Ege Postası
Geri

AK Partili Kaya'dan Küçük Menderes Nehri'ndeki kirlilikle mücadele için iş birliği çağrısı

AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, bereketli topraklarında üretilen ürünleri Türkiye'nin bir dört yanına satılan Küçük Menderes Nehri'ndeki kirliliğe karşı harekete geçti. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Küçük Menderes Nehri'nde bayram mesaisi yapılarak sürdürülen temizlik çalışmalarını Torbalı'da yerinde inceleyen Kaya, 2016 yılında hazırlanan Küçük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı'nın tüm paydaşları ile bayramdan sonra toplantı yapacağını belirterek, "Küçük Menderes'i kurtarmak geleceğimizi kurtarmaktır" dedi. AK Partili Kaya'dan 'Küçük Menderes' çağrısı
AK Partili Kaya'dan Küçük Menderes Nehri'ndeki kirlilikle mücadele için iş birliği çağrısı
Haberler / Yerel Politika
12 Ağustos 2019 Pazartesi 12:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir’de Bozdağlar’dan doğup Selçuk’ta denize kavuşan Küçük Menderes Nehri'nin kirlilik sorununun çözümü için 2016 yılında hazırlanan Küçük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı'nın daha etkin uygulanmasını isteyen AK İzmir Milletvekili Atilla Kaya, DSİ tarafından Küçük Menderes Nehri'nde sürdürülen temizlik çalışmalarını Torbalı'da yerinde inceledi. Yazın suların azalmasıyla kirliliğin daha çok hissedildiği nehirde fabrika atıklarına karşı mücadele edileceği vurgulandı. Üretici buradan aldığı suyla tarlasını suladığı için insan sağlığı açısından da tehdit oluşturan nehirdeki kirliliğin çözümü için ıslah çalışmaları bayramda da sürdü. İş makineleri nehrin 'en kirli' olduğu söylenen Torbalı'nın Sağlık Mahallesi ile Selçuk arasındaki bölümünde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Nehir yatağının 30 kilometrelik kısmındaki çalışmalara katılan Kaya, D550 İzmir-Aydın karayolu köprü altı ve Selçuk sonrasında nehrin denize döküldüğü Pamucak noktasının ıslah edileceğini vurguladı. Küçük Menderes Nehri'ne akan Torbalı'daki Fetrek Çayı'nda ıslah çalışmalarının tamamlandığını hatırlatan Kaya, şöyle dedi:

"Fetrek Çayı ana yatağında 2015 yılında başlayan çalışmalarla, 22 bin metrelik uzunluk boyunca talveg düzenlemesi, sedde imalatı ve tahkimat yaparak çay yatağını ıslahı ettik. Burada etap etap bir çalışma söz konusu. Fetrek'te 1. etap bitti, şimdi sırada 2. etap var. Onu da gerçekleştireceğiz ve Küçük Menderes'in kurtulması için çevresel etkenleri ortadan kaldırma mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

KONTROLSÜZ ATIKLARLA MÜCADELE

Küçük Menderes'in, havzanın en önemli nehri olduğuna dikkat çeken Kaya, Ödemiş, Tire ve Torbalı'nın bereketli ovalarının bu nehrin sularıyla sulandığını, turizm merkezlerinden Selçuk ilçesinden de geçtiğini, buralardan geçerken Çaylı, Aktaş, Ilıca, Uladı, Fekrek ve birkaç diğer akarsuyun sularını aldığını ve Selçuk Ovası'ndan da Ege Denizi'ne ulaştığını anlattı. Kaya, bölgedeki mandra ve zeytinyağı fabrikası gibi tesislerden gelen atıklarla, kırsal mahallelerdeki kontrolsüz atıkların Kücük Menderes Nehri'ni kirlettiğine dikket çekerek, "Torbalı'dan itibaren ağır endüstriyel atıklar da karışınca kirlilik yükü iyice artıyor. Bu büyük bir sorun ve çözülmesi gerekiyor. Bunun için bölgede yaşayan herkesin el ele verip çalışması şart. Bunu da sağlayacağımıza inanıyorum" dedi.

"TÜM KURUMLARIN KOORDİNASYONU SAĞLANACAK"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016'da hazırlanan Küçük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı'nın tüm paydaşlara sorumluluklar yüklediğini hatırlatan AK Partili Kaya, bu planının önemine dikkat çekti.  2015 yılında Fetrek Çayı'nda başlayan çalışmaların Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapıldığını, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu planla katkı koyduğunu belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Gelinen noktada hem Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmaları var. 2010'da Çevre ve Orman Bakanlığı'nın TÜBİTAK Başkanlığı'na hazırlattığı bir rapor var. AK Parti olarak bu işin üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Havzadaki tarımsal üretim başta olmak üzere, turizm de dahil tüm ekonomik faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması, nehirdeki kirliliğin önlenmesi, su kalitesinin iyileştirilmesi gerekiyor. Bunun için de ilgili tüm kurumların görev yetki ve sorumlulukları kapsamında gerekli çalışmaları iş birliği içerisinde yapmaları büyük önem taşıyor. Küçük Menderes Havzası'ndaki tüm paydaşları bir araya getirmeyi planlıyoruz. Hazırlanan eylem planına sadık kalınması için tüm kurumların koordinasyon içerisinde çalışmasını sağlamalıyız. Burada kısa, orta ve uzun vadede yapacağımız birçok iş var. Küçük Menderes'in dört alt havzası olan, Bayındır-Torbalı alt havzası, Selçuk alt havzası, Ödemiş-Tire alt havzası ve Kiraz alt havzasındaki ilçelerin yerel yöneticileri, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşu yöneticileriyle bir araya geleceğiz. Küçük Menderes'i kurtarmak geleceğimizi kurtarmaktır. Bunun için aklın ve bilimin ışığında yapılması gerekenlere bakacağız. Bu konuda çok kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası