Ege Postası
Geri

"Kooperatifler dünyada onuncu büyük ekonomi"

Nevşehir İl Ticaret Müdür Vekili Tuncer Başbozkurt, dünya üzerinde en büyük 300 kooperatifin yıllık cirosunun 1 trilyon dolarla dünya ülkeleri arasında 10'uncu büyük ekonomiye karşılık geldiğini söyledi. Birleşmiş Milletler ile Uluslararası...
Haberler / Genel
5 Temmuz 2013 Cuma 11:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Nevşehir İl Ticaret Müdür Vekili Tuncer Başbozkurt, dünya üzerinde en büyük 300 kooperatifin yıllık cirosunun 1 trilyon dolarla dünya ülkeleri arasında 10'uncu büyük ekonomiye karşılık geldiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ile Uluslararası Kooperatifler Birliği tarafından her yıl Temmuz ayının ilk Cumartesi gününün “Uluslararası Kooperatifler Günü” olarak kutlanması kararı alındığını kaydeden Başbozkurt, kooperatiflerin atıl kaynakların harekete geçirilmesine, yeni istihdam alanları oluşturmasına, üretimin arttırılmasına, ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesine, refahın toplum tabanına ulaştırılmasına ve dolayısıyla ülkelerin bir bütün olarak kalkınmasına önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Kooperatif işletmelerin küresel ekonominin önemli aktörleri olarak kabul edildiğini belirten Başbozkurt “ Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre dünya genelinde 750 binden fazla kooperatif aktif olarak faaliyet sürdürmektedir, 1 milyardan fazla insan bu kooperatiflere ortaktır ve 3 milyara yakın kişiye hizmet götürülmektedir. Dünya üzerinde en büyük 300 kooperatifin yıllık cirosu 1 trilyon dolar civarındadır. Bu miktar, dünya ülkeleri arasında 10'uncu büyük ekonomiye karşılık gelmektedir. Ülkemizde 30 farklı türde, 84 bin 232 kooperatif bulunuyor. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10'u kooperatif ortağıdır. Bu oran Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 25'tir." dedi.
Nevşehir’de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca kuruluşuna izin verilen 51 adet kooperatif olduğunu belirten Başbaozkurt “Bu kooperatiflerin ortak sayısı da 6 bin 144 civarındadır. 1 Tüketim, 27 adet Motorlu Taşıyıcılar, 8 adet Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet, 2 adet turizm geliştirme, 1 adet tarım satış kooperatifleri birliği, 1 adet yaş sebze ve meyve üretim pazarlama, 7 adet tarım satış, 1 adet temin tevzi ve 3 adet kültür işletme kooperatifi mevcuttur. Kadın kooperatifi olarak da toplam üç kooperatif kurulmuştur. Bu sayılar Nevşehir potansiyeli için çok yetersiz kalmaktadır." diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası