Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı'nın araştırmasından derlenen bilgilere göre, 2012'nin ilk 3 ayında vatandaşlar en çok dramatik diziler ve reklam kuşaklarıyla ilgili bildirimlerde bulundu.
27 BİN ŞİKAYET
Şikayetlerini RTÜK'e İletişim Merkezi, web sayfası ve elektronik posta aracılığıyla ileten vatandaşlar Ocak, Şubat ve Mart aylarında toplam 27 bin 363 bildirim yaptı.
Yılın ilk 3 ayındaki şikayetlerin büyük kısmı Mart'ta gerçekleşirken, bildirimlerin 9 bin 530'u dramatik dizilere, (tüm şikayetlerin yüzde 35'i), 4 bin 818'i de reklam kuşaklarına (tüm şikayetlerin yüzde 18'i) yönelik oldu.
İzleyici bildirimlerinde, bir programa ilişkin olarak birden fazla şikayet konusu yer alabilirken, bildirimlerin değerlendirilmesi aşamasında, sınıflama yapabilmek için Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı ile İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan inceleme kriterleri listesi kullanıldı.
Yapılan değerlendirmeler sonrasında, bildirimlerde yer alan birden fazla inceleme kriteri konusunun dikkate alınmasıyla ulaşılan sayı 43 bin 319 olarak görüldü.
Vatandaşın, yılın ilk üç ayında yayınlanan programlar hakkındaki en yoğun şikayeti, Ocak ve Şubat'ta yüzde 16, Mart'ta da yüzde 22'lik değerle ''genel ahlaka ve ailenin korunmasına aykırılık'' kriterinde gerçekleşti.
Kadına yönelik baskı ve şiddete tepki
Dramatik diziler hakkındaki bildirimlerde, ''eğitime aykırı ve zararlı yayın'', ''kadına yönelik baskı ve istismar'', ''çocuk ve gençlere baskı ve şiddet'', ''kumar ve bağımlılık yapıcı madde kullanımına özendirici yayın'' kriterleri öne çıktı.
EN ÇOK BİLDİRİM ALAN DİZİ VE PROGRAM
Bu kapsamda en çok bildirim alan dizi 742 ile ''Yer Gök Aşk'' olurken, ''Muhteşem Yüzyıl'' 504'le ikinci, ''Suskunlar'' üçüncü sırada yer aldı.
En çok bildirim alan programlar da ise ''Esra Erol'da Evlen Benimle'' birinci oldu.
Reklam kuşaklarında çok uzun ve sık yayınlanmasının yanı sıra inandırıcı olmama ve tüketiciyi yanıltma açısından bal reklamları 253, kullanılan görüntülerin insanın psikolojisini bozacak nitelikte olduğu gerekçesiyle bir diş macunu reklamı 126, erkeklerin aşağılandığı, kadınların cinsel obje olarak lanse edildiği gerekçesiyle de bir cips reklamı 37 kez şikayet edildi.
Kuşak programları da 2012'nin ilk üç aylık döneminde, geçen yıllara oranla daha az şikayete konu edilmekle beraber Mart ayında yüzde 2'ye düştü.
Haber ve haber programlarında şiddet
Haber ve haber programlarında şiddet konulu kritere ilişkin şikayetlerin yüzde 98'i, bölücülük/terörü övme ve teşvik etme kriterine yönelik şikayetlerin yüzde 24'ü ve Türkçe'nin doğru kullanımına aykırılık kriteri konusunda gelen şikayetlerin yüzde 17'si haber bültenleri hakkında yapıldı.
Magazin programlarına ilişkin şikayetler ise Ocak ve Şubat'ta yüzdelik dilim oluşturabilecek kadar çok olmazken, Mart'ta 3 bin 218 şikayetle toplamın içinde yüzde 7'lik değere ulaştı.