Ege Postası
Geri

'Acil sağlık şakaya gelmez'

Başbakan’ın “Hastaneler o kadar şirin hale geldi ki kız bakmaya acil servise gidiliyor” açıklamasına tepkiler sürüyor. Herkes İçin Acil Sağlık Derneği, İzmir Tabip Odası ve sağlık çalışanları ortak basın açıklamasıyla Yıldırım’ın açıklamalarına tepki gösterdi, ‘Acil sağlık şakaya gelmez' dedi. Yıldırım'ın o sözlerine ortak tepki
'Acil sağlık şakaya gelmez'
Haberler / İzmir
14 Temmuz 2016 Perşembe 13:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Abdulhakim KÜÇÜK/EGEPOSTASI- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi önünde yapılan basın açıklamasına, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr.Fehmi Akçiçek, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr.Ülkümen Rodoplu, birçok sağlık çalışanı katıldı.

'Acil serviste yuvalar yıkılıyor'

Basın açıklamasını yapan sağlık çalışanlarının ellerinde taşıdıkları dövizlerde ‘Acil servise kız bakmaya gelenlerle, pokemon aramaya gelenler birbirine girdi’, ‘Sayın Başbakan sağlık hizmeti ve acil servis şakaya gelmez’,’Acil servise kız bakmaya gelen iki grup arasında çıkan kavgada enjöktörler ve sondalar havada uçuştu’,’Sağlık Bakanlığı: Acele etmeyin gelin, bir kere alınır’ yazıları yer aldı.

CHP'den nikah tepkisi CHP Karabağlar'dan 'acil' çıkış CHP Karşıyaka'dan imza kampanyası CHP Gaziemir'den Başbakan'a 'Acil' protesto! CHP İzmir'den nikah yetkisine karşı imza kampanyası Nikah yetkisine karşı imza kampanyası

İzmir Tabip Odası ve HİASD adına yapılan açıklamada acil servislerinin yoğunluğunun ekonomik sebeplerden dolayı olduğunu vurgulayan Akçiçek;”Türkiye’de geçtiğimiz yıl içinde acil servislere yapılan toplam başvuru sayısı 115 milyondur. Bu sayı nüfusumuzun kabaca 1.5 katıdır. Genelde sağlık hizmeti ve özelde acil sağlık hizmetlerinin kalbi durumunda olan acil servisler bizce gülmeceye değil ciddiyete konu olması gereken mekânlardır.  Bizler bu işin içindeki kimseler olarak acil servislere kız bakmaya gelenlere rastlamadık. Ancak, katkı payı kıskacından kurtulurum umuduyla acil servislere başvuran sayısız insanımız olduğunun fazlasıyla farkındayız.  Aile hekimine, Devlet Hastanesine ya da Üniversite Hastanesine başvurduğunda en düşük 5 TL olmak üzere, 8 ve 12 TL’ye varan katkı payı ödeme zorunluluğuyla yüz yüze olan vatandaşlarımız, bu ücretleri ödememek için Acil Servisleri tercih etmektedir.  Acil Servislere bir yılda 115 milyon hasta başvurusunun önemli bölümünün gerçek anlamda acil olmadığını çok iyi biliyoruz. Ancak, adı üstünde acillerin birincil görevleri olmayan başvurularla oyalanması, vatandaşın sağlıktaki uygulamalar nedeniyle gerekmediği halde acillere başvurmaya zorlanması çok önemli bir sorundur. Sayın Başbakan’ın gülümseten sözleri bu önemli sorunu gündeme getirmesi bakımından yine de yararlı olmuştur düşüncesindeyiz” dedi.

İNSANIMIZ AŞAĞILANIYOR

Yıldırım’ın sözlerinin sadece sağlık çalışanlarını ilgilendirmediğini ifade eden Akçiçek; “Diğer yandan, “acil serviste kız bakmaya” gidiliyor sözleri hem oraya başvuranlar hem de o başvuruyu karşılayanlar bakımından sorunlu ve aşağılayıcıdır. İnsanımız acil servislere acil servisleri ilgilendirmeyen gerekçelerle başvurabilmektedir. Bu doğrudur. Ancak, kız bakma değil paran kadar sağlık anlayışının yarattığı ekonomik yıkımdan kurtulma amaçlıdır bu gereksiz başvurular. İnsanımızı acil servis gibi ciddi bir alanda izdivaç meraklısı gibi görmek tek sözcükle insanımızı aşağılamak anlamına gelmektedir.” Dedi.

YILDIRIM’IN ÖZÜR DİLEMESİ KAÇINILMAZ

Öte yandan, sağlık çalışanlarının hayırlı işlere konu edilen nesneler gibi gösterilmesi bu kutsal hizmetin göz ardı edildiğini iddia eden Akçiçek; “Nesne gibi gösterilmesi, pek çoğumuzun aklına gelebilecek ağzımıza alamayacağımız konumlarla özdeşleştirme anlamına gelir ki; hem insanımız hem de sağlık hizmeti veren özverili hekim ve sağlık çalışanlarının bu konuma düşürülmesine sessiz kalmamız düşünülemez. Acil hasta bakımı, Acil Servislerin yönetimi ciddi işlerdir. Bu gibi konularda şaka yapılmasını uygun bulmadığımızı vurgulamak isteriz. Başbakanlık Makamı’nı da konuyu hafif göstermek yerine, çözüm bulmaya davet ediyoruz. Sayın Başbakan’ın amacını aşan sözlerini şakayla özdeşleştirmek isteriz. Yok eğer, sözlerinde ciddiyse gözden geçirmesi ve özür dilemesi kaçınılmaz bir zorunluluktur düşüncesindeyiz” dedi.

ACİL SERVİS CİDDİ BİR İŞTİR

Herkes İçin Sağlık Derneği Başkanı Ülkümen Rodoplu da tıp hizmetinin ciddi bir iş olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: 

“Acil servis ciddi bir iştir, hayat kurtarmak ciddi bir iştir. Başbakan’ın sözlerinin şakaya gelir bir yanı yoktur gülünecek bir tarafı yoktur, bunun bir gülmece konusu yapılmasını da kesinlikle kabul etmiyoruz. Eğer yılda 120 milyon acil servis başvurusu varsa bunun sebebi çok basittir. Acil serviste muayene olmak ücretsiz bunun haricinde nereye giderseniz ücretlidir. O neden vatandaş acil servise geliyor. Çözüm üretecek tıkanıklığı, yoğunluğu giderecek olanlar bunu fıkra haline getirmemelidir. Sayın başbakan’dan çözüm bekliyoruz ve Türkiye’nin her bölgesinde çalışmış bir tıp doktoru olarak Türkiye’nin hiçbir yerinde acile gidip kız bakan kız beğenen de yoktur. Bu nedenle halkımızdan da özür dilenmesini bekliyoruz. işi gücü yok acil servise gidecek kız beğenecek böyle bir olay yoktur. Bunu hiçbirimiz görmedik. Bunu kim söylediyse Başbakan’a hata yapıyor. Acil servisleri ve Türkiye’yi tanımıyor. Bunu da şiddetle kınıyoruz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası