Ege Postası
Geri

Acıpayam'da tam 375 artçı sarsıntı

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde dün meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar yaşanıyor. Denizli Valisi Hasan Karahan, Acıpayam ilçesinde 5,5 büyüklüğünde meydana gelen deprem bölgesinde çadır isteyen vatandaşlara vermek için hasarlı, hasarsız ayrımına girmeden vatandaşın talebine göre çadır temin ettiklerini, yaklaşık bin çadır kurulduğunu söyledi. Tam 375 artçı sarsıntı oldu
Acıpayam'da tam 375 artçı sarsıntı
Haberler / Güncel
21 Mart 2019 Perşembe 08:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) internet sitesindeki verilere göre, bölgede dün 21.45 ila bugün 06.59 arasında büyüklükleri 1,1 ile 3,5 arasında değişen 161 sarsıntı meydana geldi.

Acıpayam merkez üslü 09.34'te meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından şu ana kadar bölgede 375 artçı sarsıntı yaşandı.

Denizli Valiliğinden yapılan açıklamada, depremde 30 evde yıkıntı oluştuğu, 3 camide hasar meydana geldiği ve 2 büyükbaş hayvanın telef olduğu bildirilmişti. 

VALİDEN İNCELEME

Vali Karahan, AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ve beraberindekilerle, 5,5 büyüklüğünde deprem meydana gelen Acıpayam ilçesinde incelemelerde bulundu.

Depremden etkilenen Yeşildere, Yeniköy, Ucarı, Karahüyük, Apa mahallelerini ziyaret eden Karahan ve beraberindekiler, çadırda kalan vatandaşlarla görüşerek "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Karahan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ciddi anlamda bir yaralı olmadığını, depremden dolayı enkaz altında kalmış olan bir yaralının bulunmadığını, deprem sırasında kaçarken başına bir şey düşmüş, atlarken ayağı burkulmuş veyahut cam kesiği gibi yaralanmaların olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, depremde hasar gören ev sayısının 300 olduğunun hatırlatması üzerine Vali Karahan, "Sayılar değişik, çünkü hasar konusunda henüz teknik ekiplerimiz gidip de ev ev gezip de rakamları ortaya çıkarmadı. Vatandaşın bize 'benim evim ağır hasar gördü' ya da 'evimde hasar var' diye ulaştırdığı rakamlar, o rakamlar civarında. Onların bir kısmına yaklaşık 100'üne baktık, geri kalan 150-200'üne de bakacağız. Ona göre kesin rakam belli olacak." ifadesini kullandı.

Kamu binalarındaki hasarla ilgili soruya Karahan, şu yanıtı verdi:

"Kamu kurumlarının binalarında herhangi bir hasar yok. Küçük sıva çatlakları var. Ciddi bir deprem yaşadık, sıva çatlağı tabir edilen çatlaklar var. Önemli olan taşıyıcı kolonlardaki kirişlerde bir zarar, hasar olmaması. O da yok çok şükür.

Yarın okullar tatil, yarın tekrar değerlendireceğiz cuma için. Tabii psikolojik durumlar da bu işte etkili. Deprem yaşayan insanların kapalı mekanlara girmesi zor oluyor, bir süre alışma, rehabilitasyon gerekiyor. Onun için biraz ağırdan alıyoruz. Ama şu anda ağır hasarlı olan binalara zaten vatandaşlara uyarımız var, 'girmeyin' diyoruz. Hafif hasarlı olan binalara da yine vatandaşların tereddüdü varsa, yeterince çadır temin ettik. Kamu kurum kuruluşlarımız, okullarımız, sağlam olan, herhangi bir hasar olmayan okullarımızı açtık. Oralarda barınabilir diye vatandaşlarımıza duyurularda bulunduk. Dolayısıyla tereddüt varsa girmesinler diyoruz." 

"Çadır alamadım diyen olmayacak"

Yıkılan binaların büyük çoğunun da eski usul, kerpiç binalar olduğunun altını çizen Denzili Valisi Hasan Karahan, şunları söyledi:

"Bu ağır deprem onları öncelikle yıktı. Kalan binalar yine o tür binalarsa eğer kerpiç türü köş evleri ise onlara da kesinlikle girmesinler, orta hasara bakmasınlar. Çünkü onların en ufak bir sarsıntıda yine yıkılmayacağının garantisi kimse veremez. Teknik usullere göre yapılmış betonarme binalarda herhangi bir sorun yok. Birkaç bina var, o riskli binaları da boşalttık. Çadır konusunda yoğun bir talep var. Bunun da sebebi kapalı mekanlara girme korkusu. Bu bir süre sürecek tabii. Onun için çadır isteyen vatandaşlara vermek için biz, hasarlı, hasarsız ayrımına girmeden vatandaşın talebine göre çadır temin ediyoruz. Yaklaşık bini buldu diye biliyorum çadır şu anda. İsteyip de 'çadır alamadım' diyen olmayacak. Sabaha kadar çadır dağıtımı devam edecek. İzmir'den de temin ediyoruz.

Onun dışında elektriğimiz suyunuz yerinde. Yiyecek konusunda sağ olsun Kızılayımız, Büyükşehir Belediyemiz hem sıcak yemek hem kumanya şeklinde onlara ulaştırdı. Allah'ım beterinden saklasın. Bu bir afettir, afete hazırlıklı olmak lazım. Sürekli uyarıyoruz eski binaların, yıkılacak metruk binaların köylerde çok sayıda ahır olarak kullanılması söz konusu. Onlar depremde yıkıldı. Vatandaşımız bir deprem daha daha beklemesinler. Çünkü başka hasarlar verebiliyor. Yani 300'lere ulaşan o rakamların büyük çoğunluğu da bu binalardan. Dışarıda bir ülkede 300 bina yıkıldı dense çok büyük bir can kaybı, mal kaybı anlaşılır. Çoğu binalar o bina denilecek, aslında ev tarifine uymayan binalar eski yapılar onlar için yıkıldı."

"Bütün imkanlar seferber edildi"

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan da hemşehrilerine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Deprem nedeniyle ilk anda panik yaşandığını anlatan Özkan, "Biz 10.15’te Acıpayam Devlet Hastanesine geldiğimizde hemşehrilerimiz hastaneye ulaşmışlardı. Hastanede tedbir amaçlı hastalar ve ekipmanlar dışarıya çıkartılmıştı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün tespitleri neticesinde hastanemizin herhangi bir hasar almadığı, sağlam olduğu tespit edikten sonra tekrar içeriye girdik. O anda deprem nedeniyle yaralanan vatandaşlarımız intikal etmişlerdi. Hamdolsun, bizi en çok sevindiren hadise, herhangi bir ölümlü hadisenin meydana gelmemiş olması. Yaralanan vatandaşlarımızın da çoğunun ayakta tedavi edildiklerini ve taburcu edildiklerini de gördük." diye konuştu. 

Depremin etkisiyle şok geçiren vatandaşlar psikolojik tedavi ve yardımda bulunulduğunu aktaran Özkan, şunları kaydetti:

"Netice itibarıyla bugün meydana gelen depremde hamdolsun ilimiz gerek merkezi hükümetimiz, devletimizin bütün organları, Büyükşehir Belediyemizin ve Acıpayam ilçe belediyemizin bütün imkanları seferber oldu. Bir taraftan AFAD bir taraftan Kızılay ekipleri, mahalle muhtarlarımız ve vatandaşlarımızın katkısıyla, yardımıyla adeta bir anatomik bütünlük içerisinde güzel bir çalışma sergilendi. Vatandaşlarımızın ilk anda ihtiyacı olan yemek ve barınma ihtiyaçları giderildi. Şu an itibarıyla özellikle evlerinde ağır hasar meydana gelen Yeniköy, Ucarı, Yeşildere, Apa ve Karahüyük, Yeşilyuva'ya kadar olan bütün bu bölgede özellikle depremden hasar görenlere çadırları kuruldu, yemekler dağıtıldı. İnşallah normal hayat tesis edilene kadar, yaralar sarılana kadar da Kızılayımızın ve AFAD'ımızın bütün ekipleri burada seferber olarak vatandaşlarımızın yaralarını saracak.

Diğer taraftan da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün  ağır hasarlı, hasarlı binalarımızla ilgili tespitleri var. Bu noktada devletimizin atacağı adımları da en kısa zamanda inşallah vatandaşlarımıza ulaştırmak suretiyle normal hayatı tam anlamıyla geçişi sağlayacağız." 

Deprem bölgesindeki incelemelere, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin ve Nilgün Ök, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Jandarma Komutanı Albay Metin Düz, AK Parti İl Başkanı Necip Filiz ile diğer protokol üyeleri katıldı.

DEVLET KURUMLARI SEFERBER OLDU

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde dün meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrası başta devlet kurumları olmak üzere yardım kuruluşları bölgede yaşayan vatandaşlar için seferber oldu. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, dün saat 09.34'te merkez üssü Acıpayam ilçesi olarak kaydedilen 5,5 büyüklüğünde depremin hemen ardından devletin ilgili kurumları ve yardım kuruluşları süratle bölgeye yönlendirildi.

Acıpayam Kaymakamlığında kriz merkezi oluşturuldu. Depremden etkilenen Yeşildere, Yeniköy, Ucarı, Karahüyük, Apa mahallelerinde durum tespiti yapıldı. 

Depremde 3 camide hasar meydana geldi. Oğuz Mahallesi'nde ise deprem nedeniyle bir caminin minaresi yıkıldı, 2 büyükbaş hayvan telef oldu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından deprem bölgesine 3 ekip görevlendirildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve AFAD Müdürlüğünce 5 ekip oluşturularak bunların 8 ekip halinde afet yerine intikali sağlandı. 

Ön hasar tespit çalışmalarının bir an önce bitirilebilmesi için Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce civar illerden de 12 ekip bölgede görevlendirildi.

22 vatandaşın yaralandığı depremde 7 bina tamamen yıkılırken 278 yapıda hasar tespit edildi. 

Türk Kızılay da depremden etkilenen vatandaşlara yemek dağıttı, kurulan bin çadıra 3 bin battaniye ve 600 ısıtma cihazı verildi. 

Dün Acıpayam merkez üslü 09.34'te meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından şu ana kadar ise bölgede 375 artçı sarsıntı yaşandı.  (AA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası