Ege Postası
Geri

'MİT'in silah kaçakçılığı yapma görevi yok'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Türk-İş'te.
'MİT'in silah kaçakçılığı yapma görevi yok'
Haberler / Yerel Yönetimler
20 Ocak 2014 Pazartesi 16:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana'da durdurulan 7 TIR'la ilgili, "MİT'in silah kaçakçılığı yapmak gibi bir görevi yok. MİT'in yasasına baktığımızda, örgütün operasyonel eylem yapma yetkisi de yok. Yasa dışı bir işlemin içine Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti sokulmuş durumda" dedi.
Kılıçdaroğlu, Türk-İş Genel Merkezi'ni ziyaret ederek, Genel Başkan Ergün Atalay ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu burada gazetecilerin Adana'da durdurulan 7 TIR'la ilgili sorusu üzerine, "Olaya iki açıdan bakalım; bir bu nasıl bir iktidardır ki, Suriye'ye gönderdiği TIR'ları gizleyemiyor, davul zurnayla TIR gönderiliyor Suriye'ye. Demek ki iktidarın çivisi çıkmış. İki, eğer bu TIR'larda insani yardım malzemesi varsa gizlemeye gerek yok. Açarsınız, içinden ya ilaç çıkar, ya yiyecek çıkar, ya giyecek çıkar, çocuk ayakkabıları çıkar. Yani bildiğimiz, insani yardım malzemeleri çıkar. İnsani yardım malzemelerini gizlemenin, arama yaptırmamanın da hiçbir mantığı yok" dedi.

TIR'la insani yardım malzemesi değil, silah taşındığını savunan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
"Olay şu; bu TIR'larla silah taşınıyor, kimse kimseyi kandırmasın. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, uluslararası alanda meşruiyeti tartışılır konuma getiriliyor. Bir ülkenin 90 yıllık birikimini siz uluslararası arenada tartışma konusu yaptıramazsınız. Buna hakkınız yoktur. Ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Suriye'nin iç işlerine doğrudan müdahale edip silah desteği vermeye başlad? Bu TIR'lar MİT'e ait TIR'lar deniyor, 'arama yapılamaz'. Benim bildiğim kadarıyla MİT'in silah kaçakçılığı yapmak gibi bir görevi yok. MİT'in yasasına baktığımızda, örgütün operasyonel eylem yapma yetkisi de yok. Sadece istihbaratı toplar, değerlendirir ve Sayın Başbakan'a sunar. Bu kadar. Yasa dışı bir işlemin içine Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti sokulmuş durumda. Yarın bunun hesabını kim verece? Bizim demokrasimiz neden uluslararası alanda tartışma konusu olsu? Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin meşruiyeti neden tartışma konusu olsu? Bu bizi rahatsız ediyor."

-"ANAYASA'YA AYKIRI BİR YASAYI PARLAMENTODAN GEÇİRMEK DOĞRU DEĞİL"-
Kılıçdaroğlu, yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek HYSK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili bir soru üzerine de, CHP'nin tavrının çok net olduğunu ifade ederek, "Biz muhalefet edeceğiz çünkü HSYK'yı, yani hakimlerin tamamını Adalet Bakanlığı'na bağlamak doğru bir olay değildir, Anayasa'ya da aykırıdır. Anayasa'ya aykırı olduğunu herkes biliyor; Başbakan da biliyor, Adalet Bakanı da biliyor, Cumhurbaşkanı da biliyor, herkes biliyor. Anayasa'ya aykırı bir yasayı parlamentodan geçirmek, doğru bir olay değil" dedi.
HSYK yasa teklifi komisyonda görüşülürken, 'teklifin geri çekilmesini' istediklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Samimi olmadıklarını gösterdiler. Biz samimiydik ama onlar samimi değiller. 'Teklifimizi geçireceğiz siz ne kadar itiraz ederseniz edin' böyle bir düşünceleri var" diye konuştu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası