İstanbul Otoyolu inşaatında kullanılmak üzere malzeme alınacak taş ocağının kurulmak istendiği Kemalpaşa ilçesi Akalan Köyü sakinlerinin başlattıkları eylemde olaylar çıktı.
Haberler / İzmir
7 Ocak 2015 Çarşamba 12:28
PAYLAŞ
İZMİR - Kadınlı erkekli yaklaşık 200 köylü şantiye binası, bazı iş makinaları ve kamyonları camlarını kırdı. Bölgede önlem alan Jandarma Robokop timleri olayların büyümesini güçlükle önledi. Akalan Köyü yakınlarında açılmak istenen taş ocağı için köylüler birsüre önce “Yürütmenin durdurulması" isteğiyle İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Başvuru henüz sonuçlanmazken firmanın şantiye kurup hazırlıklara başlaması köylülerin tepkisini çekti.
Bir süredir burada çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan köylüler bugün bölgeye iş makinalarının da gelmesi ve çalışmaya başlayacağının duyulması üzerine sabah erken saatlerde kadınlı erkekle bölgeye gitti. Jandarma da önlem aldı. Ellerinde sopalar da bulunan kadınlı erkekle 200 kadar köylü iş makinalarının bölgeden çekilmesini istedi. Ancak bir süre sonra şantiyede çalışmanın durmadığını öne süren köylüler şantiye binasını bastı. Şantiyenin camları kırıldı. Köylüler daha sonra bir iş makinası ile bölgeye getirilen kamyonların da camlarını kırdı. Jandarma Robokop timleri iş makinalarının etrafını çevirip köylülerin daha fazla zarar vermesini engellemeye çalıştı.
Köy Muhtarı Mustafa Çaktuğ, “Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz. ÇED raporu da alınmamış. Çalışmalar başladığı zaman başımıza taş yağacak. Kurulmak istenen taş ocağı köye çok yakın. Taş ocağı 200 öğrencinin okuduğu okula 650 metre uzaklıkta. Taş ocağından biran önce vazgeçilsin. Köyden daha uzak bir yerde açılsın" dedi.
KADINLAR ÖN SAFTA
Jandarma ile görüşmeler sürdüğü sırada şantiye alanından, jandarma korumasında iş makinasının hareket ettiğini gören köylüler gelişmelere tepki gösterdi. İş makinasının önünü kesen köylüler bu sırada taş da atmaya başladı. Ardından protesto için toplanan başta kadınlar olmak üzere yaklaşık 200 köylü, iş makinasını taşlayıp zarar verdi. Sonra da ellerindeki taş ve sopalarla şantiye alanına girdi. Köylüler burada da, şantiye binalarının camları ile yine park halindeki kamyonların camlarını kırdı.
Yaklaşık 150 Jandarma özel tim ekibinin müdahalesiyle köylüler şantiye alanından çıkartıldı. Tepkileri dinmeyen köylüler bu kez de camlarını kırdıkları iş makinasının önüne geçip beklemeye başladı. Sık sık taş ocağı istemediklerini sloganlarla anlatan köylüler, İstiklal Marşı söyleyip, jandarma erlerine de sevgi gösterilerinde bulundu. Köylülerin taş ocağı nöbeti devam ettiği sırada bölgeye Jandarmaya ait TOMA ile ek kuvvetler de gönderildi.
"BAŞIMIZA TAŞ MI YAĞSIN"
Bu arada açıklamalarda bulunan Akalan Köyü Muhtarı Mustafa Çaktuğ, "Artık köylünün tepkisi dinmez noktada. Bizim fikrimizi almadan bu olaya girişiyorlar. Köylü de beni dinlemiyor artık. Kimseyi dinlemiyor. Bu taş ocağının kaldırılması lazım" dedi.
Ellerindeki pankartlarla ailelerine destek veren öğrenciler ise, okullarının taş ocağına 600 metre yakında olduğunu, başlarına taş yağacağı korkusundan ders yapamayacaklarını söyledi.
İŞ MAKİNASI ÇEKİLDİ İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ne bağlı Akalan Köyü'nde, taş ocağına karşı çıkan köylülerin iş makinası çevresinde bekleyişinin sürdüğü sırada CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel bölgeye geldi. Yüksel, köylüleri dinledikten sonra destek sözü verdi.
Köylülerin bekleyişlerini sürdüreceklerini açıklamaları üzerine Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, İl Jandarma Komutanı İbrahim Aydın ile birlikte şantiye sahasına geldi. Kaymakam Taşbilek burada köylülerle konuşup, her işlemin yasalara uygun olduğunu ve taş ocağının da köye 1.5 kilometre uzaklıkta olduğunu anlattı. Köylülerin isteği üzerine, Kaymakam Taşbilek, camları kırılmış olan iş makinasının buradan çekilmesini söyledi. Operatörün bölgeden ayrıldığının ortaya çıkması üzerine, aynı köyde oturan başka bir kişi tarafından iş makinası şantiye alanına götürüldü. Gelişmeler üzerine alkışlarla tepkilerini sürdüren köylüler, şantiye yakınından ayrılıp, yaklaşık 150 metre gerideki bekleme alanlarına döndü. Jandarmanın tedbir amaçlı bölgede tutulacağı ifade edildi. (DHA)
CHP’li Güler; “Çıkaracağınız o taşlar tepenizde paralansın!” CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Kemalpaşa’nın Akalan Mahallesi’nde açılmak istenen, halkın şiddetle karşı çıktığı taş ocağı olayını verdiği önerge ile Meclis gündemine taşıdı.
Birgül Ayman Güler konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Hükümet gözünü kar hırsı bürümüş bir anlayışla önüne gelen yere maden gözüyle bakmakta. Onlar için söz konusu olan sadece para, rant ve talan. Bu anlayış ile Akalan Mahallesi halkının evlerinin içine kadar yakın mesafede bir yerde taş ocağı işletim izni verebiliyorlar” dedi.
Okula 600 metre uzaklıkta taş ocağı olur mu' İzmir-İstanbul Otoyolu inşaatında kullanılmak üzere malzeme alınacak taşocağının daha uygun ve güvenli bir yerde de mümkün olabileceğini belirten Güler şöyle dedi: “Çalışmalar, Akalan Mahallesi halkını haklı olarak endişe ve huzursuzluğa sevk etmektedir. Okula 600 metre mesafede bir yere taş ocağı işletimine hangi ana baba razı olu? Halk çocuğunun, canının ve malının güvenliği için duruma karşı gelmekte, her türlü hukuki yolu denmektedir. Ancak yöneticilerin buna karşı tepkileri çok kaba ve çirkin bir şekilde olmaktadır. Henüz ÇED Raporu alınmamış, yurttaşların yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı mahkeme hükme bağlanmamış, firma inşaat işlerine başlıyor. İnsanlar kara kışın ortasında, canının derdinde birileri de fırsattan yaralanıp oldubitti ile ocağın çalışmalarına başlıyorlar. Buna itiraz eden yurttaşa da jandarma ile TOMA ile yanıt veriliyor. Çıkaracağınız o taşlar tepenizde paralansın. İnsan yaşamının, çevre sağlığının bu kadar ucuz olduğu, her şeyin para ve rant ile değerlendirildiği bir anlayış olabilir mi'” Konunun, önü alınmaz sorunlar meydana gelmeden, can ve çevre sağlığı temelinde, yurttaşların talep ve görüşleri doğrultusunda çözüme kavuşturulmalıdır diyen İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye yönelttiği sorular şöyle:
Akalan Mahallesi yakınlarında açılmak istenen taş ocağının ruhsatı kime aitti? Başvuru ne zaman yapılmıştır'
Söz konusu taş ocağına ilişkin ÇED Raporu var mıdır'
Çevre halkının “yürütmenin durdurulması" istemiyle İdare Mahkemesi'ne dava sonuçlanmadan başlatılan şantiye çalışmalarının hukuki sorumluluğu hangi kuruma aittir'
Okula ve mahalle sakinlerine yakın mesafedeki taş ocağı işletmesinin neden olabileceği riskler etüt edilmiş midi? Buna ilişkin bir çalışma var mıdır'
Mahalle sakinleri tarafından mülki ve adli makamlara yapılan kaç şikayet vardı? Şikayetlere ilişkin idari işlemler hangi aşamadadır'