Ege Postası
Geri

'Tarihi pınarı geri verin'

Türkiye'nin ilk ve tek Slow Food Köyü Germiyan, antik dönemden kalma Halkapınar'ın üzerinin toprakla doldurulmasına isyan ettiler. Site toprakla doldurmuş
'Tarihi pınarı geri verin'
Haberler / İzmir
17 Ağustos 2016 Çarşamba 15:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'in Çeşme İlçesi'ndeki Germiyan Mahallesi sakinleri Halkapınar Plajı'nda bulunan ve daha önce köylerine ait, tarihi değeri olan pınarın ve havuzun yazlık bir site tarafından doldurulmasına tepki gösterdi.

Büyükşehir Yasası ile mahalle olmadan önce köylerine ait olan Halkapınar Plajı'ndaki tarihi pınarın doldurulduğunu iddia eden Germiyanlılar, Halkapınar'ın halka açılması ve pınarın temizlenmesi için topladıkları imzaları Çeşme Belediyesi'ne teslim etti. Germiyan Slow Food Sözcüsü Sosyolog Engin Önen, Halkapınar Plajı'ndaki pınarın, antik dönemden beri varlığını sürdürdüğünü hatırlatarak, pınarın ve havuzun toprakla örtülerek tarih katliamı yapıldığını öne sürdü.

Germiyan'ın mahalle statüsüne kavuşmadan önce Germiyan Köy Muhtarlığı mülkiyetinde olan tarihi pınar ve havuzun, Büyükşehir Yasası ile Çeşme Belediyesi mülkiyetine geçtiğini söyleyen Önen, "Kamu mülkiyeti konumundaki bölgenin Burcu Sitesi tarafından tel örgülerle çevrilmesi ve tarihi pınarın ve havuzun toprakla doldurulması üzerine imza kampanyası başlattık. Halkapınar tarihi ve doğal bir eserdir. En kısa sürede tescillenmeli ve açığa çıkarılmalıdır. Daha önce muhtarlığın mülkünde olan pınar tekrar kamu kullanımına açılmalı ve işgal sona ermelidir" diye konuştu. 


PLAJ İŞGALİ SONA ERMELİ
Germiyan Slow Food Sözcüsü Engin Önen, uzun yıllar önce Germiyan Köyü Muhtarlığı tarafından, pınarın suyundan yararlanmaları için Burcu Sitesi'ne kiralandığını belirterek, "Burcu Sitesi yönetimi de pınarın üzerini kapatarak suyunu evlerin bahçelerine pompalamaya başlamış. Ayrıca pınarın da içinde olduğu kamu mülkünün, yola 9 ve denize ise 12 metre cephesi site yönetimi tarafından tel örgülerle kapatılmış. Bu aşamadan sonra bölge sadece site sakinlerinin manyetik kartlarla geçeceği bir alan haline getirilmiştir. Halkapınar (pınar) tarihi ve doğal bir eserdir. En kısa sürede tescillenmeli ve açığa çıkarılmalıdır. Pınarın içinde olduğu arazi daha önce muhtarlığın mülkü olduğu halde yeni belediye kanunu ile Çeşme Belediyesinin mülkü haline gelmiştir. Belediye bu alanı tekrar kamu kullanımına açmalı ve pınar ve plaj işgali sona ermelidir" diye konuştu.

Su kaynaklarının tasarrufunun Muhtarlık ve İlçe Belediyesi'ne ait olmayıp, İZSU'ya ait olduğunu vurgulayan Önen, "Bu durumda daha önce Germiyan Köyü Muhtarlığı ve Burcu Sitesi arasındaki kira sözleşmesi de geçersizdir" dedi. Önen, Halkapınar'ın halka açılması ve pınarın temizlenmesi için topladıkları imzaları Çeşme Belediyesi Başkan Yardımcısı Şakir Karadede'ye teslim ettiklerini söyledi. (DHA/İHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası