Ege Postası
Geri

​Danimarka'da ikinci şok: Sinagoga silahlı saldırı

Kopenhag, dün 'ifade özgürlüğü' konulu konferansa yapılan silahlı saldırının şokunu atlamadan, kentte ikinci saldırı meydana geldi. Kriystalgade caddesindeki bir sinagoga yapılan silahlı saldırıda iki polis ve 1 sivil yaralandı.
​Danimarka'da ikinci şok: Sinagoga silahlı saldırı
Haberler / Dünya
15 Şubat 2015 Pazar 10:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KOPENHAG – Danimarka, dün “ifade özgürlüğü ve din” konulu bir konferansa düzenlenen silahlı saldırıda bir kişinin hayatını kaybetmesinin şokunu atlatamadan, başkent Kopenhag’da ikinci bir saldırı daha meydana geldi. Kopenhag'ın Kriystalgade caddesindeki bir sinagoga yapılan silahlı saldırı sırasında iki polis memuru ve 1 sivil yaralandı. 

Polisin verdiği bilgiye göre şehrin merkezindeki Norreport istasyonuna yakınındaki sinagoga yapılan saldırı gece 01.00 sıralarında meydana geldi. Saldırı sırasında bir sivil başından, iki polis memuru kolundan ve bacağından yaralandı. Polis Sinagog ve çevresindeki tüm yolları insan ve araç trafiğine kapatarak herkesi bölgeden uzaklaştırdı. 

Polis, bölgeden yürüyerek kaçtığını duyurduğu saldırganın eşkalini “siyah pantolon, siyah ayakkabı, çok renkli gri ceketli olarak verdi. 

Bölgede yaşayan Danimarkalılar, 5-6 kez silah sesiyle uyandıklarını, polisin insanlara binalarda kalmaları dışarı çıkmamaları yönünde duyuru yaptığını söylediler. Bölgeye çok sayıda polis ve terörle mücadele ekibi ve bomba arama uzmanları gönderildi. Saldırıda yaralananların duruma hakkında henüz net bilgi verilmedi.


DANİMARKA ‘EN ÜST DÜZEYDE ALARMDA’
Bu arada Kopenhag'ın Österbro semtinde İsveçli Karikatürist Lars Vilks ve Fransa Büyükelçisi Francois Liberay'ın da katıldığı 'İfade özgürlüğü ve Avrupa 'da artan Radikalizm' konulu konferansa yapılan silahlı saldırıyla ilgili olarak saldırının gerçekleştiği Krudttönden 'barut fıçısı' salonunda konuşan Danimarka Başbakanı Helle Thörning Schmidt, saldırıyı kınayarak, "Danimarka bugün kötü bir şiddet olayı yaşadı. Österbro semtindeki saldırı siyasi bir saldırıdır, terör saldırısıdır. Ülkemiz en üst düzeyde alarmdadır" dedi. 

Danimarka Gizli Servis PET tarafından yapılan açıklamada da 3 polisin yaralandığı ve 40 yaşında bir sivilin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili bir kişinin arandığı belirtildi. 

Danimarka Adalet Bakanı Metti Frederiksen de Danimarka halkının birbirine kenetlendiğini belirterek, saldırının planlanmış bir terör saldırısı olduğuna şüphe olmadığını söyledi. 

'SALDIRI SÜPRİZ OLDU' 
Polis bir şahsın resmini yayınlayarak şüpheli olarak arandığını, kesin zanlı demek için erken olduğunu bildirdi. Gizli Servis PET tarafından yapılan açıklamada, 'Lars Vilks Danimarka'da daha önce defalarca bulundu, ama hiçbir saldırı olmamıştı. Bu nedenle yapılan bu saldırı biraz sürpriz oldu. Saldırının gerçekleştiği salonda hem gizli servis elemanlarımız hem de resmi polis olmasına rağmen saldırı beklenmedik bir anda meydana geldi diyebiliriz. Saldırının önceden planlandığı ortada' denildi. 

Saldırganların kaçtıkları aracın, olaya yakın Svenemölle istasyonu yakınında terk edildiğini bildiren polis, aranan saldırganların tam eşgalinin belirlenemediğini, ancak görgü tanıklarının ifadelerine göre koyu renkli giysili, yaklaşık 180-185 boylarında 25-30 yaşlarında olduğunu bildirdi. 

Emniyet Müdürü Jörgen Skov, vurulan üç polisten ikisinin gizli servis PET elamanı birinin ise resmi polis olduğunu belirterek, saldırı esnasında PET elamanlarının saldırgana silahla cevap vermesi sayesinde büyük bir katliamın önlendiğini, saldırganların binaya giremediklerini söyledi. 

Siyasi parti temsilcileri saldırıyı kınarken, Karikatürist Kurt Westergaard, "Önce Paris şimdi Kopenhag. Terör kapımıza geldi. Bundan böyle bu endişelerle yaşamak zorunda kalacağımız için tabi ki benim düşüncelerim nefret dolu. Lars Vilks güçlü bir adamdır bunu da atlatacaktır. Ne yazık ki bir başka masum insan öldü" dedi. 

(Ünsal TURAN / DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası