Ege Postası
Geri

"Demokratikleşme paketi sosyal politikalar değiştirilerek taçlandırılmalı"

Zirve Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Özkaleli, demokratikleşme paketiyle kadınların her alanda başarılı olacağını belirtti. Özkaleli, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, yaşlı...
Haberler / Güncel
1 Ekim 2013 Salı 17:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Zirve Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Özkaleli, demokratikleşme paketiyle kadınların her alanda başarılı olacağını belirtti.

Özkaleli, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, yaşlı ve çocuk bakımını ailede sadece kadınların sorumluluğu haline getiren sosyal politikaların değiştirilerek taçlandırılması gerektiğini söyledi. Özkaleli, “Milliyetçilik ekseninde farklılıkların ortadan kaldırılması, azınlıkların haklarının yok sayılması, dini ve etnik çeşitliliğin bastırılması, kadınların sosyoekonomik ve politik hayatta yer almalarının önünde engellerin varlığı bir kez daha bu paketle vurgulanmıştır.” dedi.

Kadınların çalışma hayatında yer almasının önünde duran başörtüsü yasağının kaldırılmasını paketin en olumlu somut açılımı olarak gören Özkaleli, bu adımın kadınları her alanda başarılı olmaya teşvik edeceğini vurguladı. Özkaleli, yaşlı ve çocuk bakımını ailede sadece kadınların sorumluluğu haline getiren sosyal politikaların değiştirilerek taçlandırılması gerektiği üzerinde durarak, böylelikle demokratikleşme çabasının daha da etkin ve anlamlı hale geleceğini aktardı.

Ülke yönetirken hükümetlerin sorunların farkında olmasını kendi başına bir demokratikleşme hareketi sayan Özkaleli, “Demokratikleşme, farklı kesimlerin yoğun ama yapıcı eleştirileri ile pratiğe geçirilebilir.” diye konuştu. Özkaleli, Roman Dil ve Kültür Enstitüsünün kurulması, Hacı Bektaş Veli isminin bir üniversiteye verilmesi, Süryani arazisinin sahiplerine iadesi gibi adımları olumlu, ancak sembolik adımlar olarak nitelendirdi.

"SOMUT ADIMLAR HEDEFLENMELİ"

Dini ve kültürel olarak dezavantajlı konumda bırakılmış grupların toplumda ve devlet nezdinde hak ettikleri eşit konuma ulaşabilmeleri için gerekli olan asli adımlar atılması gerektiğini kaydeden Özkaleli, şöyle devam etti: “Grupların direkt katılımıyla ortaya çıkarılacak somut politikalar hedeflenmelidir. Somut olarak atılan adımlar içinde farklı dillerde eğitime özel okullarda imkan sağlanması önemli bir adım olsa da, devletin finansmanı ve desteği ile ancak anadilde eğitim bir hak olarak yaşamaya başlayacaktır. Bir başka somut adım çocukların analitik düşünme ve irdeleme yerine ezberle milliyetçilik ekseninde doktrine edilmelerine hizmet eden andın kaldırılmasıdır.”

Türkiye’nin seçim barajını netleştirmesi, siyasi partilerin uzlaşmaya dayalı tartışma platformları oluşturmasına fırsat tanıması halinde baraj konusu ötesinde merkezi otoritenin etkinlik sahasının daralacağını savunan Özkaleli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye yerelin seçilmişlerinin etkinlik sahasını artıracak modelleri konuşabilmenin zemini olursa Türkiye demokratikleşme konusunda önemli bir aşama daha kat etmiş olacaktır.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası