997 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Anabilim dalında Restorasyon üzerine yüksek lisansını tamamladı. Zeğerek tezini, Foça Koruma ve Sağlıklaştırma İmar Planı üzerine yaptı.
Mesleki yaşamına Devlet Demiryolları’nda mimar olarak başlayan, 25 yıllık yöneticilik deneyiminin ardından emekli olan Gülderen Özafacan Zeğerek, aynı zamanda 2002 yılında Açık Öğretim Fakültesi Yerel Yönetimler Bölümü’nden mezun oldu. 2013 yılında emekli olan, iki çocuk annesi Gülderen Özafacan Zeğerek, serbest mimarlık faaliyetlerini açtığı mimarlık ofisinde halen sürdürüyor.