Ege Postası
Geri

​Selçuk'ta deve güreşleri krizi

2 Yıldır Selçuk Belediyesi'nin desteği ile her yıl ocak ayının 3. pazar günü Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı tarafından organizasyonu yapılan Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali'nde bu yıl dernek krizi yaşanıyor. Selçuk'ta geçtiğimiz yıl kurulan ve Devecilik Federasyonu'na bağlı olan Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından yapılması planlanan güreşler, her iki grup arasında tartışmalara neden oldu.
​Selçuk'ta deve güreşleri krizi
Haberler / Yerel Politika
20 Temmuz 2014 Pazar 12:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR (İHA) - 32 yıldır Selçuk Belediyesi'nin desteği ile ocak ayının 3. pazar günü çok büyük bir organizasyon ile Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı tarafından gerçekleştirilen güreşler bu yıl çıkmaza girdi. Yaklaşıl iki yıl önce Federasyona bağlı olarak kurulan Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği yöneticileri gerekli olan tüm resmi işlemleri tamamladıklarını ve önümüzdeki yıl ocak ayının 3. pazar günü 33.'sünün yapılacağı Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali'ni dernek çatısı altında kendi imkanlarıyla gerçekleştireceklerini duyurdular.

"NEDEN SAHİP ÇIKILMADI'"
Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfının yönetim kurulu üyelerinin 11 kişilik mütevelli heyetinden oluştuğunu, bu heyetten 6'sı kaymakam, belediye başkanı, turizm müdürü ve belediye meclis üyelerinden oluşan devlete bağlı, 5'i de seçimle gelen üyeler olduğunu hatırlatan Federasyon Temsilcisi Muammer Kale, yaklaşık sekiz yıl önce tüzük değişikliği ile devlet erkanının bırakıldığını, sadece seçimle gelen üyelerin bu vakfı yönetmeye devam ettiğini söyledi. Dernekler kanuna göre seçilmiş olan bu üyelerin vakıf niteliğinden çıkarak dernekleşmeye doğru gittiğini belirten Kale, 32 yıldır devam eden Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali'ni söz konusu vakfın yapmadığını, 2003-2004 yıllarında kendisinin de içinde bulunduğu bu organizasyonda Belediye Spor Kulübü Derneği adına yapıldığını, 2007-2008 yıllarında da güreşlerin yine Belediye Spor Kulübü Derneği adına yapıldığını, o dönemde güreşlerin neden vakıf adına yapılmadığını, belediye destekli yapıldığını ve neden o dönemde vakfın güreşlere sahip çıkmadığını sordu.

MADDİ DESTEK TALEBİ YOK
Türkiye genelinde yaklaşık iki yıl önce 32 üyesi bulunan Devecilik Federasyonu kurulduğunu, Valilik makamlarına yapılan yazışmalar çerçevesinde bundan sonra tüm Türkiye'de yapılacak olan güreşlerin federasyona bağlı dernekler tarafından yapılması için çaba gösterildiğini ve böyle yapılmasına karar verildiğini ifade eden Kale, dernek olarak yapılacak olan güreşlerin Selçuk Belediyesi'nin himayesi altında gerçekleşeceğini, belediyeden maddi olarak herhangi bir destek talebinde bulunmadıklarını, sadece derneğin zor durumda kalması durumunda belediyeden maddi destek alacaklarını, bunun dışında güreşlerde yapılacak olan maddi giderlerin dernek tarafından karşılanacağını açıkladı.

"DERNEKTEN İZİN ALINSIN"
Bundan böyle güreş hazırlığına giren hangi kurum yada vakıf olursa olsun Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği'nden izin almak zorunda olduğunu kaydeden Kale, buradaki sıkıntıların dernek ve Vakıf yönetim kurulu üyelerinin düşünce tarzından kaynaklandığını, bu tür platformlara siyasetin karıştırılmaması gerektiğini, ancak Vakıf yönetiminde siyaset yapıldığını, kendi bağlı bulunduğu federasyon ve dernek yönetiminde siyasetin bulunmadığını, yönetim kurulu üyelerinin farklı siyasi düşüncelerden olduğunu, dolayısıyla dernek içerisinde ve yapılan bu tür organizasyonlarda herhangi bir siyaset yapılmadığı vurgusunu yaptı.
Federasyon olarak örgütlü bir biçimde bu insanların karşısında haklarını savunup da bunun kültürel bir faaliyet aşamasına gelebildiğini, kültürel bir olgu olduğunu, bu kültürün ilerki kuşaklara taşınması için çaba sarf edilmesi gerektiği vurgusunu yapan Federasyon Temsilcisi Muammer Kale, "Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı bunu ifade etme yetkisine sahip değil. Bu yetki sadece federasyona bağlı olan derneklerindir. Güreşlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesi, gelecek nesillere aktarılması ve hayvan hakları savunucularına, Avrupa Birliği'ne ve devletin belli kademelerine var olması gerekiyor. Yörük kültürü olarak bugüne kadar gelmiş olan devecilik, deve kültürü ve deve güreşleri bir sonraki nesillere aktarılacaksa buda deve güreşi derneklerinin ve federasyonun bu işe sahip çıkmasından geçer" ifadesini kullandı.
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı'nın her iki tarafı da dinledikten sonra bir araştırma yaptığını, hatta bu konuda federasyon başkanı ile görüştüğünü ifade eden Dernek Başkanı Mustafa Yavuz ise yapılan bu görüşme ve araştırmalar neticesinde sayın başkanın tercihini Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği'nden yana kullandığını kaydetti.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası