Ege Postası
Geri

​Darboğazdaki ilçe belediyeleri için Taşer'den öneri var!

Bütünşehir yasası ile birlikte İller Bankası'ndan aldığı payın yüzde 40 azalması nedeniyle borç batağına düşen ve kendilerine ait mülkleri satarak darboğazdan çıkmaya çalışan ilçe belediyeleri için çözüm önerisi, MHP'nin son seçimde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterdiği Murat Taşer'den geldi. Sıkıntının giderilmesi için Bakanlar Kurulu'nun da çözüm aradığını hatırlatan Taşer, ilçe belediyelerinin yaptığı yatırımlardan alınan yüzde 18'lik KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi halinde, sorunun aşılabileceğini söyledi.
​Darboğazdaki ilçe belediyeleri için Taşer'den öneri var!
Haberler / Yerel Politika
2 Ocak 2015 Cuma 10:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI -  Bütünşehir yasasının yerel seçimlerin ardından yürürlüğe girmesiyle birlikte, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin gelirlerinde önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle daha önce aldığı ulaşım, hal, otopark ve su gelirlerini Büyükşehirlere kaptıran ve İller Bankası'ndan aldığı gelirleri yüzde 40 azalan ilçe belediyeleri, ekonomik anlamda çıkmaza girdi. Daha önce yatırım planlamalarını yapan ve bu doğrultuda kredi kullanan ilçe belediyeleri, gelirlerindeki büyük azalma sonucu zor duruma düştü.
 
BAŞBAKANDAN YARDIM İSTENDİ
Birçok belediye kurtuluş olarak mülklerini satmak zorunda kalırken, belediye başkanları da sıkıntının çözümü için çareyi Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan yardım istemekte buldu. Başbakan Davutoğlu'nun da talimatıyla Bakanlar Kurulu, yaşanan maddi sıkıntıların çözümü için çalışma başlattı. Şu an için devam eden çalışmalarda, ilçe belediyelerinin yüz ölçümü ve nüfusuna göre direk olarak maddi yardımda bulunulması üzerine yoğunlaşıldı.
 
RAHATLATACAK FORMÜL
Sıkıntının aşılması için çözüm aranırken, yerel seçimde MHP'den Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Murat Taşer, belediyeleri ekonomik anlamda rahatlatacak bir formül önerdi. Taşer, belediyelere direk para verilmesi yerine, yapılan yatırımlardan alınan yüzde 18'lik KDV oranının yüzde 1'e indirilmesini istedi. Ayrıca Defterdarlığın ilçe belediyelerinin topladığı emlak vergisinden aldığı pay ile Büyükşehir'in çevre düzenlemelerinden sağladığı yüzde 20'lik payın da alınmamasını isteyen Taşer, önerilerinin hayata geçirilmesi halinde sıkıntının çözüleceğini belirtti.
 
MÜLK SATMAK ZORUNDA KALDILAR
Yeni yasayla birlikte yapılan düzenlemeleri ayrıntılı olarak anlatan Taşer, "Yapılan değişiklikler kapsamında köyden mahalleleye dönen yerlerin altyapı hizmetleri için belediyelerin yatırım bütçelerinin yüzde 10'unu, 10 yıl süreyle altyapı hizmetleri için ayırma zorunluluğu getirildi. Buna istinaden bazı gelirlerde de değişiklikler oldu. Büyükşehirlerin, genel bütçe gelirlerinden aldığı pay yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkarıldı. Büyükşehir'in İller Bankası'ndan aldığı gelir, 2 milyar 273 milyon liradan 2 milyar 607 milyon liraya çıktı. İlçe belediyelerinin illerde toplanan vergilerden aldığı pay ise yüzde 2.5'tan yüzde 4.5'a yükseldi. Ancak genel olarak bakıldığında ilçe belediyelerinin İller Bankası'ndan aldığı gelirlerin yüzde 40'ı düştü. Bu durum nedeniyle ilçeler, adeta çıkmaza girdi. Daha önce bankalardan kredi alan ve planlamalarını buna göre yapan belediyeler, gelirlerinin düşmesi üzerine paniğe girdi. Bırakın yatırım yapmayı, mülklerini bile satmak zorunda kaldı. İlçelerin daha önce aldığı ulaşım, hal, otopark ve su gelirleri bile Büyükşehirlere gitti. Tüm yaşananlar sonucu ilçe belediyeleri büyük sıkıntıya girdi" dedi.
 
BÜTÇE YATIRIMA YETMİYOR
İzmir'in 2015 yılı için 6 milyar 200 milyon liralık bütçeye sahip olduğunu söyleyen Taşer, "Mevcut bütçenin 1 milyar 200 milyon lirası İZSU'ya ait. Ayrıca 642 milyon liralık ESHOT bütçesi de bunun içinde. Başkan Aziz Kocaoğlu, ESHOT'un 400 milyon lira da zarar edeceğini söylüyor. Bunları düştüğünüzde geriye yaklaşık 4 milyar liralık mali bütçe kalıyor. Belirlenen bütçenin yüzde 70'i de yönetim giderlerine gider. Bunlara bir de şirket zararlarını eklersek, geriye yaklaşık 500 milyon lira kalır. Büyükşehir'in 614 tane köyün altyapı ve ulaşım ihtiyaçlarını, bütçeden karşılaması mümkün değil" dedi.
 
10 YILLIK SÜREDE ALINMAYABİLİR
İlçe belediyelerinin konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ilettiğini ve sıkıntının giderilmesi için çözüm arayışına devam edildiğini dile getiren Taşer, "Ben, belediyelere direk para vermekten ziyade, sadece yatırım hizmetlerindeki KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e çekilmesini öneriyorum. Bu yapılırsa önemli bir destek sağlanmış olur. En azından kanunda belirtilen 10 yıl geçiş süresinde yol yapımı ve arıtma gibi yatırımlarda KDV yüzde 1 olsun. Vergi oranı düşerse ilçe belediyelerinin yatırımı da artar, onlar teşvik edilmiş olur" diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası