Ege Postası
Geri

​ Kemeraltı için özel kanun şart

Kemeraltı Günleri kapsamında gerçekleştirilen ‘‘Kemeraltı’nda Ticaret ve Yönetim’ adlı panelde konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Tarihi Çarşı’nın özel bir yasayla koruma altına alınması gerektiğini belirterek, “İzmir'in tarihini, kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için Kemeraltı'nı korumamız gerekiyor” dedi.
​ Kemeraltı için özel kanun şart
Haberler / Yerel Yönetimler
25 Aralık 2014 Perşembe 11:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’in en önemli tarihi mekanlarından biri olan Kemeraltı Çarşı’sını yeniden hatırlatmak ve eski günlerindeki canlı atmosferine kavuşturmak amacıyla Konak Belediyesi ile Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği’nin ortaklaşa düzenlendiği Kemeraltı Günleri, vatandaşların ve esnafın fikrini dile getirdiği ‘Kemeraltı’nda Ticaret ve Yönetim’ adlı panel ile sürdü. Sahne Tozu Tiyatrosu Haldun Dormen Sahnesi’nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya üstlenirken, Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice ile İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel konuşmacı olarak katıldı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın yanı sıra Türkiye Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Hasan Özcan, İzmir Otel ve Pansiyon İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen ile Ak Parti Konak İlçe Başkanı Temel Yıldırım da paneli izlemeye gelenler arasında yer aldı. 

AVM’LER SAMİMİYETSİZ
Kemeraltı Çarşısı’nı konu alan ve Yönetmenliğini Ahmet Akdeniz’in üstlendiği ‘Kemeraltı’nda Yaşam’ adlı belgesel gösteriminin ardından başlayan panelde ilk sözü Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel aldı. Baransel, Kemeraltı’ndaki samimiyetin AVM’lerde bulunmadığını belirterek, “Kemeraltı Çarşısı’nda 270 hektarı aşan bir bölgede, 250’ye yakın işkolu, 1 milyon ürün çeşidi, 15 bin işyeri, 10 bin esnaf ve 80 bin çalışanıyla günde 700 bin ziyaretçiye hizmet veriyoruz. Biz de Kuyumcular Odası olarak esnafımızın yalnız olmadığını göstermek için Kemeraltı ile ilgili projelere her türlü desteği vermeye hazırız” dedi. 

YENİCE’DEN PEKDAŞ’A TEŞEKKÜR
Baransel’in ardından konuşmasını gerçekleştiren Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice de Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı Kemeraltı için yürüttüğü başarılı çalışmalarından dolayı kutlayarak, “Kemeraltı bir mekteptir, bir yaşam şeklidir, hayattır. İzmir’in herhangi bir yerinde herhangi bir belediye başkanı değil ama Konak Belediye Başkanı, İzmir’in turizm, sanayi, ticaret ve kültürü hakkında konuşabilir çünkü temsil ettiği makam İzmir’in kendisidir” diye konuştu. 

BUGÜNDEN ÇALIŞMAK GEREK
Panelde söz alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın sadece esnaf ve zanaatkar için değil aynı zamanda İzmir için korunması gerektiğini söyledi. İzmir için Kemeraltı'nın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Pekdaş, “Geleceğimiz için, İzmir'in tarihini, kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için Kemeraltı’nı korumamız gerekiyor. Bugün biz Kemeraltı'ndan para kazanamayabiliriz ama gelecekte bu Kemeraltı'nın İzmir için ciddi bir ekonomik değer olmasına yönelik tedbirler için bugünden çalışmamız lazım” dedi.

HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI
Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde olduğu gibi Kemeraltı’nda da benzer bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, “Agora, Kadifekale, Kemeraltı ve çevresi sadece İzmir için değil, Türkiye için önemli. Bu yerler için "Gördünüz mü yerel yönetim aciz" demek yerine, onu başarısız kılmak için bir hesaplaşma alanı yapmak yerine, biz burayı birlikte geleceğe nasıl taşırız, sorusunun cevabını aramak gerekir. İzmir'in ekonomik anlamda cendere altına alınması, yoğun göçlerle karşı karşıya kalması karşısında sorunlarını sadece kendi imkanlarıyla çözmesini beklemek büyük bir haksızlık olur.  Dolayısıyla tarih projesine hükümet bütçe ayırmak zorundadır. O bütçeyi kent, yerel yönetimlerin dinamikleriyle birlikte hem merkezi hükümet, hem yerel yönetimler, hem sivil toplum örgütlerinin birlikte planlayarak kullanılmak zorundadır. Sınırlı bütçeyle altından kısa sürede kalkılabilecek düzeyde küçük bir yer değildir bu bölge. Bu bölge bütünüyle büyük bir yerdir ve özel düzenlemelere, özel kanunlara, özel bütçelere ihtiyaç duyan bir yerdir. Dolayısıyla İzmir için hep birlikte taşın altına elimizi koymak zorundayız. Biz bu yerleri birlikte koruyarak, bütün dünyaya birlikte tanıtarak bu yeri korumak ve dünya için kazandırmak zorundayız” diye konuştu. 

ETKİNLİKLER DEVAM EDİYOR
Öte yandan Kemeraltı Günleri'nin dördüncü günü renkli gösterilerle devam etti. Tarihi Çarşı'nın farklı noktalarında kurulan sahnelerde düzenlenen konser ve gösteriler alışverişe gelen vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Yeni yıl öncesi düzenlenen ve 28 Aralık'a kadar sürecek Kemeraltı Günleri kapsamında gerçekleştirilen gösteriler sayesinde Tarihi Çarşı şenlik alanına dönerken, birbirinden renkli gösterilerle alışverişe gelenlerin keyifli bir gün geçirmesi sağlanıyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası