Ege Postası
Geri

"Mudanya Mütarekesi yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin de müjdecisidir"

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Mudanya Mütarekesi'nin Türkiye Cumhuriyeti’nin müjdecisi olduğunu söyledi. Karaloğlu, “Aynı zamanda kurtuluşta da çok önemli bir durak ve bu mefkure daha sonra yeni Türkiye Cumhuriyeti'ne bu topraklarda aslında...
Haberler / Güncel
26 Eylül 2013 Perşembe 13:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Mudanya Mütarekesi'nin Türkiye Cumhuriyeti’nin müjdecisi olduğunu söyledi. Karaloğlu, “Aynı zamanda kurtuluşta da çok önemli bir durak ve bu mefkure daha sonra yeni Türkiye Cumhuriyeti'ne bu topraklarda aslında dönüştü. Bu manada Bursa, hem kuruluş hem kurtuluş için çok önemli bir şehir ve duraktır." dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) düzenlenen ‘Mudanya Mütarekesi'nden Günümüze Bursa’ konulu uluslararası sempozyum başladı. İki gün sürecek sempozyumun açılış programında konuşmacılar Mudanya Mütarekesi'nin önemine vurgu yaptı. Sempozyum kapsamında Mudanya Mütarekesi'nin önemi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasındaki rolü üzerinde durulacak.

Mete Cengiz Kongre Merkezi'ndeki etkinliğin açılışında konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa'nın bir kurucu şehir ve başkent olduğunun altını çizerek, Bursa’nın Osmanlı’nın cihan devleti olma mefkuresinin toprağa düştüğü ve filizlendiği bir şehir olduğunu belirtti. Mudanya Mütarekesi'nin yeni Cumhuriyet’in de müjdecisi olduğunu belirten Vali Karaloğlu, “Aynı zamanda kurtuluşta da çok önemli bir durak ve bu mefkure daha sonra yeni Türkiye Cumhuriyeti'ne bu topraklarda aslında dönüştü. Bu manada Bursa, hem kuruluş hem kurtuluş için çok önemli bir şehir ve duraktır." ifadesini kulandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise büyük önem arz eden bu tür toplantıların ülkenin dört bir yanına yapılması için çaba gösterdiklerini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ve doğum müjdecisi olarak kabul edilen bu Mudanya Mütarekesi toplantısından Bursa ile ilgili tarihi, kültürel, medeni iktisadi pek çok konu bu toplantılarda tartışılacak. Büyük ihtimalle bu konuşma ve tebliğler daha sonra bir kitap halinde yayınlanacak." diye konuştu.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Osmanlı'nın son döneminden başlamak üzere Mudanya Mütarekesi'ne kadar gelinen süreci ele aldı. Osmanlı tahtının son sahibi Vahdettin'in 4 Temmuz 1918'de tahta geldikten sonra kısa süre tahtta kalmasına rağmen haksız ve yersiz olarak hakaret ve hakkında haksız ithamlara uğradığının altını çizen Prof. Dr. Beyhan, bu gibi toplantılarla da yanlışların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Mudanya Mütarekesi'nin Türk tarihi için çok önemli olduğunun altını çizen Beyhan, bu mütarekenin Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunu müjdeleyen bir mütareke olduğunu ifade etti.

Türkiye coğrafyasının her zaman karışıklıklara sahne olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, "Türkiye gibi bir güçlü ülke, bu muazzam coğrafya üzerinde her türlü saldırıya, her türlü fesada, fitneye set olacak günler elbette yakındır. Bunu temenni ediyorum. Dolayısı ile bu sempozyumda değerli bilim adamlarının ortaya koyacağı fikirler ve düşünceler hayırlı uğurlu olsun." diye belirtti.

Rektör Vekili Prof. Dr. Müfit Parlak ise 11 Ekim 1922'de yapılan bu mütarekenin çok önemli bir görevi olduğunun altını çizerek, "Bu mütareke sonrasında emperyalist güçler tarafından işgale uğramış ülkemizin yavaş yavaş bunlardan temizlenmesinin ilk adımları bu Mudanya Mütarekesi'nde atılıyordu." şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası