Ege Postası
Geri

10 Bin çalışanın gözü kulağı bu görüşmelere kilitli

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bağlı firmalardan İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan yaklaşık 10 bin personeli temsil eden DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmeleri sürecinde yaşanan tıkanma, taraflar arasında iplerin gerilmesine neden oldu. Sendikalar yüzde 32’lik ücret artışında ısrar ederken, yüzde 6’lık oranla görüşmelere başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin atacağı adım ise merakla bekleniyor. Diğer yandan, sözleşmelerde sonuç alınmadığı takdirde, kent içi hizmetlerin önemli bölümünü teşkil eden iki firmada alınabilecek yeni bir eylem kararı ise İzmir’de hayatın aksamasına sebep verebilecek.
10 Bin çalışanın gözü kulağı bu görüşmelere kilitli
Haberler / Yerel Yönetimler
25 Haziran 2013 Salı 15:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN ve İZENERJİ firmalarında çalışan binlerce çalışan devam eden toplu iş sözleşmelerinden gelecek haberi merakla beklemeye devam ederken, emekçileri temsil eden sendika ve işveren konumunda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan anlaşmazlık giderek artıyor. Her iki firmada da grev eylem kararının askıya çıkması ile birlikte, henüz kent içi hizmetleri etkileyecek bir çıkmaz yaşanmazken, sendikanın talepleri ile Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu artış oranları arasında yaşanan uçurumun nasıl kapanacağı ise merakla bekleniyor. İZENERJİ’de çalışan 3 bin 600 personel ve yine İZELMAN’da çalışan 6 bin 500 personel eylemlerine sakal bırakma ve serbest kıyafet gibi uygulamalarla eylem kararını uygularken, sendikalar tıkanan görüşmelerden önümüzdeki günlerde de sonuç çıkmaması durumunda yeni eylem kararlarını hayata geçirmeyi hedefliyor.



10 BİN ÇALIŞAN SONUCU BEKLİYOR

Devam eden toplu iş sözleşmeleri sürecinde, ilk etapta İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sendikaya sunulan yüzde 6’lık ücret artışının yüzde 8-9’lara çıkartıldığı öğrenilirken, yaklaşık 10 bin çalışanı temsil eden DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ise, belediyenin sunduğu rakamları yetersiz bularak, kendi önerdikleri rakamlar çerçevesinde sözleşme imzalanmasını istiyor. Diğer yandan, belediyenin ulaşım, temizlik hizmetleri, park ve bahçeler gibi birimlerinde çalışan 10 bini aşkın personelin örgütlü bulunduğu sendika tarafından alınacak olası bir eylem kararı ile birlikte, kent içi hizmetlerde de aksamalar yaşanmasına muhtemel gözü ile bakılıyor.



“İŞ BARIŞINDAN YANAYIZ”

İZELMAN çalışanlarının örgütlü olduğu DİSK Ege Temsilcisi ve Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Memiş Sarı, sendika olarak toplu iş sözleşmelerinin masa başında bitmesinden yana olduklarının altını çizerek şunları kaydetti, “Belediyenin bize sunmuş olduğu yüzde 6’lık rakam bizim için oldukça az ve sözleşmelerin bu doğrultuda imzalanması mümkün değil. Her fırsatta söylediğimiz gibi, eşit işe eşit ücret ve iş barışından yana olduğumuzu tekrar etmek istiyoruz. Konak ve Karabağlar Belediyesi’nde sözleşmelerde yüzde 17 ile yüzde 23’lük oranlarda artışlar sağlandı. Yine İZFAŞ ve Ege Şehir Planlama’da da yüzde 22’lik oranlarda ücret artışı verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de bunları dikkate alarak bir adım atmasını bekliyoruz. Büyükşehir’in vermiş olduğu rakamlar bizleri tatmin etmiyor ve herkesi masa başında görevini yapmaya, gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. İlk günden bu yana söylediğimiz gibi yüzde 32’lik ücret artışından yanayız ve bunun sağlanması için uğraşıyoruz.” Sarı ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sendika arasındaki görüşmelerin önümüzdeki hafta içerisinde yeniden devam edeceğini belirterek, çözüm alamadıkları takdirde yönetimin vereceği karar doğrultusunda yeniş eylem planlarını da hayata geçirebileceklerini belirtti.



İZENERJİ DE ADİL ÜCRETLENDİRMEDEN YANA

Toplu iş sözleşmeleri sürecinde İZENERJİ çalışanları temsil eden DİSK’e bağlı Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı ise, geçtiğimiz hafta grev eylem kararını askıya çıkartırken yaptığı konuşmasında açlık sınırına yakın ücretlerin mutlaka arttırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu ücretlendirme politikası işyerlerimizde iş barışı bozmakta ve iş verimini düşürmektedir. Aynı işleri yapan işçiler arasında bu uçurum kapatılmalı ve eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilmelidir. Adil bir ücretlendirme ve insanca yaşanacak koşullar sağlanacağı bir sözleşme istiyoruz” diyerek Başkan Kocaoğlu’na seslenmiş ve sendikanın taleplerinin dikkate alınmasını istemişti.

KOCAOĞLU “GÜCÜMÜZ YOK” DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde konuya dair bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, sendikalara seslenerek,”Biz toplu iş sözleşmeleri görüşmelerine devam ediyoruz. Bazı firmalarda sendikalarla anlaşma sağladık ve sözleşmeler imzalandı. Herkese maaşlarına göre verdiğimiz bir oran var. Aynı oranı İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerine de verdik. Arkadaşlar bunu kabul ederlerse toplu sözleşmeyi yapacağız ve çalışmalarına devam edecekler. Ama bunun dışında verecek gücümüz yok. Hesabımızı, kitabımızı yapıyoruz. Verebileceğimiz ücret zammını veriyoruz. Ne olacağını yaşayıp göreceğiz” şeklinde mesaj vermişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası